Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.01.2003, 13:55   #1
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dziwne zjawiska...

Posiadam nagrywarkę LiteON...x32 ,oraz CD/DVD-Rom...LG
Od pewnego czasu gdy coś instaluję...z LG to w pewnym momencie napęd się wyłącza i zawiesza mi system...Różnie to się zdarza raz na 20% a raz na 90% instalowania.!!!.Bywa tak z wieloma płytami,płyty są dobrze wypalone bo cały czas chodziło wszystko cacy.Jak robie to z nagrywarki to wszystko jest Okay.

Czy to może byc zabrudzona soczewka optyczna lasera...

Albo coś ze sterownikami ASPI... ,nigdy ich nie instalowałem miałem zawsze domyślne z Windowsa,i nie miałem potrzeby instalowania ASPI Adaptec.Bo wszystko grało na 100%.Oba napędy były wykrywane przez system jaki i inne programy typu NERO lub CLONECD jak i CLONY XXL.
ASPICHECK widzi:
-WINASPI32.dll ver.1.0(1)
-WINASPI.dll ver.1.0(65)
-APIX.vxd ver.4.0(952)
-ASPIENUM.vxd. brak

Napędy są podłączone do przewodów 80 żyłowych...ale nie sądze aby w tym był problem.

Pozdrawiam i oczekuję na rady...

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 02.01.2003 o godz. 13:59
Maciej jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.01.2003, 14:00   #2
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Możliwości jest dużo: wirus, uszkodzony system (warto by przeinstalować)no i DVD, sam to przerabiałem około rok temu na końcu podejrzenie padło na CD-ROM (Samsung 32x), który wymieniłem na Toshibę problem znikł. W tym przypadku konieczna niestety może się okazać wymiana LG na coś innego. Dobrym testem jest sprawdzenie napędu za pomocą oryginalnej płyty muzycznej u mnie nawet z nią miał problemy: czytał za 5 razem, odtwarzał z przeskokami itd. po tym teście już nie miałem wątpliwości.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez para : 02.01.2003 o godz. 14:04
para jest offline  
Stary 02.01.2003, 14:20   #3
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Dziwne zjawiska...

Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
Napędy są podłączone do przewodów 80 żyłowych...ale nie sądze aby w tym był problem.
A ja wlaśnie nad tym bym się zastanowił. Nagrywarka może Ci działać prawidłowo na kablu 80 żyłowym ale z CD/DVD mogą już być problemy. Taka taśma 40 żyłowa nie jest droga więc można spróbowac

Pozdrawiam
Krzycho83 jest offline  
Stary 02.01.2003, 15:37   #4
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
pewnie instalowales VIA Hyperon.... hehehe zmien VIA Bus Master IDE Controller na inny ze starszej wersji np 4.37 i bedzie po problemie
Stary 02.01.2003, 16:24   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Re: Re: Dziwne zjawiska...

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
A ja wlaśnie nad tym bym się zastanowił. Nagrywarka może Ci działać prawidłowo na kablu 80 żyłowym ale z CD/DVD mogą już być problemy. Taka taśma 40 żyłowa nie jest droga więc można spróbowac
Pierwszy raz słysze, że wymiana (dobrej) taśmy 80-ki na 40-ke może usunąć niepowołane skutki w działaniu napędu. Nie jestem temu przeciwny, ale bardzo mnie do zaskoczyło.
SEBAW jest offline  
Stary 02.01.2003, 18:06   #6
Krzycho83
Racer

Re: Re: Re: Dziwne zjawiska...

Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
Pierwszy raz słysze, że wymiana (dobrej) taśmy 80-ki na 40-ke może usunąć niepowołane skutki w działaniu napędu. Nie jestem temu przeciwny, ale bardzo mnie do zaskoczyło.
Ja te się z tym nie spotkałem, ale wielokrotnie słyszałem, że CDROM lub DVD może działać nieprawidłowo na taśmie 80 żyłowej.
Krzycho83 jest offline  
Stary 02.01.2003, 23:11   #7
Maciej
CDRinfo VIP

Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
remix napisa***322;(a)
pewnie instalowales VIA Hyperon.... hehehe zmien VIA Bus Master IDE Controller na inny ze starszej wersji np 4.37 i bedzie po problemie
Jaki VIA......Nie uznaję tajwańskich VIA...Chciałbym sprostować...Moja płyta pracuję na chip-ie INTEL 845PE...i mam zainstalowane orginalne sterowniki INTEL APPLICATION ACCELERATOR w najnowszej wersji...wcześniej problem się nie pojawiał.
Myślę że to nie wina żadnego softu ani sterów...
To musi być coś z urządzeniem...Czytajcie dokładnie to co piszę...
Stary 02.01.2003, 23:19   #8
Maciej
CDRinfo VIP

Cytat:
para napisa***322;(a)
Możliwości jest dużo: wirus, uszkodzony system (warto by przeinstalować)no i DVD, sam to przerabiałem około rok temu na końcu podejrzenie padło na CD-ROM (Samsung 32x), który wymieniłem na Toshibę problem znikł. W tym przypadku konieczna niestety może się okazać wymiana LG na coś innego. Dobrym testem jest sprawdzenie napędu za pomocą oryginalnej płyty muzycznej u mnie nawet z nią miał problemy: czytał za 5 razem, odtwarzał z przeskokami itd. po tym teście już nie miałem wątpliwości.

Pozdrawiam
Wirus...?,uszkodzony system...?....co ty piszesz człowieku.:chytry:
Kiedyś miałem problem ale w wierzy SONY ,nie odtwarzał ruskich ani wypalanych płyt albo raz na 64 razy.
Tak to mnie wkurzało że rozebrałem nieszczęsną wierzę...i wyczyściłem soczewkę optyczną (laser)zwykłem patyczkiem z watą (taką do uszu).
I już od roku odtwarza wszytko co mu podasz... każdą płytę ruską czy wietnamską wypalaną czy wygrzewaną ( ).Problem znikł w 100%.
Stary 02.01.2003, 23:54   #9
sawcz
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.05.2002
sawcz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
Wirus...?,uszkodzony system...?....co ty piszesz człowieku.:chytry:
Kiedyś miałem problem ale w wierzy SONY ,nie odtwarzał ruskich ani wypalanych płyt albo raz na 64 razy.
Tak to mnie wkurzało że rozebrałem nieszczęsną wierzę...i wyczyściłem soczewkę optyczną (laser)zwykłem patyczkiem z watą (taką do uszu).
I już od roku odtwarza wszytko co mu podasz... każdą płytę ruską czy wietnamską wypalaną czy wygrzewaną ( ).Problem znikł w 100%.
to zrób tak samo i się zamknij. po co się pytasz co może być nie tak skoro i tak negujesz wszystkie rady. jak wiesz ze laser jest brudny to go wyczyść. a jak ci sie nudzi to se poczatuj
sawcz jest offline  
Stary 03.01.2003, 00:17   #10
Maciej
CDRinfo VIP

[QUOTE]sawcz napisa***322;(a)
to zrób tak samo i się zamknij. po co się pytasz co może być nie tak skoro i tak negujesz wszystkie rady. jak wiesz ze laser jest brudny to go wyczyść. a jak ci sie nudzi to se poczatuj [/QUOTE

se to ja mogę...ale nie poczatować a tylko

hihihi...................
Stary 03.01.2003, 17:36   #11
Maciej
CDRinfo VIP

Doszedłem.....
Chciałbym się podzielić moimi uwagami dla innych....

Jak już wyżej wspominałem miałem problem z DVD/CDrom ,taki sam problem też pojawiał się w mojej nagrywarce (3 płytki poszły się ***....)
Moja płyta działa na chip-ie Intela i miałem zainstalowane sterowniki Intel Application Accelerator, sterowniki te powodują że znika okienko do DMA w właściwościach napędów podłączonych do kontrolera EIDE.
Sterowniki te odinstalowałem i zainstalowałem domyślne Windowsa.
Po pojawieniu się okienka DMA i zaznaczeniu go...zainstalowałem znów sterowniki Intela AA...Działa w 100% już żadnych problemów...
>>Najciemniej jest zawsze pod latarnią.<<:cool:

Pozdrawiam.....i jak ktoś ma podobny problem...

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 03.01.2003 o godz. 18:19
Maciej jest offline  
Stary 07.01.2003, 01:56   #12
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Re: Dziwne zjawiska...

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Ja te się z tym nie spotkałem, ale wielokrotnie słyszałem, że CDROM lub DVD może działać nieprawidłowo na taśmie 80 żyłowej.
A może słyszałeś dlaczego. Przecież taśma 80-żyłowa i tak wykorzystuje do transmisji tylko 40 żył, a pozostałe 40 służy jako ekran. Z góry dzięki za odpowiedź

priv
echoo jest offline  
Stary 07.01.2003, 02:11   #13
Krzycho83
Racer

Zielonego pojęcia nie mam Nie przyszło mi do głowy żeby zapytać o szczegóły.
Krzycho83 jest offline  
Stary 07.01.2003, 02:18   #14
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No comment

priv
echoo jest offline  
Stary 07.01.2003, 03:19   #15
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to ja skomentuje - w 80tce kable sa dwa razy ciensze i DOSC kruche...
stosunkowo latwo o uszkodzenia - zwlaszcza przy czestym wyjmowaniu napedow i zabawie tasmami

poza tym - roznic nie ma - niektore nowe plyty glowne nie rusza bez 80tki wpietej w IDE1... - ale zawsze dostajesz dwie z plyta wiec spoko...
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: