![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]()
Witam!
Mój problem i pytanie są następujące... Ngrywałem w Nero Audio CD na płycie Verbatim Data Life Plus Super Azo Crystal (48X) z prędkością 8X DAO. Nagrywałem, aż 25 ścieżek przy użyciu overburningu. Zaznaczam, że zmieściłem się w możliwościach płyty z zapasem ok. 60 sekund. Testowałem wcześniej overburning tego Verbatimka i wywnioskowałem, że wszystko jest w normie. Włączyłem nagrywanie/overburn. i wyszedłem z pokoju po ok. 10 minutach czyli rzeczywistym czasie nagrywania 8X speed ![]() Nie pozostało mi nic innego jak sprawdzenie co jest na tej płycie i sprawdzenie poprawności zapisu danych. Na płycie jest to co miało być, płyta gra. Test w Nero CD Speed-file i surface wyszły bezbłędnie czyli - 0 errorów i 100% zielono. Zastanawia mnie to co się stało, co mogło się stać i czy nie powtórzyć nagrania bo zastanawiam się czy dane są nagrane rzeczywiście poprawnie i czy za jakiś czas ich nie strace. Proszę o wszelkie uwagi, sugestie, wiadomośći... ![]() Dzięki, pozdro ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Tak się składa, że wczoraj nagrywałem również płytkę audio na overburningu (na 80 min. płycie nagrałem 80:49 => 20 tracków). W każdym razie Feurio powiedziało mi, że mój napęd lubi robić zwisy przy overburningu (ale też nie zawsze
![]() Tym razem mi się nagra nie zwiesiła, ale overburn był mały, w innych wypadkach zwieszała się. Być może kwestia Twojego błędu w wypalaniu jest podobna, jak u mnie.
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.09.2002
![]() |
Pewnie LEAD OUT ci się już nie zmieścił i nie cały się nagrał, stąd błąd
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Zaznaczam, że ten model nie ma problemu z overburnem (LG 48X24X48X) i wcześniej nagrywałem już pare płytek z overburnem i nagrały się dobrze.
Czyli stawiacie loodziska na to, że płyta jest nagrana dobrze ![]()
![]() |
#5 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
sprobuj ja skopiowac na hdd. jesli sie skopiuje to znaczy ze jest dobrz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() mówisz o skonwertowaniu na mp3 czy wave, a może o zobrazowaniu płyty? Bo wiesz Tracków bezpośrednio się nie kopiuje na dysk! ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
średnio czytacz
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
spoko plytka jest dobra nie martw sie nic z tracków nie stracisz to prawda pewnie lead out nie nagral sie caly czesto tak mam przy nagrywaniu audio (moja wypalarka obsluguje overburn)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
cd-text nawet anulowałem bo nie miałem nazw, tylko Audio Track 1..2..3 itd.
Nagrywałem DAO zwykły! Właśnie coś mi się tak zdaje, że mi te pare sekund zjadło. Zmieniłem też odstęp między utworami na 1 sekunde. Jeśli kogoś to interesuje to nagrywałem Boba Marleya Antologie 25 kawałków ![]() Inna sprawa, że wkurza mnie moja wieża, która raz czyta płyty raz nie. Najchętniej czyta tylko orginały ![]() ![]() ![]() ![]() Dzięki za opinie, ale zaskoczył mnie ten błąd. ![]()
![]() |
#10 | |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Bywalec
Data rejestracji: 05.06.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Forumator
![]() |
mialem kiedys problem z cd-audio przepalona - jak nie da sie rownych 90sek lead out (tak jak zapisano w standardzie) to wierze i zmieniarki samochodowe maja problemy z zobaczeniem plytki - z tym trzeba uwazac
Ostatnio zmieniany przez CrazyLucas : 15.06.2003 o godz. 21:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() Samo dostanie się do lasera to istny horror. Philips tak dziwnie składa te wierze że panel jest połączony z szkieletem ![]() Cytat:
![]() Czyli jak nagrywać żeby wieża nie miała problemów z czytaniem. Co właśnie mają w sobie takiego orginały czego nie mają własne składanki? Prosiłbym Cie o małe rozwinięcie tej kwestii, o której wspomniałeś wyżej, a chciałbym o tym wiedzieć. ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Forumator
![]() |
oprocz fizycznych roznic w budowie plytki (z tym nic nie zrobisz) trza jeszcze pilnowac zeby nagrana plyta zgadzala sie ze specyfikacja CD-DA a dokladniej chodzi o to ze wierze sa zwykle glupie i do wykrywania konca plyty wykorzystuja obszar lead-out ktory powinien miec dlugosc co najmniej 90sek zeby wieza to zalapala (cedeki komputerowe dzialaja troche inaczej wiec latwiej o nadpalenie) - jak nadpalasz to najpierw sprawdz plytke cd-speedem na max dlugosc i odejmij od tego 90sek (albo okolo 13mb) i staraj sie nie nagrywac wiecej jak ta wartosc ktora ci wyjdzie
inna sprawa ze niektore wierze maja blokade ktora wykrywa czy plyta to cd-da czy cd-r na podstawie ATIP i blokuje odczyt cdr (i z tym gow** zrobisz) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Dziwaczne te wieże ![]()
![]() |
![]() |