![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dziwna sprawa, NTFS czy Fat 32, który lepiej nagrywa.
Wpadł mi w ręce hiszpański Komputer Świat, a tam piszą ku memu zaskoczeniu
![]() pzdr dla wszystkich
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
nagrywałem i pod fat16 i pod fat32 i pod ntfs i ŻADNEJ różnicy w zachowaniu się nie zauważyłem
dla mnie to również dziwnawa sprawa pozdro
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.02.2002
![]() |
Komputer Świat
bez komentarza, nie potrzebny.
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2001
![]() |
W skrócie (jak skrót jest zbyt duży to zaraz powiedzą że nie mam racji, ale co mi tam...):
Fat32 - szybszy NTFS - stabilniejszy, ale wolniejszy. W NTFS-ie redukuje się ryzyko uszkodzenia plików wskutek awarii lub błędu człowieka. Jest to (niestety) osiągnięte kosztem prędkości. Stwierdzenie zawarte w KomputerŚwiat najprawdopodobniej oznacza, że nagrywanie pod NT/2000/XP z NTFS-em jest stabilniejsze niż pod 95 i 98 (co poniekąd jest prawdą). Na pewno nie testowali 2000 z Fat-em 32 (chociaż taka konfiguracja jest jak najbardziej poprawna, ale nie zalecana). Pozdro.6 |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Zgodzę się z cOrdatem. Miałem XP z fat32 i co prawda nie zauważyłem żeby był szybszy ale awarie systemu plików były takie same jak pod '98/ME (po zwisie komputera w nieodpowiednim momenie (jeżeli wogóle jest jakiś moment odpowiedni
![]() pozdro |
![]() |
#6 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
No cóż, ja cały czas żałuję przejścia na NTFS i już 3 miechy zastanawiam się jak wrócić na FAT32.
Powodów jest dużo więc jak będziecie chcieli wiedzieć dlaczego dajcie mi trochę czasu na spisanie tego. Pozdrawiam
#7 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
>Fat32 - szybszy
>NTFS - stabilniejszy, ale wolniejszy. jak najszybszy to fat16, mało klastrów do obsłużenia a wielkość klastra gra znikomą role w procesie wypalania z gotowego image albo w przygotowaniu image o ile nie wykonujemy z partycji fat16 źródła dla płytki z szybkimi obrazkami ![]() ![]() pozdro
#8 | |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
#10 |
Niedzielny Palacz
Data rejestracji: 16.10.2001
![]() |
Przesiadlem sie na ntfs od tego zadnych tam bledow systemu plikow etc wolny jest ludzie jamam ata 33 to wolne jest wszystko
![]() dziekuje ze moglem sie wypowiedziec z bledami ale nie kce mi sie poprawiac |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
Można spokojnie przesiąść się na NTfs. Jest OK
pozdro |
![]() |
#12 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
A więc ja zrobiem tak:
Miałem wtedy Win2k. Wpisałem proste polecenie "convert c: /fs:ntfs" czy jakoś tak i już po restarcie mogłem się cieszyć nowo posiadanym NTFS. Jako że spodobał mi się (w czasie pierwszych 10 minut) to machnąłem go też od razu na d:\. I wszystko było w porządku. Do czasu, gdy zauważyłem że brakuje mi jakieś 1,5GB! Jasna cho..era, pomyślałem sobie i zacząłem intensywnie myśleć oraz kombinować co to się mogło stać. Jako FileManagera używam Windows Commandera (oczywiście zawsze w najnowszej wersji). A jako że jestem wygodny opcje mam ustawione tak, że jak użyję kombinacji "shift+F8" dany plik lub katalog znika z prędkością światła. Konkretniej: z tego co mi wiadomo usuwany jest tylko wpis o pliku/katalogu gdzieś w tablicy alokacji. Przyzwyczajenie to zostało mi po Windowsie 98, gdyż ta metoda była duuużo szybsza (zwłaszcza jak masz bardzo dużo plików w katalogu który chcesz usunąć) niż usuwanie przez DEL i potem opróżnianie Kosza. No i uwaga: u mnie pod NTFSem jak usunę coś przez Shift+F8, plik/katalog znika z powierzchni dysku, ale MIEJSCE PO NIM SIĘ NIE ZWALNIA! Aby odzyskać to miejsce musiałem użyć Norton UnErase, odzyskać ten plik/katalog i usunąć go normalnie do Kosza, a potem z Kosza.Tak więc doszedłem do wniosku, że odtąd będę usuwał przez DEL i trochę sobie poczekam i pomacham przy Koszu. Trochę to męczące no nie? Ale czego się nie zrobi żeby mieć "lepszy" system plików. Ale o zgrozo: zauważyłem że większość(ponad 90%) deinstalatorów programów używa metody znanej z WinCmd typu Shift+F8. I po każdej deinstalacji jakiegokolwiek programu ruchy mojego kursora wyglądają w skrócie tak: deinstaluję, UnErase odzysk, WnCmd usunięcie (POPRZEZ DEL) tego co zdeinstalował deinstalator a odzyskał UnErase, opróżnienie Kosza. I dopiero wtedy mam odinstalowany program oraz wolne miejsce po nim. Jeszcze inna rzecz: przy kopiowaniu czegoś dużego na dysk (np. filmu DivX z płyty) jak się rozmyślę w połowie procesu i wcisnę Anuluj, to miejsca na dysku jest o ten właśnie plik mniej chociaż pliku nie ma. No i znowu: UnErase odzysk pliku, usunięcie do Kosza przez DEL i opróżnienie Kosza. Dopiero wtedy bilans miejsca na dysku jest prawidłowy. Nie ma to związku z WinCmd, ponieważ raz użyłem Windowsowej funkcji nagrywania i te pliki które nagrał i sam usunął musiałem odzyskać i porządnie usunąć. Jak również marka deinstalatora też właściwie nie ma znaczenia: Wise, Vise, InstallShield bez różnicy. Teraz posiadam WinXP nainstalowany na tamten właśnie Win2k. Myślałem że po zainstalowaniu "nowego" lub chociaż innego Windowsa ten BARDZO uciążliwy problem zniknie, ale tak się nie stało. Z początku myślałem, że Win2k ma uszkodzone mechanizmy odpowiedzialne za komunikację z partycjami NTFS, ale skoro WinXP też tak robi to utwierdza mnie to w przekonaniu że właśnie system plików NTFS został profesjonalnie sknocony. Mam nadzieję, że w powyższy sposób przedstawiłem problem, który występuje u mnie od jakiegoś czasu. Może i zniechęcę przez to parę osób do przesiadania się na NTFS, ale chcę podkreślić: TEN PROBLEM WYSTĘPUJE U MNIE i nie mam zielonego pojęcia czy jeszcze u kogoś. W każdym razie ja już nie chcę słyszeć że NTFS 5 jest dobry. Jak ktoś zna metodę powrotu do FAT32 bez ŻADNEJ utraty danych to chętnie wysłucham. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych Forumowiczów którzy dotrą do końca
#13 | |
Bywalec
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
Cytat:
Słyszałem , że można to zrobić programem : "Partition Magic 6.0" |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Gość
|
zdrowo mieszasz.....FAT32 jest szybszy, a NTFS bezpieczniiejszy i tyle...PARTITIONMAGIC 7.0 i do boju..robisz co chcesz....:-)
|
![]() |
#15 | |
n/a
Data rejestracji: 07.02.2002
![]() |
Cytat:
U ciebie widocznie konwersja źle poszła. Spróbuj jeszcze raz z PartitionMagic - powinno być ok. Btw. NTFS JEST DOBRY!!! I jeszcze mała uwaga dla wielbicieli FAT16 - czy on czasem nie ma ograniczenia do 2GB? |
|
![]() |
![]() |
|
|