![]() |
Macieju,ale nie mogę nic zmienić w Bieżący tryb transferu,ani przestawić z Ultra DMA 5 na 2...
Gamoń ze mnie i tyle,kurcze,humanista ze mnie niestety i wszystko co ma określone parametry ściśle związane z logicznym myśleniem okołopecetowym - rozkłada mnie na łopatki...:) Ale chęci są,więc jeśli masz jeszcze krztyne cierpliwości to tłumacz jak krowie na rowie...pozdrawiam... |
Cytat:
Masz zmienić ...na tym kanale gdzie jest podpięta nagrywarka, czyli na pomocniczym. innym rozwiązaniem jest usnięcia kontrolera i obydwóch kanałów, i restart komputera. Windows XP ...powinnien od nowa prawidłowo zainstalowac i przydzielić DMA do kontrolera IDE. |
Zmieniłęm...,nic nie pomogło,ale Ty w okienku masz Ultra DMA 2 ja 5,czy to też zmienić?
Chyba jednak serwis... Pozdrawiam :) |
zmień tryb transferu na DMA...jesli dostępne na kanale pomocniczym (tak jak na obrazku)
|
Sight,bądz cierpliwy...
Co i jak mam przestawić,czy możesz łaskawie napisać kroczek po kroczku ? :) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
combo chodzi pio ~ 3200kb/s naped powinien chodzić w dma spróbuj przestawidz JESTEM NIEBIESKI |
Hej!
Więc tak : Podstawowy kanał IDE/Ustawienia zaawansowane/ w tabelce Urządzena główne przy Bieżący tryb transferu mam ustawione Ultra DMA tryb 5. Z kolei w ramce niżej Urządzenia podrzędne /Bieżący tryb transferu -Nie dotyczy. Czyli mam coś zgoła innego niźli pokazałeś to Macieju na obrazku. Dalej... Pomocniczy kanał IDE/Ustawienia zaawansowane/w tabelce Urządzenia główne /Tryb transferu-Tylko PIO,a Bieżący tryb transferu -także TRYB PIO. Tabelka niższa,Urządzenia podrzędne przy Bieżący tryb transferu jest -Nie dotyczy. Myślę że napisałem ok. I co to oznacza ?Czy i jak ewentualnie mam coś zmienić ? Byłem dziś w serwisie w innej sprawie,miły kolega i owszem powiedział że w ustawieniach Nero wszystko jest w porządku,polecił bym odinstalował i ponownie zainstalował aplikację co też skrzętnie uczyniłem.Płytka,Nero,film i...,no,to samo czyli nic :) Powiedział że o ile to nie pomoże to zaprasza mnie do sklepu a onie tam sprawdzą dokładnie/j.Napęd na gwarancji. Co radzicie ? Pozdrawiam :) |
Cytat:
pli się około 3 do 3.5 min. w twoim przypadku trwało to 9 min bo zadziałał system ochrony zapisu a dziej się to w tedy gdy jest zamkał transfer danych. sprawdz dma czy jest włączone przy dysku i przy nagrywarce. pozdro |
a może to płyty są problemem tudzież ilość ramu ,praca programów w tle ,wirusy,dialery,robaki,szpiegostwo........ogólne obciążenie systemu......no i sposób podpięcia napędu...slave master i co masz na tym samym kanale może dysk ? a nero sobie najnowsze kolega niech załatwi ,no i dma jak przedmówca pisał a jak chcesz sprawdzić wszystko wraz z temperaturą kanałami i nnymi rzeczami to polecam program everest http://www.lavalys.hu/downloads/everesthome151.exe
|
Ilość załączników: 1
DMA...WinXp
Start\Panel Sterowania\System\Sprzęt\Menadzer Urządzeń\Kontrolery IDE ATA/ATAPI\Podstawowy kanał IDE ...właściwości-ustawienia zaawansowane. i tak samo z kanałem pomocniczym. |
Nie mogę znalęźc (nie umiem ?) w Plik/Preferencje tego o czym piszesz...,przed chwilą dosłownie sytuacja się powturzyła...,przy prędkości 48x film "się nagrywał" 9 min i 15s !
O co chodzi jakby ? Liczę na was... :) pozdrawiam. |
Maciej,wczoraj kopiowałem z HDD,wcześniej natomiast różnie i bufor na pewno był, a raczej nie spadał poniżej (tu nie pamiętam dokładnie ) 80 czy 90 procent.
To przy dwóch płytkach,właśnie wczoraj,ale dziś coś na tę okazję "wysmaże" i napiszę... Oo maan,mam szukać w opcjach DMA,i włączyć ?Jak ?Postaram się :) Dzięki. |
filmy kopiujesz z płyty na płytę ...czy z HDD na płytę ?
cały czas masz tak niski bufor?, bo może to tylko jeden przypadek. sprawdż czy DMA masz włączone do kanałów IDE...a jak... opcja SZUKAJ. |
Hi !
Nero 6.3 pl Win prof sp 1 Co do podłączenia to nie jestam w stanie tego powiedzieć,sorki,po prostu nie wiem. Napęd jest w środku i tyle :) |
jaki system?
jak podłączona nagrywarka (combo) jaka ver nero? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:37. |