Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2003, 11:20   #16
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tylko cos ta dobra marka traci popyt - w kazdym razie ja kiedys nagrywalem wazniejsze rzeczy na basfach emteca, a teraz (no juz od dluzszego czsu) na dysanach i nie zanosi sie na to zebym mial do emteca wroocic. Marka nie jest sprawa dozywotnia (do widac na przykladzie chocby BTC - kidys a dzisiaj ). A najbardziej urazilo mnie zestawienie Dysana z Xidexem (co sugerowalo ze marki sa podobne - a nie sa ). No dobra ale to i tak chyba do niczego nie doprowadzi - EOT ?
pawelblu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.04.2003, 11:27   #17
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Xdex? czy Xdisc? - bo to pierwsze to jakas kaszanka - to drugie - bardzo sobie chwale - wpalane na tdk 12x maja c1 ponizej 30... uzywam ich do muzy kiedy nie mam czarnych esper

a marka i tak dalej - to obszerny temat - i musze przyznac dosc ciekawy - bo to tez bardzo subiektywny temat - dla mnie np. plextor nie jest dobra marka... ale to moja opinia (stracil ja po wypuszczeniu modelu 24x...)

faktem jest to ze BASFy przestalem lubic keidy kupilem pudelko 5 plyt z czego dwie byly PUSTE W SRODKU!!!!!!!! sprzedawca patrzyl jak otwieram zafoliowana plyte, otwieram a tam PUSTO...
byl tak zaszokowany ze dal mi w zamian za straty moralne i to ze sie taragalem z domu z tymi plytami (wtedy 4zl to byl dla mnie duzy wydatek) drugie 5 plytowe pudelko...

wiec na EMTEC nawet nie spojzalem
Stary 13.04.2003, 11:41   #18
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
... Jako 12x bywają oznaczone płyty mniej markowe (Dysan, Xidex)...
no dlatego mnie to tak "zabolalo"

8)

Od jakiegos roku uzywam 5 plyt CDRW (bo o nich byl wlasciwie topic) Dysana i juz troche na nich poprzepalalem i nie ma z nimi zadnego problemu (zreszta podobnie jak z innymi produktami marki D. ktore niestety nie naleza do najtanszych a w promocji raczej nie bywaja , wiec uzywam ich tylko "od swieta")
pawelblu jest offline  
Stary 13.04.2003, 14:55   #19
piotrek211
Bywalec

Data rejestracji: 04.07.2002
piotrek211 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Buehehe D a ja mialem kiedys cdrw Esperanza (wypas firma buehe) i po jakims czasnie nie dalo juz sie jej skasowac do dzisaj nie moge na kilku nagrywarkach
piotrek211 jest offline  
Stary 13.04.2003, 19:24   #20
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK,

U nas w Media Markt pojawiły się jakiś czas temu, jednocześnie, płyty Dysan i Xidex (nie X-disc!), zarówno CD-R jak i CD-RW, w niemal tych samych cenach, i, jak się okazuje, praktycznie identyczne. Informacje ATIP odpowiedników obu marek są dokładnie takie same: dla płyt CD-R (48x) producent: Prodisc, kod: 97m32s19f, Dye type 9; dla płyt CD-RW-HS (12x): producent: CMC Magnetics, kod: 97m26s65f, prędkość nagrywania: 4x - 10x - a więc oznaczenie jako 12x jest nieco na wyrost. Podejrzewam, że Xidex jest po prostu inną marką handlową, również należącą do Dysana.

BTW, ceny były bardzo podobne do wyrobów EMTEC.

Kolejna rzecz, która mnie trochę zastanowiła jeśli chodzi o Dysana, to właśnie jego płytki CD-RW-HS. Najpierw były oznaczone jako 4-10x, potem nagle pojawiły się w dokładnie takim samym opakowaniu, z tym samym numerem Part No, tym samym kodem paskowym i kodem cyfrowym, tylko oznaczone 4-12x. Czyli niby ten sam produkt, ale nie ten sam. Sprawdzenie informacji o starszej płycie (10x) wykazało, że producentem jest Infodisc, kod 97m25s30f, prędkości też 4-10x, a nowsza to j.w. CMC Magnetics, 97m26s65f.
Nagle po cichu zmienił się producent i deklarowana przez Dysana prędkość, choć kod producenta nadal mówi o prędkości tylko 10x. Zapewne nowe płytki są faktycznie lepsze i lepiej znoszą wyższą prędkość, ale mimo wszystko mam wrażenie, że jest to trochę naciągane. Dlatego firmy takie, jak TDK, Verbatim czy EMTEC wydają mi się trochę poważniejsze, bo nie naciągają informacji na pudełku. Wg firmy płyta nadaje się do prędkości 10x. Jeśli uda się ją nagrać 12x, to dobrze, ale firma nie bierze za to odpowiedzialności. I uważam to za bardziej w porządku wobec klienta.

A że jakość produktów firmowanych przez BASF/EMTEC bywa różna, delikatnie to określając, to inna sprawa. Wydaje mi się jednak, że dotyczy to tylko wyrobów tanich. Ich kasety magnetofonowe i wideo wyższej klasy oraz płyty CeramGuard uważam za bardzo dobre, choć najnowsze produkty faktycznie robią wrażenie, jakby firma zaczęła mocno oszczędzać.

Dopisek: poszukałem trochę w Internecie: Dysan i Xidex mają w USA ten sam telefon pomocy technicznej. Znalazłem też skąpą wzmiankę, z której wynikałoby, że Dysan kupił firmę Xidex w 1988 roku.

Ostatnio zmieniany przez puch : 13.04.2003 o godz. 19:47
puch jest offline  
Stary 13.04.2003, 19:52   #21
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Ja w kazdym razie nigdy nie przyrownam marki dysana do xidexa (nawet jesli robia je te same fabryki - nawet na tej samej tasmie produkcyjnej ), a jezeli bede mial wybor zakupu po podobnej cenie porownywalnych wyrobow dysana i emteca to zawsze wybiore dysana. Co do predkosci to pale dysany RW na roznych (12 lub czasem 8 zalezy czy wpalam cos waznego) i nie ma problemu. Poza tym kieruje sie rowniez tym jak popularna marka na CGK jest dysan - a jest jedna z najbardziej uznanych tam marek (emtec na CGK raczej ledwo zipie).

PS. CDR "extra" emteca to moim zdaniem naprawde niezly bubel.
pawelblu jest offline  
Stary 13.04.2003, 20:10   #22
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kupiłem jednocześnie ze 30 płyt Dysana i Xidexa, zarówno CD-R jak i RW, i nie zauważyłem żadnej przewagi jednych nad drugimi czy odwrotnie - od strony użytkowej wydają się być identyczne.

Zaznaczam też WYRAŹNIE, że nie mam najmniejszych jak dotąd powodów do krytykowania jakości ani jednych, ani drugich!

Natomiast tanie produkty EMTEC'a faktycznie nie są chyba rewelacyjne jakościowo - ale płycie CD-RW-HS nie mogę nic zarzucić - ma ona zresztą dokładnie ten sam kod ATIP, producenta (CMC Magnetics), itd. co oznaczone jako 12x płyty Dysana i Xidexa - czyli jest to ta sama płyta!
puch jest offline  
Stary 15.04.2003, 13:35   #23
DimSim
•HaRdCoRe•WiLl•NeVeR •DiE•

Data rejestracji: 14.04.2003
DimSim w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to ja moge dodac ze posiadam 2 cdrw memorex 8-10 i verbatim 8-10 i nagrywarke liteona. normalnie moge nagrywac je szybkosciami podanymi na cd ale przy wylaczonym smart-burn w nero, z plyt daje sie palic 12x i nie widze zadnych bledow, skokow bufora... wszystko dziala
DimSim jest offline  
Stary 16.04.2003, 12:37   #24
mandaryn
Bywalec

Data rejestracji: 16.01.2003
mandaryn w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
można
np. goździem lub młotkiem - nic nie stoi na przeszkodzie
wtedy nawet x0 nie pójdą:cool:

Twoje uprawnienia: