![]() |
Macieju,ale nie mogę nic zmienić w Bieżący tryb transferu,ani przestawić z Ultra DMA 5 na 2...
Gamoń ze mnie i tyle,kurcze,humanista ze mnie niestety i wszystko co ma określone parametry ściśle związane z logicznym myśleniem okołopecetowym - rozkłada mnie na łopatki...:) Ale chęci są,więc jeśli masz jeszcze krztyne cierpliwości to tłumacz jak krowie na rowie...pozdrawiam... |
ja nie mówię o kanale podstawowym, tylko mówię o kanale pomocniczym!.
jak pisałes na kanale pomocniczym masz ustawiony Tryb transferu: PIO tak więc zmień te PIO na Ultra DMA 2. |
Jeszcze raz bo nie mamy "łączności".
Najpierw kanał podstawowy,pozwolisz ? -tu wszystko jak u Ciebie,niemalże bo w tabelce Urządzenia główne/Bieżący tryb transferu/Ultra DMA tryb 5. I tu nic nie mogę zmienić !Niby jak ?Najeżdzam kursorem i nie mogę zmienić 5 na 2... W tabelce poniżej pod Bieżący tryb transferu/Nie dotyczy. I tu nic nie mogę ! Teraz Pomocniczy kanał. Ramka pierwsza. Urządzenia główne/Bieżący tryb transferu/tryb PIO Nie do ruszenia... ramka druga Urządzenia podrzędne/Bieżący tryb transferu/Nie dotyczy Nie mogę zmienić. |
jak mówi maciej
nagrywarka musi chodziś w trybie Ultra DMA 2 a nie w PIO i sama na taśmie!!!!!!!!!!! |
Ale ja z Podstawowy kanał IDE nie mogę tego zmienić!!
Nie mogę tak po prostu "przerobić" bo się nie da.Nie wiem dlaczego/ |
Ilość załączników: 1
Kanał podstawowy nas nie interesuje...zostawiamy go tak jak jest.
Kanał pomocniczy...nie możesz zmienić tak jak na obrazku...? |
Staram się to właśnie wytłumaczyć że nie,nie mogę ...
W Pomocniczym kanale IDE zmienne jest tylko Tryb transferu na DMA jeżeli dostępne ( co zostawiam ) oraz Tryb PIO,natomiast Bieżący tryb transferu jest niezminne i nienaruszalne przeze mnie Tryb Pio... W tabelce Urządzenia podrzędne wszystko jak pokazujesz poza Bieżący tryb transferu,jest Nie dotyczy.I tu nie mogę cokolwiek zrobić w mordę...:) Deja Vu...,czy co. Szkoda że nie umiem pokazywać obrazków wówczas pokazałbym,pozdrawiam. |
Witam @ll.....
Czytam o problemach zwiazanych z trybami DMA i PIO. Wlasnie odinstalowalem Podstawowy kanał IDE i stał się "big problem". Po czesci jest to opisane w watku z innego forum podaje link: http://xp.net.pl/forum/viewtopic.php...B3+ide&start=0 "...Przy próbie przeinstalowania podstawowego kanału IDE system uraczył mnie takim oto obrazkiem: http://download45.w.interia.pl/graf/hdd.jpg ....." Podobnie jak kolega z watku powyzej.....nie jestem w stanie na nowo prawidlowo zainstalowac driver'ów do Podstawowego kanału IDE. CZy macie jakies sugestie...porady, ewentualne doswiadczenia z podobnych sytuacji....licze na Wasza pomoc...thx |
Cytat:
|
Cytat:
sight,z całym szacunkiem,ale co masz na myśli ? Co to znaczy >buda< ??? Ja naprawdę laik jestem...:),ale spoko,nie powieszę się i basta :).] Pozdrowienia . |
wypisz configa, czyli:
procesor ?? pamięć ?? system operacyjny ?? płyta główna ?? dysk twardy ?? |
U mnie nie Winda Xp nie przydziela automatycznie i mam na litku 1633 ustawione na Pio, i po każdej intalce XP musze rozkrecić obudowe i przepiąć nagre na drugi kontroler. Wtedy ustawia się na Ultra DMA. Twardziela mam na sata.
|
Win xp prof. sp 1
AMD Athlon 2500 Barton 512 MB RAM Asus A7N8X Deluxe 80 GB...,co jeszcze... Pojutrze wigilia... Radeon 9200 128 |
Cytat:
mam podobny sprzęt a napędy wykrywa ok. masz chip via to zainstall www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2 |
Ilość załączników: 1
po restarcie odpal ten program (ikona koło zegarka na pasku zadań)
ustaw tryby pracy napędu i dysku i zapisz. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28. |