Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.01.2006, 18:41   #1
Grzegorz_n
Bywalec

Data rejestracji: 05.01.2005
Grzegorz_n w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
czym wyrównać poziom głośności i bitrate w mp3

Witam Wszystkich

Kurcze... nie tak dawno widziałem gdzieś taki programik (jak w temacie).
Nie mogę go teraz odszukać - nie pamietam nazwy.
Czy może Ktoś wie o jaki programk chodzi i gdzie sobie spokojnie spoczywa

Z góry dziękuję za każde info.

Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz_n jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.01.2006, 21:28   #2
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Może dbpoweramp?
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Stary 08.01.2006, 22:18   #3
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Witam

chodzi Ci pewnie o MP3Gain ...

pozdrawiam
Stary 09.01.2006, 00:06   #4
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Witam

chodzi Ci pewnie o MP3Gain ...

pozdrawiam
Witam !
Ja używałem, jest niezły

ro29

ro29 jest offline  
Stary 09.01.2006, 10:51   #5
Grzegorz_n
Bywalec

Dziękuje Panowie za odpowiedzi.

Niestety, to nie to. To są typowe rippery, a ja pamiętam,
ze to słuzyło jedynie do końcowej obróbki mp3.

Opis był w stylu:
"Zgrywamy mp3 w róznym poziomie głosności oraz z różnym bitrate.
Potem w trakcie słuchania dzieją się rózne nieprzyjemne zjawiska jak
wybuch głośności lub nagła poprawa jkaości. Aby temu zaradzić
mamy program, który zajmuje się końcową obróbką mp3. itd."

Może jeszcze Ktoś

Grzegorz_n jest offline  
Stary 09.01.2006, 11:44   #6
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
w easy cd-da extractor jest modol do czegos takiego, nazywa sie converter
nimal jest offline  
Stary 09.01.2006, 16:41   #7
Arepo
Guru

Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Grzegorz_n
Dziękuje Panowie za odpowiedzi.

Niestety, to nie to. To są typowe rippery, a ja pamiętam,
ze to słuzyło jedynie do końcowej obróbki mp3.

Opis był w stylu:
"Zgrywamy mp3 w róznym poziomie głosności oraz z różnym bitrate.
Potem w trakcie słuchania dzieją się rózne nieprzyjemne zjawiska jak
wybuch głośności lub nagła poprawa jkaości. Aby temu zaradzić
mamy program, który zajmuje się końcową obróbką mp3. itd."

Może jeszcze Ktoś

Mylisz się.

MP3Gain nie jest programem do zgrywania płyt audio, a jak sama nazwa wskazuje do zmiany ich głośności i to bezstratnie (bez rekompresji). Jest to więc dokładnie ten program, o który pytasz.

Jeśli chodzi o zmianę bitrate-u (choć sens w tym niewielki), to tutaj już bez rekompresji się nie obejdzie, a skoro tak, to można to wykonać czymkolwiek np.: EAC, CDex itp. Z kolei, skoro już dekompresujesz plik *.mp3 to można na nim wykonać wszystko co jest potrzebne w pierwszym lepszym edytorze audio np.: Adobe Audition.

Napisz dokładnie co chcesz zrobić to coś poradzimy.

pozdrawiam
Stary 09.01.2006, 17:28   #8
Grzegorz_n
Bywalec

Cytat:
MP3Gain nie jest programem do zgrywania płyt audio, a jak sama nazwa wskazuje do zmiany ich głośności i to bezstratnie (bez rekompresji). Jest to więc dokładnie ten program, o który pytasz.
wiesz co, mnie to już się wszystko wymieszało...
to chyba jakaś zależność, czym wiecej starasz się wiedzieć, tym mniej wiesz - przynajmniej tak jest w moim przypadku...

Cytat:
Napisz dokładnie co chcesz zrobić to coś poradzimy.
sprawa jest taka... mam ściagniętych trochę mp3. Jedne są głośniej, drugie ciszej, jedne ważą wiecej, a inne mniej. Pomyslałem, że wyrównam ich głosność.
Dodatkowo mają różny bitrate, a przez to inną wagę. Dla odtwarzania z dysku, nie ma to większego znaczenia ale dla odtwarzacza mp3 już tak.
Wiadomo, że jakość w 128 jest kompromisem i powszechnie stosowana więc można je wszystkie hurtem "przelecieć" na 128 lub 160, 192.
Nawiasem mówiac (pisząc), to jak Ty uważasz ile bitrate jest ok

Zapytam jeszcze o jedno... czy po dokonaniu dekompresji pliku mp3, który był wcześniej skompresowany na np. 128, można go ponownie skompresować na np 240 chcąc w ten sposób podnieść jakość nagrania Dekompresja mp3 jest do jakiego formatu

I to tak w skrócie.

A przy okazji... znasz się trochę na formatach i rozszerzeniach plików filmowych

Ostatnio zmieniany przez Grzegorz_n : 09.01.2006 o godz. 17:37
Grzegorz_n jest offline  
Stary 09.01.2006, 19:03   #9
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
[...] czy po dokonaniu dekompresji pliku mp3, który był wcześniej skompresowany na np. 128, można go ponownie skompresować na np 240 chcąc w ten sposób podnieść jakość nagrania [...]
mp3 to format kompresji stratnej, co wyciąłeś przy kompresowaniu do 128, to znikło bezpowrotnie i nic nie da rekompresja do wyższego bitrate.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Stary 09.01.2006, 20:05   #10
Arepo
Guru

Cytat:
sprawa jest taka... mam ściagniętych trochę mp3. Jedne są głośniej, drugie ciszej, jedne ważą wiecej, a inne mniej. Pomyslałem, że wyrównam ich głosność.
MP3Gain nadaje się do tego celu wyśmienicie, gdyż nie normalizuje pliku audio do wartości dźwięku o najwyższej amplitudzie (peak normalization), ale zwiększa ogólny poziom nagrania (RMS power), czyli procentową wartość poziomu głośności w stosunku do sygnału maksymalnego. Daje to taki efekt, że rzeczywiście wszystkie utwory mają taki sam (odbieralny ludzkim uchem) poziom głośności.

Obsługa programu jest bardzo prosta i nie powinieneś mieć z nią problemów.

Cytat:
Dodatkowo mają różny bitrate, a przez to inną wagę. Dla odtwarzania z dysku, nie ma to większego znaczenia ale dla odtwarzacza mp3 już tak.
Wiadomo, że jakość w 128 jest kompromisem i powszechnie stosowana więc można je wszystkie hurtem "przelecieć" na 128 lub 160, 192.
Ja bym nie zmieniał bitrate-u, gdyż :

1) Zamiana z niższego na wyższy nie ma sensu.
2) Rekompresja pogorszy jakość.
3) Wolę 1 album w lepszej jakości niż katować słuch paroma w kiepskiej.

Cytat:
Nawiasem mówiac (pisząc), to jak Ty uważasz ile bitrate jest ok
Wszystko zależy od tego z jakim materiałem muzycznym, sprzętem odtwarzającym i ludzkim słuchem mamy do czynienia. Dla Ciebie może to być 128 kbps, dla kogoś innego 160 czy 192 kbps. Ja odpowiem od siebie, że maksymalnie największy .

Cytat:
Zapytam jeszcze o jedno... czy po dokonaniu dekompresji pliku mp3, który był wcześniej skompresowany na np. 128, można go ponownie skompresować na np 240 chcąc w ten sposób podnieść jakość nagrania
Można, ale jakość się nie poprawi, w związku z tym nie ma to najmniejszego sensu ...

Cytat:
Dekompresja mp3 jest do jakiego formatu
Jest do formatu WAV.

Cytat:
A przy okazji... znasz się trochę na formatach i rozszerzeniach plików filmowych
Jeśli zadasz jakieś pytanie to się przekonamy ...

pozdrawiam
Stary 09.01.2006, 22:47   #11
Grzegorz_n
Bywalec

Witam ponownie

Cytat:
Napisany przez joujoujou
mp3 to format kompresji stratnej, co wyciąłeś przy kompresowaniu do 128, to znikło bezpowrotnie i nic nie da rekompresja do wyższego bitrate.
dzięki za wyjaśnienie - teraz jest to dla mnie zrozumiałe...

Arepo dzięki serdeczne za wyczerpujące informacje - nie spodziewałem się tak dużego zaangażowania w mój problem - to bardzo miłe

Podsumowując... bitrate zostawię w spokoju, natomiast poziom głośności
wyrównam za pomocą MP3Gain - tak zdecydowałem...

Cytat:
Cytat:

Jeśli zadasz jakieś pytanie to się przekonamy ...
postawiłeś mnie w trochę niezręcznej sytuacji i ciekawy jestem czy to celowy zabieg, czy też kwestia przypadku....
podając link do wav, teoretycznie nie powinienem już o nic więcej pytać

Ja jednak zapytam, ponieważ nie ma to jak luźna rozmowa z ludzmi znającymi temat - precz z regułkami

W tym również trochę się gubię - np w avi. Jeden plik jest w DivX i ma rozszerzenie avi, inny XVid i również ma rozszerzenie avi, a ja przechwytuję obraz za pomocą iuVCR - kodek M-JPEGi też mam avi.
Czy używa się wcześniej wymienionych kodeków i zapisuje do mpg lub mpeg
Od czego zależy rozszerzenie, jak to się ma do jakości obrazu i dźwieku
Np. chciałbym nagrać na nośnik film z rozszerzeniem mpg i odtwarzać go w stacjonarnym DVD nie czytającym DivX-a, ale nie wiem czy tak można.

Pobieranie filmów...
np. jeden jest w avi inny w mpg, jeszcze inny w mpeg - który lepiej sciągnąć jeżeli chodzi o jakość obrazu / dźwięku Co robić z koncertami jeżeli dostępne są w avi i mpg i mpeg - tutaj zdecydowanie chodzi o jakość dźwieku.

Gdzie można trochę na ten temat przeczytać, czy ktoś to opisał w przystępny sposób

Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz_n jest offline  
Stary 10.01.2006, 00:38   #12
Arepo
Guru

Aleś zadał pytań, cóż sam się prosiłem hehehe ...

Cytat:
W tym również trochę się gubię - np w avi. Jeden plik jest w DivX i ma rozszerzenie avi, inny XVid i również ma rozszerzenie avi, a ja przechwytuję obraz za pomocą iuVCR - kodek M-JPEGi też mam avi.
Format avi ***8211; to mulitformat, gdzie video może być skompresowane różnymi kodekami np.: Huffyuv, DV, DivX, XVid, MJPEG itp., lub być wcale nieskompresowane (bardzo duża wielkość).

Cytat:
Czy używa się wcześniej wymienionych kodeków i zapisuje do mpg lub mpeg
Zasada jest taka - wszystko na wszystko można przerobić, musisz mieć tylko odpowiednie kodeki i soft. Przykładowo, do przeróbki filmu skompresowanego DivX-em na mpeg będziesz potrzebował tych 2 kodeków i jakiegoś programu np.: TMPGEnc (który zresztą sam w sobie jest kodekiem mpeg).

Cytat:
Od czego zależy rozszerzenie, jak to się ma do jakości obrazu i dźwieku
Zazwyczaj od typu kompresora jak również sposobu kompresji, poczytaj : MPEG , AVI.

Cytat:
Np. chciałbym nagrać na nośnik film z rozszerzeniem mpg i odtwarzać go w stacjonarnym DVD nie czytającym DivX-a, ale nie wiem czy tak można.
Pewnie, że można, choćby TAK. Są też dużo prostsze metody, ale dające znacznie gorsze rezultaty np.: za pomocą programu WinAVI Video Converter.

Cytat:
Pobieranie filmów...
np. jeden jest w avi inny w mpg, jeszcze inny w mpeg - który lepiej sciągnąć jeżeli chodzi o jakość obrazu / dźwięku Co robić z koncertami jeżeli dostępne są w avi i mpg i mpeg - tutaj zdecydowanie chodzi o jakość dźwieku.
Mpg i mpeg to to samo. Lepiej ściągać pliki *.avi, gdyż obraz i dźwięk są przeważnie lepsze niż w mpeg. Sprawa wygląda inaczej jeśli mówimy o standardzie DVD (czyli plikach *.vob, które też są mpeg-ami jeśli chodzi o video), ale ich wielkość jest dużo większa niż skompresowanych za pomocą DivX czy XviD.

Cytat:
Gdzie można trochę na ten temat przeczytać, czy ktoś to opisał w przystępny sposób
Polecam nasze forum i dział DVD/VCD oraz opcję szukaj, za pomocą której zresztą znalazłbyś odpowiedz na wszystkie zadane tutaj pytania ...

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 10.01.2006 o godz. 00:57
Arepo jest offline  
Stary 11.01.2006, 12:22   #13
Grzegorz_n
Bywalec

Witam ponownie

Arepo, bardzi dziękuję za poświęcony czas i wyczerpujące odpowiedzi.
Po takim ogólnym naświetleniu tematu nawet łatwiej jest zrozumieć regułki do których odesłałeś mnie kilka razy. Jeszcze raz dzięki.

Chciałem jeszcze wrócić do normalizacji dźwięku w mp3.
Faktycznie, program MP3GAIN jest bardzo prosty w obsłydze, jednak drobny problem stanowi ustawienie parametru poziomu głośności. Znalazłem kilka wypowiedzi na ten temat, jednak najbardziej zainteresowały mnie te:
Pierwsza

Po przeanalizowaniu plików z kilku albumów mam takie wyniki:
1 album: głośność płyty = 97,6 głośność (płyta) = -9,0
2 album: głośność płyty = 96,5 głośność (płyta) = -7,5
3 album: głośność płyty = 97,0 głośność (płyta) = -7,5
4 album: głośność płyty = 94,2 głośność (płyta) = -4,5
5 album: głośność płyty = 95,3 głośność (płyta) = -6,0

Producent zaleca 89,0 - wartosc domyślna (standard) jednak jak wyżej widać, wszystkie te albumy odbiegają od tej wartości i to dość znacznie.
Więc jak należy ustawić wartość poziomu aby był oczekiwany efekt

Druga
czy użytkownik kasztan417 wspominający o replaygain może mieć rację
Trochę na ten temat jest tutaj

Jezeli Ktoś znajdzie chwilę czasu na odpowiedź - będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Grzegorz

Ostatnio zmieniany przez Grzegorz_n : 11.01.2006 o godz. 12:39
Grzegorz_n jest offline  
Stary 12.01.2006, 11:18   #14
Arepo
Guru

Cytat:
Arepo, bardzi dziękuję za poświęcony czas i wyczerpujące odpowiedzi.
Po takim ogólnym naświetleniu tematu nawet łatwiej jest zrozumieć regułki do których odesłałeś mnie kilka razy. Jeszcze raz dzięki.
Nie ma sprawy od tego jest to forum

Cytat:
Chciałem jeszcze wrócić do normalizacji dźwięku w mp3.
Faktycznie, program MP3GAIN jest bardzo prosty w obsłydze, jednak drobny problem stanowi ustawienie parametru poziomu głośności. Znalazłem kilka wypowiedzi na ten temat, jednak najbardziej zainteresowały mnie te:
Pierwsza

Po przeanalizowaniu plików z kilku albumów mam takie wyniki:
1 album: głośność płyty = 97,6 głośność (płyta) = -9,0
2 album: głośność płyty = 96,5 głośność (płyta) = -7,5
3 album: głośność płyty = 97,0 głośność (płyta) = -7,5
4 album: głośność płyty = 94,2 głośność (płyta) = -4,5
5 album: głośność płyty = 95,3 głośność (płyta) = -6,0

Producent zaleca 89,0 - wartosc domyślna (standard) jednak jak wyżej widać, wszystkie te albumy odbiegają od tej wartości i to dość znacznie.
Więc jak należy ustawić wartość poziomu aby był oczekiwany efekt
Jeśli mamy materiał z różnych płyt, to jest on ogromnie zróżnicowany pod względem dynamiki. Można powiedzieć, że są utwory ciche, w których tylko w kilku miejscach amplituda nagrania jest wysoka (głośny moment) i są takie, w których dźwięki mają mniej więcej amplitudę na jednakowym wysokim poziomie. W tym drugim przypadku, utwór będzie na pewno dużo głośniejszy, a jeśli nawet nie, to będzie można go takim uczynić bez obawy, że wystąpi przesterowanie. Przesterowanie powstaje w wyniku obcięcia (clip) czubków fali dźwiękowej o największej amplitudzie w wyniku zbyt mocnego jej wzmocnienia i słyszymy nieprzyjemne trzaski, trzeba więc tego unikać.

Reasumując, aby uzyskać równy poziom głośności bez trzasków niestety trzeba przyciszyć te najgłośniejsze utwory - jest tak w tym przypadku, który opisałeś. Można też znaleźć złoty środek i zaryzykować lekki przester, który może wystąpić tylko raz czy dwa i specjalnie nie przeszkadzać. Spróbuj zwiększać głośność i obserwować wyskakujące literki Y, mówiące o przesterowaniu po wzmocnieniu. Staraj się zwiększać o 1dB i wychwycić moment, kiedy wyskakuje ich najwięcej. Wtedy pozostaw wcześniejsze ustawienie. Zalecane 89 dB to trochę za mało.

Cytat:
czy użytkownik kasztan417 wspominający o replaygain może mieć rację
Trochę na ten temat jest tutaj
Ma rację, zresztą MP3Gain wykorzystuje Replay Gain.

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 12.01.2006 o godz. 11:35
Arepo jest offline  
Stary 12.01.2006, 15:34   #15
Grzegorz_n
Bywalec

Cytat:
Reasumując, aby uzyskać równy poziom głośności bez trzasków niestety trzeba przyciszyć te najgłośniejsze utwory - jest tak w tym przypadku, który opisałeś. Można też znaleźć złoty środek i zaryzykować lekki przester, który może wystąpić tylko raz czy dwa i specjalnie nie przeszkadzać. Spróbuj zwiększać głośność i obserwować wyskakujące literki Y, mówiące o przesterowaniu po wzmocnieniu. Staraj się zwiększać o 1dB i wychwycić moment, kiedy wyskakuje ich najwięcej. Wtedy pozostaw wcześniejsze ustawienie. Zalecane 89 dB to trochę za mało.
tak zrobię... nie ma to jak metoda prób i błędów...

Cytat:
Ma rację, zresztą MP3Gain wykorzystuje Replay Gain.
skoro ma rację, to może lepiej do tego celu zastosować właśnie Replay Gain
Nawiasem mówiąc, trudno go znaleźć w necie...

Ostatnio zmieniany przez Grzegorz_n : 12.01.2006 o godz. 15:44
Grzegorz_n jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: