![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
nagrywanie plyt cd-audio
witam, z jaka predkoscia powinno sie nagrywac plyty w cd-audio tak aby odczytywal ja kazdy odtwarzacz? Czy predkosc zapisu ma tu w ogole jakies znaczenie?
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.05.2002
![]() |
Predkosc zapisu cd nie ma znaczenie na jej pozniejszy odzczyt przez odtwarzacze.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.07.2001
![]() |
Ważny jest nośnik na którym nagrywasz. Mój stacjonarny Technics ma kłopoty z odczytem czerwonych BASF 700 MB.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2001
![]() |
Powiedzmy tak:
Ważne jest dopasowanie prędkości do nośnika. Różne nośniki wymagają różnej dokładności dopasowania mocy lasera do prędkości nagrania. Np. płyty z cyjaniną (zielone lub niebieskie) tolerują duży zakres mocy lasera nagrywającego. Płyty z ftalocyjaniną (złote, srebrne) zaś wymagają dokładnego doboru mocy do prędkości. Jeżeli moc jest zbyt mała, informacja jest zbyt "blada", jeżeli moc jest zbyt duża - dochodzi do "przepalenia" nośnika (zapis staje się rozmyty). Nagrywarki mają moc lasera regulowaną skokowo, co może prowadzić do problemu z odczytem płyt audio nagrywanych z pewnymi prędkościami na pewnych nośnikach w pewnych nagrywarkach. Reasumując: eksperymentuj. Pozdro. P.S. Niektórzy mówią, że dla płyt z ftalocyjaniną i nowoczesnych nagrywarek (12-16x) optymalna prędkość nagrywania to 8x. |
![]() |
![]() |
#5 | |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Cytat:
Wieksze znaczenie ma nagrywarka i nosnik (j.w.) Pozdro. GAzor |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.04.2002
![]() |
Czy prędkość ma jakieś znaczenie? Ja osobiście w to wątpie. Nagrywam x8 i jeszcze nigdy nie miałem problemu ani na wierzy (technics) ani w aucie (sony). Chyba ze ktos ma Osake, First'a lub innego "Made in Philipines" to może miec problemos.
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.01.2001
![]() |
tak się śmiejesz z osaki i z tego gdzie ten badziew jest składany. spójrz na swoje SONY i nie przestrasz się gdy (z dużym prawdopodobieństem) ujrzysz tam właśnie napis "Made in Philipines"
|
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Nie śmieje sie z osaki. W końcu firma jak (prawie) każda inna.Przewiozlem sie raz na TV Panasonic Made in Europe i mam dosyć i od tego czasu na moim KAŻDYM sprzecie jaki posiadam pisze MADE IN JAPAN. (Sprawdzam to przy zakupie.)
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
I jeszcze jedno. Choćby nawet Sony było z filipin to włącz sobie OSAKE a potem SONY a zobaczysz różnice i to z czego ja sie śmieje.
#10 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
#11 | |
Gość
|
Cytat:
|