Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.07.2001, 23:58   #1
soulie
Gość

nagrywanie plyt cd-audio

witam, z jaka predkoscia powinno sie nagrywac plyty w cd-audio tak aby odczytywal ja kazdy odtwarzacz? Czy predkosc zapisu ma tu w ogole jakies znaczenie?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.07.2001, 23:20   #2
radaro
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.05.2002
radaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Predkosc zapisu cd nie ma znaczenie na jej pozniejszy odzczyt przez odtwarzacze.
radaro jest offline  
Stary 24.07.2001, 06:56   #3
kondzik
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.07.2001
kondzik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ważny jest nośnik na którym nagrywasz. Mój stacjonarny Technics ma kłopoty z odczytem czerwonych BASF 700 MB.
kondzik jest offline  
Stary 24.07.2001, 16:30   #4
c0rdat
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.05.2001
c0rdat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Powiedzmy tak:
Ważne jest dopasowanie prędkości do nośnika.

Różne nośniki wymagają różnej dokładności dopasowania mocy lasera do prędkości nagrania. Np. płyty z cyjaniną (zielone lub niebieskie) tolerują duży zakres mocy lasera nagrywającego. Płyty z ftalocyjaniną (złote, srebrne) zaś wymagają dokładnego doboru mocy do prędkości. Jeżeli moc jest zbyt mała, informacja jest zbyt "blada", jeżeli moc jest zbyt duża - dochodzi do "przepalenia" nośnika (zapis staje się rozmyty). Nagrywarki mają moc lasera regulowaną skokowo, co może prowadzić do problemu z odczytem płyt audio nagrywanych z pewnymi prędkościami na pewnych nośnikach w pewnych nagrywarkach.
Reasumując: eksperymentuj.

Pozdro.
P.S.
Niektórzy mówią, że dla płyt z ftalocyjaniną i nowoczesnych nagrywarek (12-16x) optymalna prędkość nagrywania to 8x.
c0rdat jest offline  
Stary 26.07.2001, 23:40   #5
gAzZzZoR
Kinetic

Data rejestracji: 09.04.2001
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
soulie (21-07-2001 23:58):
witam, z jaka predkoscia powinno sie nagrywac plyty w cd-audio tak aby odczytywal ja kazdy odtwarzacz? Czy predkosc zapisu ma tu w ogole jakies znaczenie?
Predkosc napewno ma jakies znaczenie, ale czy zauwazysz roznice na 1x czy 16 x to nie gwarantuje (watpie w to)

Wieksze znaczenie ma nagrywarka i nosnik (j.w.)

Pozdro. GAzor
gAzZzZoR jest offline  
Stary 06.08.2001, 03:22   #6
Jerry
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.04.2002
Jerry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy prędkość ma jakieś znaczenie? Ja osobiście w to wątpie. Nagrywam x8 i jeszcze nigdy nie miałem problemu ani na wierzy (technics) ani w aucie (sony). Chyba ze ktos ma Osake, First'a lub innego "Made in Philipines" to może miec problemos.
Stary 06.08.2001, 19:04   #7
BAQ
Bywalec

Data rejestracji: 10.01.2001
BAQ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak się śmiejesz z osaki i z tego gdzie ten badziew jest składany. spójrz na swoje SONY i nie przestrasz się gdy (z dużym prawdopodobieństem) ujrzysz tam właśnie napis "Made in Philipines"
BAQ jest offline  
Stary 06.08.2001, 22:38   #8
Jerry
Stały bywalec ;)

Nie śmieje sie z osaki. W końcu firma jak (prawie) każda inna.Przewiozlem sie raz na TV Panasonic Made in Europe i mam dosyć i od tego czasu na moim KAŻDYM sprzecie jaki posiadam pisze MADE IN JAPAN. (Sprawdzam to przy zakupie.)
Stary 06.08.2001, 22:54   #9
Jerry
Stały bywalec ;)

I jeszcze jedno. Choćby nawet Sony było z filipin to włącz sobie OSAKE a potem SONY a zobaczysz różnice i to z czego ja sie śmieje.
Stary 07.08.2001, 01:04   #10
black.devil
Gość

Cytat:
soulie (21-07-2001 23:58):
Co do tego czy prędkość nagrywania ma jakiś wpływ na jakość dźwięku to nie jestem pewien ale raczej nie (jeśli płytka nagrana 8x różni się od takiej nagranej 2x pod względem 'rozmieszczenia zer i jedynek' na jej powierzchni to po kiego ch... powstawały wszelkie standardy, book-i itd. ?) natomiast zgadzam się z innymi że nośnik ma znaczenie (w końcu np. wiele odtwarzaczy CD nie odczyta CD-RW ;-))

Stary 07.08.2001, 01:08   #11
black.devil
Gość

Cytat:
Jerry (06-08-2001 22:54):
I jeszcze jedno. Choćby nawet Sony było z filipin to włącz sobie OSAKE a potem SONY a zobaczysz różnice i to z czego ja sie śmieje.
Mają ludzie problemy - ja w aucie mam 'SuperSonica' 'Assembled in Poland' z jednym działającym głośnikiem 5W i w dodatku niskotonowym. I co? kopary opadły ;-) ;-) ;-)

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: