Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.04.2003, 14:43   #1
lukas69
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 29.12.2002
lukas69 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Unhappy Pytanie o gwrancje LG i paragon

Kupiłem DVD-RW LG
niestety nie dostałem dowodu zakupu i nie wiem czy gwarancja jaką otrzymałem jest ważna bez paragonu (na karcie gwarancyjniej pisze "karta gwarancyjna wraz z dowodem zakupu")
nie wiem czy dostane paragon gdyż kupiłem tą nagrywarkę nieco taniej niż normalnie ale za to nie było w komplecie nośnika DVD-RW i DVD-RAM
sprzęt kupiłem wysyłkowo
co z gwarancją mogą być problemy ? dodam że chwilowo działa aż miło

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.04.2003, 15:30   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Pytanie o gwrancje LG i paragon

wiesz nawet jezeli powiedza Ci ze nie trzeba dowodu zakupu z gwarancja (bo pewnie nie trzeba) to lepiej go miej. Jezeli Twoj sprzet ma gwarancje na 1 rok to z dowodem zakupu masz prawo zadac bezplatnego serwisu w ciagu 2 lat od zakupu (o czym pisal etatowy prawnik forum ), natomiast jezeli masz gwarancje na >2 lata i w sklepie mowia Ci ze nie jest potrzebny dowod zakupu to mozesz sobie darowac (choc o ile mi wiadomo wedlug prawa sprzedajacy ma obowiazek do kazdego zakupu dolaczyc paragon w celu zaswiadczenia uiszczenia podatku VAT).
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2003, 18:35   #3
koala1
Bywalec

Data rejestracji: 07.04.2003
koala1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pracuje w sklepie komputerowym i tyle co Ci powiem, że nawet od nas bez dowodu zakupu, którym jest paragon, faktura, potwierdzenie zapłaty albo tzw. WZ (wydanie na zewnątrz) serwis LG nie przyjmnie do serwisu. Tak wogóle to każdy sklep jest prawnie zobligowany do wydania Ci przynajmniej paragonu z kasy fiskalnej. Jeśli tego nie robi tzn. że sprzedaje sprzęt na lewo. Najlepiej wybierz się do tego sklepu, albo napisz jeśli to było wysyłkowo i zażądaj dowodu zakupu. Sprzęt był tańszy bo pewnie kupiłeś wersje OEM, która charakteryzuje się tym, że dostajesz sam "goły: napęd, bez płytek, beż programu do nagrywania i odtwarzania DVD, ale to akuratnie jest normalne są takie i takie wersje zazwyczaj różnica to około 50 zł. powodzenia w walce.
koala1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2003, 18:48   #4
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Polecam telefon do Rzecznika Konsumentów, tutaj podałem namiary

Sam też muszę jeszcze zadzwonić, bo kupiłem wysyłkowo sprzęt i odwrotnie - dostałem fakturę, ale bez gwarancji
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2003, 22:30   #5
koala1
Bywalec

Data rejestracji: 07.04.2003
koala1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
pali napisa***322;(a)
Polecam telefon do Rzecznika Konsumentów, tutaj podałem namiary

Sam też muszę jeszcze zadzwonić, bo kupiłem wysyłkowo sprzęt i odwrotnie - dostałem fakturę, ale bez gwarancji
To może się spotkacie, przynajmniej jeden będzie mieć komplet
koala1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2003, 22:36   #6
meszrum
paproć

Data rejestracji: 31.05.2002
meszrum zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
paragon (faktura itd) jest dowodem zawarcia umowy sprzedazy, czyli powstania zobowiazaniowego stosunku prawnego pomiedzy sprzedawca i kupujacym, co w efekcie swiadczy o odpowiedzialnosci tego pierwszego i zasadnosci roszczen tego drugiego ^_^

tyle teorii... ZAWSZE proscie o dowod zakupu (moze byc odrecznie), bez tego dupa...

Stary 27.04.2003, 15:52   #7
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Pytanie o gwrancje LG i paragon

Cytat:
lukas69 napisa***322;(a)
Kupiłem DVD-RW LG
niestety nie dostałem dowodu zakupu i nie wiem czy gwarancja jaką otrzymałem jest ważna bez paragonu (na karcie gwarancyjniej pisze "karta gwarancyjna wraz z dowodem zakupu")
nie wiem czy dostane paragon gdyż kupiłem tą nagrywarkę nieco taniej niż normalnie ale za to nie było w komplecie nośnika DVD-RW i DVD-RAM
sprzęt kupiłem wysyłkowo
co z gwarancją mogą być problemy ? dodam że chwilowo działa aż miło
Jeżeli kupiłeś z legalnego źródła to napisz, aby dosłano ci paragon. Sklep ma obowiązek dostarczyć ci sprzęt razem z fakturą. Z odpowiedzialności tej nie są zwolnione też sklepy internetowe. Ja, kupując sprzęt w formie transakcji w internecie (np. na Allegro) zawsze domagam się faktury/paragonu, bez względu, czy jest to sprzęt nowy czy przechodzony (nie lubię kupować rzeczy jumanych).

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2003, 16:30   #8
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a jesli nie mam karty gwarancyjen, bo sie zapodziala gdzies, ale mam fakture VAT z data (sprzet dla firmy)?
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2003, 23:50   #9
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Stef napisa***322;(a)
a jesli nie mam karty gwarancyjen, bo sie zapodziala gdzies, ale mam fakture VAT z data (sprzet dla firmy)?
hmm... nie znam sie za bardzo...
ale moze sie wybierz do sklepu gdzie kupiles sprzet i popros o wystawienie duplikatu karty gwarancyjnej
to tak jak zgubisz/ukradna ci polise, idzies do firmy ubezpieczeniowej i wystawiaja ci duplikat

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: