![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.03.2002
![]() |
![]()
No właśnie.
Użyłem opcji "overburning" w Nero bo na płytę 74 minutową chciałem zmieścić 78 minut muzyki pochodzącej z przekonwertowania MP-trójek (płyta Audio CD). I zauważyłem po tym, że z nagrywarką (LG 32x, GCE-8320B) coś nie tak. Występują jakieś błędy przy nagrywaniu w Nero płyt Audio. Zepsułem już 4 płyty. Czyżby mogła uszkodzić się nagrywarka po tym "overburningu"? Proszę fachowców o porady. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.02.2002
![]() |
Producenci nagrywarek przestrzegają o szkodliwości stosowaniu overburningu
![]()
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.07.2002
![]() |
No właśnie
Nie ma sensu stosować tej metody, ryzykując tym samym żywot nagrywarki, żeby upchać na płytę kilkanaście mega więcej. Niektóre nagrywarki mogą się nawet wyłożyć na amen. Naprawdę odradzam.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 06.03.2002
![]() |
nagminnie stosuje overburning i jak do tej pory nie stwierdzilem jakichs negatywnych skutkow dla nagrywarek z ktorych korzystam (Plextor i ASUS), oczywiscie przed nagraniem takiej plyty sprawdzam ja overburning testem aby nie przesadzic z iloscia danych
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
Ryzyko jest niewielkie, ale zawsze istnieje. Nie można przesadzać z ilością danych. Zawsze warto zrobić test na over`, a przepis jak na 650mb nagrać 800 trzymać jako ciekawostkę.(choć jest to możliwe!)Istnieją przecież płyty 800, 900 a ostatnio czytałem gdzieś new`sa o płytach o pojemności ~1000mb(to nie żart!)
|
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
![]()
Moim skromnym zdaniem wszystko zależy od nagrywarki. Ja mam PlexWritera x24, często stosuje nadpalanie i nagrywara śmiga jak nowa. Natomiast jest możliwe rozkalibrowanie pozycjonera lasera szczególnie gdy się przegina z ilością danych (np 800 na 650):-D
|
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
78 min na 74, to jeszcze chyba nic strasznego! Gorzej (jeżeli już coś...) 84 min na 80 ;-) Nie prawda?
Chociaż..... Ja wale 85:30 na rzekomom osiemdziesiątkę :-D
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 01.07.2002
![]() |
Błędy przy nagrywaniu występują tylko przy nagrywaniu płyt AUDIO czy przy innych tez ?? Odpisz mi to wazne.
#11 | |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
Cytat:
Wydaje mi się, że przy audio, tak samo jak przy danych występują błędy, ale dane mają korekcję, a audio jej nie posiada, więc dane prędzej odczyta CDROM, a z audio mógłby mieć problemy. Ale prawdą jest, że przeczyta taką audio tak czy inaczej ![]()
![]() |
#13 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Stosuje dość często overburning i nie mam żadnych problemów ze sprzętem. Ale jeśli nawet uszkodzenie powstało w wyniku overburning'u to w serwisie trudno im będzie to udowodnić i najpewniej naprawią ci to na gwarancji. Znam paru ludzi co pracują w serwisach i wiem że na ogół nie chce się im dłubać przy sprzęcie i dociekać powodu uszkodzenia jeśli nie widać tego na pierwszy rzut oka bo łatwiej jest naprawic albo wymienić
![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#14 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
heh, ciekaw jestem ile osob tak na prawde wie czemu nadpalanie moze uszkodzic nagrywarke ? podpowiem tylko - jaka jest temperatura lasera uzywangeo do nagyrwania ?
#15 | |
Bywalec
Data rejestracji: 31.01.2002
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam. Grzmilu. |
|
![]() |
![]() |
|
|