![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.01.2005
![]() |
czym wyrównać poziom głośności i bitrate w mp3
Witam Wszystkich
![]() Kurcze... nie tak dawno widziałem gdzieś taki programik (jak w temacie). Nie mogę go teraz odszukać - nie pamietam nazwy. Czy może Ktoś wie o jaki programk chodzi i gdzie sobie spokojnie spoczywa ![]() Z góry dziękuję za każde info. Pozdrawiam Grzegorz |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Może dbpoweramp?
![]()
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Dziękuje Panowie za odpowiedzi.
Niestety, to nie to. To są typowe rippery, a ja pamiętam, ze to słuzyło jedynie do końcowej obróbki mp3. Opis był w stylu: "Zgrywamy mp3 w róznym poziomie głosności oraz z różnym bitrate. Potem w trakcie słuchania dzieją się rózne nieprzyjemne zjawiska jak wybuch głośności lub nagła poprawa jkaości. Aby temu zaradzić mamy program, który zajmuje się końcową obróbką mp3. itd." Może jeszcze Ktoś ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
w easy cd-da extractor jest modol do czegos takiego, nazywa sie converter
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
MP3Gain nie jest programem do zgrywania płyt audio, a jak sama nazwa wskazuje do zmiany ich głośności i to bezstratnie (bez rekompresji). Jest to więc dokładnie ten program, o który pytasz. Jeśli chodzi o zmianę bitrate-u (choć sens w tym niewielki), to tutaj już bez rekompresji się nie obejdzie, a skoro tak, to można to wykonać czymkolwiek np.: EAC, CDex itp. Z kolei, skoro już dekompresujesz plik *.mp3 to można na nim wykonać wszystko co jest potrzebne w pierwszym lepszym edytorze audio np.: Adobe Audition. Napisz dokładnie co chcesz zrobić to coś poradzimy. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#8 | ||
Bywalec
![]() |
Cytat:
to chyba jakaś zależność, czym wiecej starasz się wiedzieć, tym mniej wiesz - przynajmniej tak jest w moim przypadku... Cytat:
Dodatkowo mają różny bitrate, a przez to inną wagę. Dla odtwarzania z dysku, nie ma to większego znaczenia ale dla odtwarzacza mp3 już tak. Wiadomo, że jakość w 128 jest kompromisem i powszechnie stosowana więc można je wszystkie hurtem "przelecieć" na 128 lub 160, 192. Nawiasem mówiac (pisząc), to jak Ty uważasz ile bitrate jest ok ![]() Zapytam jeszcze o jedno... czy po dokonaniu dekompresji pliku mp3, który był wcześniej skompresowany na np. 128, można go ponownie skompresować na np 240 chcąc w ten sposób podnieść jakość nagrania ![]() ![]() I to tak w skrócie. A przy okazji... znasz się trochę na formatach i rozszerzeniach plików filmowych ![]() Ostatnio zmieniany przez Grzegorz_n : 09.01.2006 o godz. 17:37 |
||
![]() |
![]() |
#9 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | ||||||
Guru
Cytat:
Obsługa programu jest bardzo prosta i nie powinieneś mieć z nią problemów. Cytat:
1) Zamiana z niższego na wyższy nie ma sensu. 2) Rekompresja pogorszy jakość. 3) Wolę 1 album w lepszej jakości niż katować słuch paroma w kiepskiej. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#11 | ||
Bywalec
![]() |
Witam ponownie
![]() Cytat:
Arepo dzięki serdeczne za wyczerpujące informacje - nie spodziewałem się tak dużego zaangażowania w mój problem - to bardzo miłe ![]() ![]() ![]() Podsumowując... bitrate zostawię w spokoju, natomiast poziom głośności wyrównam za pomocą MP3Gain - tak zdecydowałem... Cytat:
podając link do wav, teoretycznie nie powinienem już o nic więcej pytać ![]() Ja jednak zapytam, ponieważ nie ma to jak luźna rozmowa z ludzmi znającymi temat - precz z regułkami ![]() W tym również trochę się gubię - np w avi. Jeden plik jest w DivX i ma rozszerzenie avi, inny XVid i również ma rozszerzenie avi, a ja przechwytuję obraz za pomocą iuVCR - kodek M-JPEGi też mam avi. Czy używa się wcześniej wymienionych kodeków i zapisuje do mpg lub mpeg ![]() Od czego zależy rozszerzenie, jak to się ma do jakości obrazu i dźwieku ![]() Np. chciałbym nagrać na nośnik film z rozszerzeniem mpg i odtwarzać go w stacjonarnym DVD nie czytającym DivX-a, ale nie wiem czy tak można. Pobieranie filmów... np. jeden jest w avi inny w mpg, jeszcze inny w mpeg - który lepiej sciągnąć jeżeli chodzi o jakość obrazu / dźwięku ![]() Gdzie można trochę na ten temat przeczytać, czy ktoś to opisał w przystępny sposób ![]() Pozdrawiam Grzegorz |
||
![]() |
![]() |
#12 | ||||||
Guru
Aleś zadał pytań, cóż sam się prosiłem hehehe ...
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 10.01.2006 o godz. 00:57 |
||||||
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
![]() |
Witam ponownie
![]() Arepo, bardzi dziękuję za poświęcony czas i wyczerpujące odpowiedzi. Po takim ogólnym naświetleniu tematu nawet łatwiej jest zrozumieć regułki do których odesłałeś mnie kilka razy. Jeszcze raz dzięki. Chciałem jeszcze wrócić do normalizacji dźwięku w mp3. Faktycznie, program MP3GAIN jest bardzo prosty w obsłydze, jednak drobny problem stanowi ustawienie parametru poziomu głośności. Znalazłem kilka wypowiedzi na ten temat, jednak najbardziej zainteresowały mnie te: Pierwsza Po przeanalizowaniu plików z kilku albumów mam takie wyniki: 1 album: głośność płyty = 97,6 głośność (płyta) = -9,0 2 album: głośność płyty = 96,5 głośność (płyta) = -7,5 3 album: głośność płyty = 97,0 głośność (płyta) = -7,5 4 album: głośność płyty = 94,2 głośność (płyta) = -4,5 5 album: głośność płyty = 95,3 głośność (płyta) = -6,0 Producent zaleca 89,0 - wartosc domyślna (standard) jednak jak wyżej widać, wszystkie te albumy odbiegają od tej wartości i to dość znacznie. Więc jak należy ustawić wartość poziomu aby był oczekiwany efekt ![]() Druga czy użytkownik kasztan417 wspominający o replaygain może mieć rację ![]() Trochę na ten temat jest tutaj Jezeli Ktoś znajdzie chwilę czasu na odpowiedź - będę wdzięczny. Pozdrawiam Grzegorz Ostatnio zmieniany przez Grzegorz_n : 11.01.2006 o godz. 12:39 |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Guru
Cytat:
![]() Cytat:
Reasumując, aby uzyskać równy poziom głośności bez trzasków niestety trzeba przyciszyć te najgłośniejsze utwory - jest tak w tym przypadku, który opisałeś. Można też znaleźć złoty środek i zaryzykować lekki przester, który może wystąpić tylko raz czy dwa i specjalnie nie przeszkadzać. Spróbuj zwiększać głośność i obserwować wyskakujące literki Y, mówiące o przesterowaniu po wzmocnieniu. Staraj się zwiększać o 1dB i wychwycić moment, kiedy wyskakuje ich najwięcej. Wtedy pozostaw wcześniejsze ustawienie. Zalecane 89 dB to trochę za mało. Cytat:
pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 12.01.2006 o godz. 11:35 |
|||
![]() |
![]() |
#15 | ||
Bywalec
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() Nawiasem mówiąc, trudno go znaleźć w necie... ![]() Ostatnio zmieniany przez Grzegorz_n : 12.01.2006 o godz. 15:44 |
||
![]() |
![]() |
|
|