![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
DMA
Witam,
Mam pytanie do wszystkich, poradcie mi co z tym zrobić primary: - hdd 3,2 dma:on - hdd 1,2 dma:on secundary: - liteon 24/10/40 (master) dma:on - cdrom lg 32x (slave) dma: .......no właśnie ![]() ?Kiedy nie miałem nagrywarki miałem cdroma na mastera i dma było włączone, nie bło żadnych problemów. Kiedy kupiłem liteona zaznaczam dma w obudwóch urzadzeniach, ale windows w cdromie sam go wyłancza (cdrom jest slave) . zaznacze że obydwa urzadzenia obśługuja DMA 2. Co z tym zrobić, jak znowu "z,usic " cdroma do trybu Dma. Czekam na odxew, z góry dziekuje za kazdy głos. W biosie wszystko jest ok dzięki. |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
heh a jaki windows bo to ma duze znaczenie
- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - - 66 zarejestrowany użytkownik ![]() Pierwszy Moderator/Administrator ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|
|
#3 |
|
Gość
|
No windows to jest 98 se pl. Nie sadze ze jest to wina wina, jak nie bło cdrw, wszsytko było ok. Teraz jak mam ustawione w w cdrw i cdrom dmA TO W CDKU SIE WYŁANCZA. Dalczego ? Nie wiem. Nie sadze zeby to bła wina sprzetu. ......
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
mam ten sam problem. Sprzęt : nagrywarka Lg 16/10/40 CD LG 52 Płyta ABIT z RAID proc ATLON 1200 win 98 SE.
Nagrywarka ma włączone DMA a CD nie boo we właściwościach nie ma nawet takiego pola. KTO WIE CO JEST Z TYM DMA
|
|
|
#5 |
|
Gość
|
wymien kabel...
prawdopodobnie nagrywarka chodzi na wiekszym ATA np. 100 a cd na 66 a ty masz kabel na ATA 100. wymień kabel na ATA 66 a zobaczysz, że bedzie chodziło DMA tu i tu. U mnie to działa. Mam TDK 32\10\12 i cd LG 52x i działa na DMA na kablu 66 a na 100 nie. pozdrowienia. |
|
|
#6 |
|
Gość
|
Nie sądze żeby to było to .....
Z tego względu że zarówno nagrywarka jak i cd rom pracują w maksymalnym trybie PIO mode 4 i UDMA 2. Skro w specyfikacjach urządzeń jest napisane ża pracują na maksa w udma 2, to dlaczego tak miałoby być. W końcu przed kupnem nagrywarki cdrom chodził na udma 2 i to wyglądało dobrze. Teraz chodzi tylko cdrw a w cd dma wyskakuje. nie sądze zeby to była wina kabla. Mam 4 letni komputer , poza tym sprawdziłem kable..........ale dzieki
|
|
|
#7 |
|
Niedzielny Palacz
Data rejestracji: 16.10.2001
![]() |
widocznie sie gryza ze soba i nic za wiele nei poradzisz
ale walcz dalej cdrinfo.com popatrz poczytaj |
|
|
|
|
#8 |
|
Gość
|
mam podobny problem
nagrywarka ULTRA DMA 2 a CD-rom - PIO teac 12x10x32 teac 40x ma ktos pomysł ? (system Win XP PL Profesional Corporate Edition Build 2600) |
|
|
#9 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Proponuje upgrade firmware w LG do nowszej wersji. O ile pamietam dobrze link jest to;
http://www.lgeservice.com/ Moze pomoc a zaszkodzic nie zaszkodzi. |
|
|
|
|
#10 |
|
Gość
|
Dla sprawdzenia podłącz nagrywarke i cd na oddzielnej taśmie i wtedy zobaczysz czy jest możliwa praca w DMA. Mam Win98 SE płytkę Abit BE6II i mam nagryware z cd na odzielnej tasmie (na innym kanale) i jest wszystko oki a jak mialem na jednej tasmie to objawy były podobne
)) Pozdrowienia |
![]() |
|
|