![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
czy moje płytki sa bezpieczne?
Witam i mam pytanie.Czy przechowywanie płyt CD (orginalne audio oraz nagrywane CDR z muzyką)w bezpośredniej bliskosci dużego głosnika jest bezpieczne?Chodzi mi o to ze mam płyty poukładane w rzędzie na meblach a nad nimi na półce stoi kolumna głosnikowa z duzym 110 watowym głosnikiem.czy jego magnes nie zaszkodzi moim płytką?W sumie to dzieli je dosc gruba połka ale czy to wystarczy?
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.12.2001
![]() |
Dane na CD są zapisywane cyfrowo, a nie magnetycznie jak taśmy. Więc pole magnetyczne wytworzone przez głośnik nie będzie mieć wpływu na dane zapisane ns CD.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
jeżeli są to nowe głośniki moga mieć osłony magnetyczne, co wogóle wylucza występowanie pola mag. na zew. gł.
płytom kompaktowym to nic nie zrobi... jak jush powiedział sobi1
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
Witam !
Ważniejsze jest ,jakiej firmy są to płyty. Tak naprawde, nikt nie ma długoletnich doświadczeń z przechowywaniem danych na płytach. Okres średnio 5 -7 lat, jest zbyt krótki, w stosunku do deklarowanego przez producenta. A jaka jest prawda? Podobno płyty renomowanych firm są lepsze. Czas jednak boleśnie weryfikuje te opinie.Dokładniejsze informacje znajdziesz tu na forum po użyciu opcji "szukaj" Pozdrawiam i życzę miłej lektury. Zyga
#5 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.12.2001
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.12.2002
![]() |
tak ale swiatlo ma. zostawilem basfa z corelem na oknie. lezal tam sobie moze pol roku. wystawal troche spod innych plytek i swiatlo ladnie "wypalilo" na nim swoj cien. oczywiscie nie dzialal.
a ja z kolei pytam sie: czy temperatura dodatnia lub minusowa ma wplyw na CD? jesli tak, to jaka? |
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
Zwykle producenci Cd pisza na okładkach w jakich warunkach powinna byc przechowywana płyta - weź pierwszą lepsz okładkę od cd i poczytaj. Ja dla przykładu daje dane z VERBATIMA Temp przechowywania od -5stC ~ 23stC Wilgotnośc w mniejscu gdzie przechowuje się cd powinna być w przedziale - 10 ~ 80%. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.12.2002
![]() |
hehe no tak, moral z tego taki ze lepiej nie kupowac CD ze stadionu. Tam kolesie stoja na -10 st mrozie, a sprobuj u nich cos pozniej wymienic
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
z doswiadczen moich kolegow z wymiana towaru kupionego na stadionie nie ma ZADNEGO problemu - nawet wtedy kiedy beszczelnie przyznasz sie ze przegrales sobie to w domu
![]()
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
dzieki
Cytat:
![]() |
|
|