Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.05.2004, 15:18   #1
Skotnik
Poczatkujący

Data rejestracji: 23.08.2003
Skotnik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteON 52x32x52x na śmietnik?

Cześć
A wiec tak mam taki oto problem. Moj braciszek instalowal Winde 98 nio i wszystko pieknie, ladnie az tu podczas instalacji BUMM i co... okazalo sie ze plyta explodowala w napedzie. Fajnie ze mam madrego ojca co rozwalil plombe i wyciagnal resztki a tu walek nie dziala wypalarka. Wsadzam plytke czyta wszystko bardzo ladnie ale jak ma wypalac to gorzej. Mieli ten dysk jak niewiem rozpedza sie strasznie ale nie wypala system sie wiesza i walek nic niemoge zrobic. Jak NERO SPEED sprawdzam to wszystko dziala ale jak mam wypalac to juz klops nic nie dziala. Czy mam juz wyrzucic wypalarke albo zostawic ja na CD-ROM Czy moze znacie jakis TRIK co przywroci do zycia ta maszynke.
Sprzęt:
LITE-ON LTR-52327S VQS55
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-nero.jpg  
Skotnik jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.05.2004, 15:27   #2
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Skotnik
Cześć
A wiec tak mam taki oto problem. Moj braciszek instalowal Winde 98 nio i wszystko pieknie, ladnie az tu podczas instalacji BUMM i co... okazalo sie ze plyta explodowala w napedzie. Fajnie ze mam madrego ojca co rozwalil plombe i wyciagnal resztki a tu walek nie dziala wypalarka. Wsadzam plytke czyta wszystko bardzo ladnie ale jak ma wypalac to gorzej. Mieli ten dysk jak niewiem rozpedza sie strasznie ale nie wypala system sie wiesza i walek nic niemoge zrobic. Jak NERO SPEED sprawdzam to wszystko dziala ale jak mam wypalac to juz klops nic nie dziala. Czy mam juz wyrzucic wypalarke albo zostawic ja na CD-ROM Czy moze znacie jakis TRIK co przywroci do zycia ta maszynke.
Sprzęt:
LITE-ON LTR-52327S VQS55
Trik jest taki że jezeli była jeszcz na gwarancji to zanos ją do serwisu. Oczywiście jeżeli plomba nie jest uszkodzona. Serwis uzna gwarancje w przypadku eksplozji płyty. Jeżeli nie ma gwarancji trzeba ja rozebrac i wszystko przeczyscic delikatnie, zwrócić uwagę na soczewke czy nie jest porysowana, obejrzeć wszystkie zebatki. Marne szanse na naprawe optyki we własnym zakresie jeżeli została uszkodzona kawałkiem płyty.

imola@interia.pl
imola jest offline  
Stary 11.05.2004, 10:07   #3
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeszcze nie slyszalem zeby oryginalna, tloczona plyta z Windowsem eksplodowala w napedzie...Wnioski wyciagnij sam...
Sebastian997 jest offline  
Stary 11.05.2004, 10:15   #4
Skotnik
Poczatkujący

Cytat:
Napisany przez Sebastian997
Jeszcze nie slyszalem zeby oryginalna, tloczona plyta z Windowsem eksplodowala w napedzie...Wnioski wyciagnij sam...
Napewno orginał... mam wszystkie papiery książeczke a co najważniejsze dostałem go wraz z kompem... wiec.
Skotnik jest offline  
Stary 11.05.2004, 12:45   #5
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiec to nie byl pirat ? To na co ty jeszcze czekasz ? Dlaczego jeszcze nie robisz dymu ? Powinienes od razu wysmarowac pismo do polskiego oddzialu microsoftu. Mam nadzieje ze pozbierales fragmenty zniszczonego nosnika ? Skoro miales legalna kopie plyty, a do tego posiadasz dokumentacje i licencje (wspomniane ksiazeczki) to od razu powinienes dochodzic swoich praw. Chyba jest o co walczyc skoro windows (oem) to okolo 400 zl a wypalarka 150-200 (w zaleznosci od sklepu i daty zakupu)
EDIT:
Do rozerwania plyty w napedzie dochodzi najczesciej z winy samej plyty, a dokladniej z jej zlego wywazenia. Plyta taka przy duzej predkosci obrotowej wpada w drgania i wibracje i w koncu peka. Gdyby to na mnie trafilo od razu zadalbym od producenta rekompensaty strat, w tym przypadku nowej plyty z windowsem i uszkodzonej nagrywarki.
Kupowales kompa razem z ta nagrywarka ? Bo jesli tak i masz jeszcze na to gwarancje to mozesz tez zazadac naprawy (wymiany) sprzetu i plyty od sprzedawcy. Jesli nawet miales tylko rok gwarancji i juz sie skonczyla, to w twoim przypadku mozesz jeszcze skorzystac z rekojmi. Jesli mnie pamiec nie myli to rekojmia obowiazuje 2 lata od daty zakupu. Poszukaj karty gwarancyjnej i sprawdz jak to u ciebie wyglada. Takie rozwiazanie byloby najwygodniejsze dlatego, ze w innym przypadku producent plyty (microsoft) moze probowac zwalac wine na naped, i odwrotnie, producent napedu bedzie mowil ze to wina nosnika. A gdybys mial gwarancje (lub rekojmie) to oddalbys sprzet i plyte sprzedawcy i niech on sie martwi. Niezaleznie co byloby powodemi awarii i tak musialby ci naprawic nagrywarke i dac nowego windowsa

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 11.05.2004 o godz. 13:03
Sebastian997 jest offline  
Stary 11.05.2004, 14:28   #6
Skotnik
Poczatkujący

Jak dla mnie za duzo zabawy. Windowsa dostalem jakies 3 lata temu... z kompem a nagrywarke z miesiac temu kupilem wypalala OK tylko ze ta plytke rozwalilo. Plomba zerwana bo moj braciszek inteligent myslal ze wyjmie resztki plytki i bedzie OK.
Dzieki za rade Sebastian997
Pozdrawiam
Skotnik jest offline  
Stary 11.05.2004, 19:45   #7
Skotnik
Poczatkujący

To zas ja...
Zalwazylem ze jak chce skasowac CD-RW tj. wyczyscic napoczatku dioda pokazuje ze kasuje (miga na czerowno) a po chwili zmienia sie jakby odczyt sie wlaczyl (miga na zielono) tak samo jak wypalam... staram sie wypalac MOze cos to Wam mowi?
Pozdrawiam
Skotnik jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: