![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
![]()
Czy ktoś może wie bliżej coś na temat dziwnej przypadłości LiteOn'ów, króra objawia się niemożnością pracy na drugim kanale IDE jako Master lub Slave? Działa poprawnie razem z HDD jako "Primary Slave", ale tylko na tym samym kanale. Sprawdziłem w innym kompie - również to samo.
![]() Jest na to jakaś rada? Podobny problem pod tematem: Problem z Lite-on'em 40125w Płyta: MSI KT7 Pro2 HDD: Baracuda IV 40GB DVD: LG 8160 PS: Miałem LiteOna, który działał jako secondary (40125W), ale się niestety poszedł... do serwisu po 4 m-cach. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?
TO znaczy ze nie dziala Ci oddzielnie bez HDD
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.06.2002
![]() |
Ja niemam tego problemu bo jeden dysk 80GB mam na RAID primary chanel, drugi 40GB mam na RAID secondary chanel, ngrywarke LITE-ON 40125W mam na IDE primary chanel a dysk 1.7BG na IDE secondary chanel i wszystko jest ustawione na master i chodzi bez problemu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Mam Liteona 40 tyle że z końcowką S ale u mnie działa już od kilku miesięcy bez żadnych problemów na Secondary Slave. Jest tak ustawiony gdyż na secondary master często podpinam dyski z kieszeni.
Jak na razie nie miałem z tym najmniejszych problemów.
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.12.2002
![]() |
U mnie model 32123S nie chciał poprawnie pracować na "rzadkiej" taśmie, dopiero na "gęstej" jest OK.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Cytat:
Może najwyższy czas zacząć się martwić - skoro nie było problemów to pewnie muszą się zacząć ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Coauctor delicti
![]() |
Re: Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?
Cytat:
Próbowałem chyba już wszystkiego: HDD-Pr.Master & CDR-Sec.Slave, HDD-Pr.Master & CDR-Sec. Master (w obydwu przypadkach z DVD na Secondary i bez), HDD-Sec.Master & CDR-Sec.Slave We wszystkich powyższych konfiguracjach mój Litek zachowuje się jakby prędkość dysku mu nie wystarczała. Działa poprawnie JEDYNIE na Pierwszym kanale IDE razem z dyskiem (Baracuda IV 40GB), ale nie jest to najlepsze połączenie, bo zauważalny jest spadek prędkości HDD. Wczoraj sprawdzałem go jeszcze na innym kompie i to samo! ![]() -Czy ten "wymiatacz" kwalifikuje się do serwisu? -Czy może wrzucić mu nowy BIOS np. od 48125 W ? Ostatnio zmieniany przez Morris : 29.12.2002 o godz. 11:13 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Racer
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Racer
![]() |
Re: Re: Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Coauctor delicti
![]() |
Re: Re: Re: Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?
Cytat:
HDD: Baracuda IV 40GB DVD: LG 8160 (vide - pierwszy message) Co do sterowników, to testowałem na VIA 4in1 4.43v i 4.45 hyperion, ale nie wiązałem jakoś nigdy tego z faktem złej pracy nagrywarki. Myślisz, że to może tu być coś nie tak? Powinienem spróbować ze starszymi? ![]() Co do systemów, to sprawdziłem na następujących Windach: 98SE, 2000Pro, XPPro - Wszędzie to samo. ![]() Myślałem również, że coś może z ASPI jest nie tak, bo 2000Pro ich w ogóle nie ma, ale po ich instalacjii (najnowsze, z niniejszego serwisu) nic się nie zmieniło (najwidoczniej NERO 5.5.9.17 - na którym w większości nagrywam ma własne) Czy jest jeszcze coś w kompie, o czym nie wiem, a ma wpływ na zachowanie tego Litka na drugim kanale? ![]() Będę Dźwięczny za podpowiedź... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Racer
![]() |
Re: Re: Re: Re: Re: Czy LiteOn zawsze musi być Primary?
Wydaje mi się, że może to być jakiś problem z UDMA. Ja tez mialem coś takiego, że nie mogłem włączyć tego trybu dla HDD. Jakiś czas temu był post o DMA i tam link do sterownika VIA na UDMA. Umieściłbym go, ale ma za duże rozmiary...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Coauctor delicti
![]() |
JPrzeszukałem trochę jeszcze forum, ale nie wiem, czy to będzie to. Jeśli możesz go przesłać mailem, to mój @dres:
(skasujto)yendras@poczta.fm -Dzieki ![]() PS: Wiesz może jak włączyć/wył. lub przynajmniej sprawdzić DMA w Win2K i XP? Ostatnio zmieniany przez Morris : 03.10.2004 o godz. 17:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Racer
![]() |
Cytat:
Aha, sterownik poszedł :cool: . Ostrzegam że po zainstalowaniu tego sterownika skończyly się moje poprzednie kłopoty ale zaczeły następne. Mogę nagrywać z max prędkościa ale nie mogę wykonywać różnych testów nagrywarką (np. w Nero CD Speed). Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Coauctor delicti
![]() |
Udało się!
Ta dziwna przypadłość LiteOn'ów polega na tym chyba, że żadna Winda nie ustawia ich automatycznie w trybie UDMA (Dotyczy niektótych modeli). Przeszukałem jeszcze raz forum pod kątem UDMA i znalazłem w poście "Dziwaczny problem" z 25-12-2002r. rozwiązanie, które przyniosło rezultat. Podsunął je Surff, a polega na wywaleniu kontrolerów IDE/ATAPI (Wywaliłem też SCSI) i ponownej ich instalacji. Teraz wszystkie urządzenia działają jak szwajcarska kolej! )) PRIMARY: Mstr: HDD | Slv: wymienny HDD SECONDARY: Mstr: DVD | Slv: CD-RW Litek 48125S. Dzięki Wam wszystkim za pomoc! SCZĘŚLIWEGO I ROZPĘDZONEGO DO NAJWYŻSZYCH OBROTÓW ROKU!!! PS: Dzięki Krzycho83 za stery. Poczytałem cós niecós o Twoich problemach z tym plikiem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Racer
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |