![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.03.2003
![]() |
Jaką wybraćnagrywarke?????????????
Mam pytanie jaka nagrywarke wybrac sposrod oferty jaka jest teraz dostepne dla nagrywarek LiteOn chdzi glownie o wybor modelu, a zasadzie wyborem pomiedzy wersja LiteOn LTR 52246S a modelem 48246S. chciałem zapytać o jeszcze jedna sprawę o ktorej sie dowiedzialem odnosnie nagrywarek firmy LiteOn czyli o ich problem z overburning'iem tzn pragne sie dowiedziec czy ktos ma z tym problem??Prosze o pomoc w wyborze sprzetu!!!Mam kolege ktory zachwala mi sprzet firmy Teac ale osobiscie uwazam ze jest on duzo drozszy i gorszy od LiteOn wiec prosze o szczere wypowiedzi na postawione przeze mnie pytanie. Z gory dzieki za odpowiedzi!!!
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Nie zastanawiaj sie nawet tylko bierz LG
![]()
#3 | |
Forumator
Data rejestracji: 06.12.2002
![]() |
Cytat:
![]() mam 52246S i jestem zadowolony. choc takich postow jak twoj jest tutaj pelno, i kazdy ci powie co innego. poprzednio mialem LG 16x i tez do dzis chodzi. wiec wybor zalezy juz tylko od ciebie. jesli chodzi o nagrywanie wiekszych plyt to nie mialem jeszcze zadnych problemow, nagrywalem na 800mb plyty, i na 866mb plyty, i wszystko gra i buczy. ale tobie chyba chodzi o zapisywanie wiecej niz 700mb na plyte o tym samym rozmiarze, a tego to nawet nie mialem okazji probowac. shuma02 |
|
![]() |
![]() |
#4 | ||
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Re: Jaką wybraćnagrywarke?????????????
Cytat:
Cytat:
Wiele zależy od zastosowań mój teac jest bardzo trwały i nie robi problemów przy ciągłej pracy, są nagrywarki innych firm, które po 10 płytach wypalonych jedna za drugą zaczynają wywalać błędy. |
||
![]() |
![]() |
#5 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Ja swoim Litkiem bez problemu nagrywalem 400 plyt pod rzad. Mam model 24102B.
Natomiast przyznam ze LG przegrzewa sie juz po ok 50 plytach. I zaczynaja sie pojawiac bledy. |
![]() |
![]() |
#6 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
zobacz na boardzie
co drugi post ..problem z LG .. chyba to o czyms swiadczy
![]()
#7 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: zobacz na boardzie
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
No wlasnie tyle ludzi ma LG ty tez wybierz go, nie badz slepy, tutaj trafiaja sie tylko osoby ktore narzekaja na LG, ale ty mozes ztrafic do grona ludzi ktorzy beda ja chwalic. Do tych milionow, ktore sie nigdy na tej firmie nie zawiodly
![]()
#9 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]() Cytat:
![]() Oczywiście, że LG. - jakość za niewygórowaną cenę! - LG to niezwykle powszechne nagrywary i dlatego jest o nich tak głośno na Forum - w każdym artykule gdzie jest opis LG jest zawsze wzmianka o tym, że LG zawdzięcza swą popularność oraz powszechność temu iż daje klientowi sprzęt najwyższej jakości za niską cenę (choć nie kupię nigdy CD-Romu LG-złe wspomnienia z 48X:pękanie płyt w czytniku,burczenie,a w końcu nie czytanie płytek i rozsypanie się). - Ja mam LG CD-RW 48X24X48 i jestem niezykle zadowolony tak jak wszyscy znajomi, którzy mają w 95% nagrywarki LG te starsze i te nowsze. - Ale mimo to wiem, że dobre i cenione są także wypalary LiteOn'a Pozdrawiam @ll, wybór należy do Ciebie! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 25.03.2003 o godz. 12:16 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
A ja pojde pod prad i powiem ze stanowczo odradzam Taca - za takie pieniazki kupowac naped ktory a) w testach wcale nie wypada rewelacyjnie b) nawet przez Teaca nie jest robiony?! (ostatni Teac to zdaje sie Asus ale pewien nie jestem; na pewno to oem innego producenta).
Odnoszac sie do zrobionego powyzej porownania - Mercedes ktory nawet nie jest robiony w fabryce Mercedesa? Zostaje cena i znaczek na masce a jaki sens placic o polowe wiecej za znaczek?? Co do kwestii wyboru LG - Liteon... z obu bedziesz tak samo zadowolony. Ja osobiscie preferuje Liteona - faktycznie o awaryjnosci LG kraza legendy (ile w nich prawdy trudno powiedziec) no i fakt niezaprzeczalny - 90% problemow z nagrywarkami na forum to walki z LG (wystarczy spojrzec na tytuly postow). A wcale nie sa az tak popularne jak co niektorzy sugeruja... (z rajdu po sklepach w Szczecinie wynika ze raczej wiecej idzie Liteonow a LG daje sie ludziom niezorientowanym w temacie ze wzgledu na specyficzna gwarancje tego producenta - sprzedawcy nie obchodzi ze naped sie zepsuje, zwyczajnie odsyla do producenta). Kolejna wada LG jest paskudna wybrednosc na plytki - podobno w nowszysch napedach poprawiona ale tego nie wiem bo nie mam z nimi kontaktu. I tyle z mojej strony...
#11 | |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#12 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() U mnie w Toruniu w komputerowych sklepach idąc po ofertę na pierwszej stronie widnieją zestawy komputerowe sugerowane przez dany sklep. Popatrz! Nie znalazłem w Toruniu (może coś ominąłem) zestawu który miałby inny Cd-Rom niż LG (Cd-Romy to faktycznie wielkie beeee i ja tu pochwalam tylko nagrywary). Podobnie jest z nagrywarami. Jak pisałem w moim poście LG są tanie i dobre i dlatego też proponuje się je niezorientowanym bo im chodzi tylko o cenę. ![]() Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 25.03.2003 o godz. 13:18 |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Ale ja wcale LG nie atakuje - wole Liteony ale to juz kwestia przyzwyczajenia, gustu i tego ze posiadalem kilka i zaden mnie nie zawiodl (czyli nabralem zaufania) a LG ktore mialem potrafilo momentami mnie doprowadzic do szewskiej pasji (czyli na pewno jestem troche uprzedzony - tyle ze to dawno temu bylo i nieprawda
![]() Tak jak juz powiedzialem - z obu firm kupujacy powinien byc zadowolony - poziom technologiczny bardzo sie wyrownal w ostatnich latach (moim zdaniem). Hmm taaaak mercedesy sa robione w stanach ale w fabryce mercedesa (wprawdzie mrcedes to juz nie tylko mercedes /chrysler zdaje sie z nim polaczyl tak?/ ale takie czasy). Wiec to nie to samo co zwykle "doklejanie gwiazdki na masce" jak dzieje sie z nowymi teacami (tzn w mercach jest technika mercedesa a w teacach jest tylko znaczek Teaca) Pozdrawiam!
#14 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Jedne i drugie mają zalety i wady. Zaletą obu marek jest niska cena przy dość dużym zaawansowaniu technicznym (np. wsparcie Mount Rainier, co jeszcze nie wszystkie marki mają).
Proponuję parę rzeczowych argumentów: zalety LG: + mają chyba lepszą korekcję błędów + napęd i tacka działają ciszej i płynniej + płyty CD-RW-Ultra Speed (24x) nagrywane są w trybie P-CAV, dużo szybciej niż w Lite-On'ach, które stosują tryb CAV (około minuty różnicy przy tej samej nominalnej prędkości maksymalnej 24x, ale LG startuje od wyższej prędkości początkowej i bardzo szybko osiąga 24x). + można wyłączyć zabezpieczenie przed opróżnieniem bufora, jak ktoś bardzo potrzebuje (nie wiem po co?) wady LG: - nie radzą sobie ze wszystkimi zabezpieczeniami przed kopiowaniem - nagrywają płyty 99min., ale ich nie odczytują (wyjątkiem jest Combo 4480) - bardzo wybredna funkcja oceny płyt do nagrywania: maksymalną prędkość można osiągnąć tylko na niektórych nośnikach - funkcji tej nie można wyłączyć - odczyt płyt CD-R/RW ograniczony do 40x zalety Lite-On'ów: + szybkie nagrywanie płyt z wyjątkiem CD-RW-US (24x) + dobrze radzą sobie z płytami zabezpieczonymi przed kopiowaniem + nienajgorsza korekcja błędów, choć gorsza niż w LG + tolerancyjny układ oceny jakości płyty do nagrywania + układ ten można wyłączyć + jasna sygnalizacja trybu pracy: zielone: odczyt, czerwone: zapis, pomarańczowe: zadziałało zabezpieczenie przed opróżnieniem bufora wady Lite-On'ów: - nagrywanie płyt CD-RW-US (24x) w trybie CAV, o minutę wolniej niż LG - od pewnego czasu wszystkie Lite-On'y mają w BIOSie błąd związany z sygnalizacją końca płyty - ważne przy overburningu (było omawiane na forum). Najnowsze BIOS-y tego błędu nie usuwają, choć miały ![]() - funkcja oceny jakości płyty do nagrywania jest zbyt tolerancyjna dla kiepskich nośników; czasem pojawiają się błędy zapisu i prędkość zapisu należy ograniczać samemu - nie można wyłączyć funkcji ochrony przez opróżnieniem bufora (ale po co by to robić?) Sam musisz zdecydować, który zestaw zalet i wad jest dla Ciebie ważniejszy - każdy zakup będzie kompromisem, chyba że kupisz dwie ![]() Ani jedne, ani drugie nie są urządzeniami heavy-duty, więc nie są przeznaczone do ciągłej pracy. Ostatnio zmieniany przez puch : 25.03.2003 o godz. 16:02 |
![]() |
![]() |
#15 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.10.2000
![]() |
Witam
Musze niestety stwierdzic ze jest to nastepna bzdurna dyskusja, a Sid prosil zeby nie pytac LG vs. LiteON Pozdrawiam
"myślisz że kim jestem ?? CZŁOWIEKIEM ??" - "Matrix Rewolucje" "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza, że wlaśnie moja racja jest racja najmojsza." - "Dzień świra" PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!! Powered by LTR-52246S |
![]() |
![]() |
|
|