Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.03.2003, 23:37   #1
azolwik
Bywalec

Data rejestracji: 21.03.2003
azolwik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jaką wybraćnagrywarke?????????????

Mam pytanie jaka nagrywarke wybrac sposrod oferty jaka jest teraz dostepne dla nagrywarek LiteOn chdzi glownie o wybor modelu, a zasadzie wyborem pomiedzy wersja LiteOn LTR 52246S a modelem 48246S. chciałem zapytać o jeszcze jedna sprawę o ktorej sie dowiedzialem odnosnie nagrywarek firmy LiteOn czyli o ich problem z overburning'iem tzn pragne sie dowiedziec czy ktos ma z tym problem??Prosze o pomoc w wyborze sprzetu!!!Mam kolege ktory zachwala mi sprzet firmy Teac ale osobiscie uwazam ze jest on duzo drozszy i gorszy od LiteOn wiec prosze o szczere wypowiedzi na postawione przeze mnie pytanie. Z gory dzieki za odpowiedzi!!!
azolwik jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.03.2003, 00:01   #2
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie zastanawiaj sie nawet tylko bierz LG
Druss jest offline  
Stary 25.03.2003, 00:16   #3
shuma02
Forumator

Data rejestracji: 06.12.2002
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Druss napisa***322;(a)
no chyba ze chcesz kupic cos pozadnego to kup LiteON.
mam 52246S i jestem zadowolony. choc takich postow jak twoj jest tutaj pelno, i kazdy ci powie co innego. poprzednio mialem LG 16x i tez do dzis chodzi. wiec wybor zalezy juz tylko od ciebie.
jesli chodzi o nagrywanie wiekszych plyt to nie mialem jeszcze zadnych problemow, nagrywalem na 800mb plyty, i na 866mb plyty, i wszystko gra i buczy. ale tobie chyba chodzi o zapisywanie wiecej niz 700mb na plyte o tym samym rozmiarze, a tego to nawet nie mialem okazji probowac.

shuma02
shuma02 jest offline  
Stary 25.03.2003, 01:01   #4
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Jaką wybraćnagrywarke?????????????

Cytat:
azolwik napisa***322;(a)
Mam kolege ktory zachwala mi sprzet firmy Teac
Masz bardzo mądrego kolege, mam już od dawna teac'a, kiedyś też robiłem taki wywiad jak Ty i powiem Ci, że naprawdę warto, pokaż mi lg, które bez zająknięcia nagra 70 płyt jedna za drugą.
Cytat:
azolwik napisa***322;(a)
ale osobiscie uwazam ze jest on duzo drozszy i gorszy od LiteOn
Jest na tyle gorszy, że cd-rom tej firmy czyta płyty porysowane, których nagrywarka lite-on'a nie czyta(to co teraz powiedziałeś to tak jak powiedzieć, że Daewoo jest lepszą marką od Mercedesa).

Wiele zależy od zastosowań mój teac jest bardzo trwały i nie robi problemów przy ciągłej pracy, są nagrywarki innych firm, które po 10 płytach wypalonych jedna za drugą zaczynają wywalać błędy.
Stary 25.03.2003, 01:12   #5
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja swoim Litkiem bez problemu nagrywalem 400 plyt pod rzad. Mam model 24102B.
Natomiast przyznam ze LG przegrzewa sie juz po ok 50 plytach. I zaczynaja sie pojawiac bledy.
ThanatoS jest offline  
Stary 25.03.2003, 02:37   #6
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
zobacz na boardzie

co drugi post ..problem z LG .. chyba to o czyms swiadczy
Stary 25.03.2003, 08:14   #7
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Re: zobacz na boardzie

Cytat:
zorg napisa***322;(a)
co drugi post ..problem z LG .. chyba to o czyms swiadczy
o powszechności LG
pali jest offline  
Stary 25.03.2003, 11:00   #8
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No wlasnie tyle ludzi ma LG ty tez wybierz go, nie badz slepy, tutaj trafiaja sie tylko osoby ktore narzekaja na LG, ale ty mozes ztrafic do grona ludzi ktorzy beda ja chwalic. Do tych milionow, ktore sie nigdy na tej firmie nie zawiodly
Druss jest offline  
Stary 25.03.2003, 12:10   #9
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Thumbs up

Cytat:
Druss napisa***322;(a)

Oczywiście, że LG.
- jakość za niewygórowaną cenę!
- LG to niezwykle powszechne nagrywary i dlatego jest o nich tak głośno na Forum
- w każdym artykule gdzie jest opis LG jest zawsze wzmianka o tym, że LG zawdzięcza swą popularność oraz powszechność temu iż daje klientowi sprzęt najwyższej jakości za niską cenę (choć nie kupię nigdy CD-Romu LG-złe wspomnienia z 48X:pękanie płyt w czytniku,burczenie,a w końcu nie czytanie płytek i rozsypanie się).

- Ja mam LG CD-RW 48X24X48 i jestem niezykle zadowolony tak jak wszyscy znajomi, którzy mają w 95% nagrywarki LG te starsze i te nowsze.

- Ale mimo to wiem, że dobre i cenione są także wypalary LiteOn'a

Pozdrawiam @ll, wybór należy do Ciebie!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 25.03.2003 o godz. 12:16
CIAPEK jest offline  
Stary 25.03.2003, 12:59   #10
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja pojde pod prad i powiem ze stanowczo odradzam Taca - za takie pieniazki kupowac naped ktory a) w testach wcale nie wypada rewelacyjnie b) nawet przez Teaca nie jest robiony?! (ostatni Teac to zdaje sie Asus ale pewien nie jestem; na pewno to oem innego producenta).

Odnoszac sie do zrobionego powyzej porownania - Mercedes ktory nawet nie jest robiony w fabryce Mercedesa?
Zostaje cena i znaczek na masce a jaki sens placic o polowe wiecej za znaczek??

Co do kwestii wyboru LG - Liteon... z obu bedziesz tak samo zadowolony. Ja osobiscie preferuje Liteona - faktycznie o awaryjnosci LG kraza legendy (ile w nich prawdy trudno powiedziec) no i fakt niezaprzeczalny - 90% problemow z nagrywarkami na forum to walki z LG (wystarczy spojrzec na tytuly postow). A wcale nie sa az tak popularne jak co niektorzy sugeruja... (z rajdu po sklepach w Szczecinie wynika ze raczej wiecej idzie Liteonow a LG daje sie ludziom niezorientowanym w temacie ze wzgledu na specyficzna gwarancje tego producenta - sprzedawcy nie obchodzi ze naped sie zepsuje, zwyczajnie odsyla do producenta). Kolejna wada LG jest paskudna wybrednosc na plytki - podobno w nowszysch napedach poprawiona ale tego nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu.

I tyle z mojej strony...
Stary 25.03.2003, 13:07   #11
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)
Odnoszac sie do zrobionego powyzej porownania - Mercedes ktory nawet nie jest robiony w fabryce Mercedesa?
Zostaje cena i znaczek na masce a jaki sens placic o polowe wiecej za znaczek??
Faktycznie w moich rozważaniach przeoczyłem ten fakt sam ma teac'a 512EB i jestem zadowolony, co do tych nowych to miejmy nadzieję, że będą tak samo dobre jak te stare, co do samego porównania to ML jest produkowany w usa a nie w stuttgardzie i ponoć jest całkiem fajnym mercedesem.
Stary 25.03.2003, 13:14   #12
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)
LG daje sie ludziom niezorientowanym w temacie
Tu masz racje plemnik! Wogóle napisałeś kilka ciekawych rzeczy Ale ja będę bronił LG i wytłumacze dlaczego!
U mnie w Toruniu w komputerowych sklepach idąc po ofertę na pierwszej stronie widnieją zestawy komputerowe sugerowane przez dany sklep. Popatrz! Nie znalazłem w Toruniu (może coś ominąłem) zestawu który miałby inny Cd-Rom niż LG (Cd-Romy to faktycznie wielkie beeee i ja tu pochwalam tylko nagrywary). Podobnie jest z nagrywarami. Jak pisałem w moim poście LG są tanie i dobre i dlatego też proponuje się je niezorientowanym bo im chodzi tylko o cenę.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 25.03.2003 o godz. 13:18
CIAPEK jest offline  
Stary 25.03.2003, 13:44   #13
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ale ja wcale LG nie atakuje - wole Liteony ale to juz kwestia przyzwyczajenia, gustu i tego ze posiadalem kilka i zaden mnie nie zawiodl (czyli nabralem zaufania) a LG ktore mialem potrafilo momentami mnie doprowadzic do szewskiej pasji (czyli na pewno jestem troche uprzedzony - tyle ze to dawno temu bylo i nieprawda - LG12X).

Tak jak juz powiedzialem - z obu firm kupujacy powinien byc zadowolony - poziom technologiczny bardzo sie wyrownal w ostatnich latach (moim zdaniem).

Hmm taaaak mercedesy sa robione w stanach ale w fabryce mercedesa (wprawdzie mrcedes to juz nie tylko mercedes /chrysler zdaje sie z nim polaczyl tak?/ ale takie czasy). Wiec to nie to samo co zwykle "doklejanie gwiazdki na masce" jak dzieje sie z nowymi teacami (tzn w mercach jest technika mercedesa a w teacach jest tylko znaczek Teaca)

Pozdrawiam!
Stary 25.03.2003, 15:18   #14
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jedne i drugie mają zalety i wady. Zaletą obu marek jest niska cena przy dość dużym zaawansowaniu technicznym (np. wsparcie Mount Rainier, co jeszcze nie wszystkie marki mają).
Proponuję parę rzeczowych argumentów:

zalety LG:
+ mają chyba lepszą korekcję błędów
+ napęd i tacka działają ciszej i płynniej
+ płyty CD-RW-Ultra Speed (24x) nagrywane są w trybie P-CAV, dużo szybciej niż w Lite-On'ach, które stosują tryb CAV (około minuty różnicy przy tej samej nominalnej prędkości maksymalnej 24x, ale LG startuje od wyższej prędkości początkowej i bardzo szybko osiąga 24x).
+ można wyłączyć zabezpieczenie przed opróżnieniem bufora, jak ktoś bardzo potrzebuje (nie wiem po co?)

wady LG:
- nie radzą sobie ze wszystkimi zabezpieczeniami przed kopiowaniem
- nagrywają płyty 99min., ale ich nie odczytują (wyjątkiem jest Combo 4480)
- bardzo wybredna funkcja oceny płyt do nagrywania: maksymalną prędkość można osiągnąć tylko na niektórych nośnikach
- funkcji tej nie można wyłączyć
- odczyt płyt CD-R/RW ograniczony do 40x

zalety Lite-On'ów:
+ szybkie nagrywanie płyt z wyjątkiem CD-RW-US (24x)
+ dobrze radzą sobie z płytami zabezpieczonymi przed kopiowaniem
+ nienajgorsza korekcja błędów, choć gorsza niż w LG
+ tolerancyjny układ oceny jakości płyty do nagrywania
+ układ ten można wyłączyć
+ jasna sygnalizacja trybu pracy: zielone: odczyt, czerwone: zapis, pomarańczowe: zadziałało zabezpieczenie przed opróżnieniem bufora

wady Lite-On'ów:
- nagrywanie płyt CD-RW-US (24x) w trybie CAV, o minutę wolniej niż LG
- od pewnego czasu wszystkie Lite-On'y mają w BIOSie błąd związany z sygnalizacją końca płyty - ważne przy overburningu (było omawiane na forum). Najnowsze BIOS-y tego błędu nie usuwają, choć miały
- funkcja oceny jakości płyty do nagrywania jest zbyt tolerancyjna dla kiepskich nośników; czasem pojawiają się błędy zapisu i prędkość zapisu należy ograniczać samemu
- nie można wyłączyć funkcji ochrony przez opróżnieniem bufora (ale po co by to robić?)

Sam musisz zdecydować, który zestaw zalet i wad jest dla Ciebie ważniejszy - każdy zakup będzie kompromisem, chyba że kupisz dwie

Ani jedne, ani drugie nie są urządzeniami heavy-duty, więc nie są przeznaczone do ciągłej pracy.

Ostatnio zmieniany przez puch : 25.03.2003 o godz. 16:02
puch jest offline  
Stary 25.03.2003, 15:39   #15
Zeus
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.10.2000
Zeus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam
Musze niestety stwierdzic ze jest to nastepna bzdurna dyskusja, a Sid prosil zeby nie pytac LG vs. LiteON
Pozdrawiam

PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!!