![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
DMA bylo, a nie ma - LG(bios IBM)
Witam
Posiadam naped LG 32x10x40 z wgranym Biosem 1.12 IBM Jak wiekszosc z Was wie ten Bios dodaje obsluge DMA i Mount Rainer. I wlasnie wszystko bylo ok, super chodzilo, jednak ostatnio zauwazylem zachowanie sie nagrywarki jak sprzed upgrade'u. Czyli szybkie oproznianie sie buforow i skoki szybkosci nagrywania. Moje podejrzenia okazaly sie sluszne, DMA nie dziala. Co prawda mam caly czas zaznaczone ze w razie mozliwosci ma dzialac w trybie DMA ale jest PIO. Usunalem ja z systemu, Windows wykryl ja, ale ponownie bez obslugi DMA. Ma ktos jakies pomysly ?? Powtarzam ze chodzilo bez problemu kilka miesiecy, a nic nie grzebalem ostatnio w systemie (zmienilem tylko procka z Durona 850 na 1,3) Konfiguracja: Duron 1,3 K7S5A, 256MB, Win XP PRo, Ostatnio zmieniany przez Japa : 25.03.2003 o godz. 12:26 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
a sterowniki do plyty glownej zainstalowane
![]()
#3 |
Bywalec
![]() |
Czy do czegos potrzebne mi sterowniki skoro wczesniej dzialalo ?
Aha... Naped CDRW jest podpiety jako Secondary Master (jeden naped na secondary) Na Primary jest: HDD i DVD (DMA dziala) |
![]() |
![]() |
#4 | |
User
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
hmmm.. dzieki za "pomoc"
|
![]() |
![]() |
#6 | |
User
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Szanowny kolego, widze ze jestes szalenie blyskotliwa osoba. Tak blyskotliwa jak niepomocna. Przegladam to (i nie tylko to) forum regularnie, wiem jaka jest procedura i zawsze najpierw szukam podobnego problemu zanim zadam pytanie.
Nie wiem czy to zauwazyles ze nie chodzi mi o to "jak wlaczyc DMA w Win XP" bo to naprawde sie kazdemu znudzilo. Takiego problemu jak moj nie widzialem. Jesli jeszcze nie wiesz o co pytam proponuje przeczytac moje pytanie ponownie. I jeszcze prosba, jesli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia, powstrzymaj sie do glupich odpowiedzi, zanizasz wysoki poziom dyskusji na tym forum. |
![]() |
![]() |
#8 |
User
![]() |
chcesz rady to masz: zainstaluj sterowniki do mobo (jak masz chip via to hyberotny jak inny chip to poszukaj odpowiednika)
![]() i prosze niepytaj po co, to naprawde niesa virusy zeby unikac ich jak diabel swieconej wody :cool: jesli po zainstalowaniu takowych sterownikow problem bedzie istnial nadal to napisz a nie zadawaj ciagle tandetnych pytan jakbym byl jakims akwizytorem ktory chce ci sprzedac kilo ziemi z marsa ![]() ![]()
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.01.2003
![]() |
WItam.
W menedżerze urządzeń zakładając że masz WIN XP (komputer ==> właściwości ==> sprzęt ==> menedżer urządzeń) usuń pomocniczy kanał IDE i przeładuj system. Wingroza sama znajdzie na nowo usunięty kontroler i włączy tryb DMA. Pozdrawiam. P.S. Swoją drogą ten temat był przerabiany na forum i to całkiem niedawno ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Dzieki Harry
Po powrocie do domu sprobuje cos poradzic wg Twojej metody. Pomoc we wczesniejszych topicach musialem przeoczyc, gdyz tak jak pisalem od tego zaczalem. |
![]() |
![]() |
#11 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
W dodatku niekiedy instalacja sterowników producenta lub typu "force" wcale nie musi być pożądana, bo mogą zaistnieć wtedy inne problemy. Do autora wątku: xp po sześciu "dużych" błędach na magistrali IDE potrafi wyłączyć UDMA. Byc może tak się stało. Wtedy pomoże reinstalacja IDE, tak jak radzi Harry-Torun. |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.01.2003
![]() |
Jest tak w istocie... Po kilku (poważnych) błędach odczytu (płyta poniżej krytki) WIN XP sam zmienia ustawienia urządzenia IDE na PIO-4. Niestety nie da się tego zmienić inaczej niż przez usunięcie kontrolera IDE. Próbowałem uzyskać konstruktywną odpowiedź w tym temacie od fachowców z Microsoftu, niestety bezskutecznie. Jednak trick z usunięciem kontrolera działa w 100%.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
Mam lepszy sposób, otóz nalezy zainstalowac kanal ide na ktorym znajduje sie nagrywara jeszcze raz tzn. we właściwościach danego kanaly ide , zakladka sterownik, zaktualizuj sterownik , zainstaluj z listy i >nie wyszujkuj, wybiore sterow. do zaistalowania nastepnie w okienku wybierz odpowiedni sterownik, Xp go przeinstaluje i w wiekszosci przypadkow nie trzeba bedzie nawet restartowac kompa!
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 28.03.2003
![]() |
co Ty na to
Cytat:
i Xp Płyta na nForcie Epox 8rda+ |
|
![]() |