Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.11.2003, 21:36   #1
lero
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.11.2003
lero w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziwny problem z CDRW AOpen. Kto jest qmaty niechaj pisze...

Mam CDRW AOpen. Z niewiadomej mi przyczyny nie czyta mi niektórych płyt audio. Dotyczy to zarówno płyt wypalanych jak i oryginalnie tłoczonych. Płyty których mi nie czyta działają bez zarzutu w innych napędach oraz odtwarzaczach CD więc nie są skopane. Instalowałem FORCE ASPI i sterowniki aspi działają niby dobrze. Nie wiem co jest. Jedne audio czyta normalnie a przy innych nie widzi muzyki, wpada w wysokie "obroty" i są problemy z wyjęciem płyty. Albo oddaje po dłuższym oczekiwaniu albo trzeba restartować komputer. Płyty z danymi, filmami itp. czyta bez zarzutu.
System raczej nie ma nic do rzeczy bo tak samo i przy tych samych płytach CD jest przy 98 i XP. Co mogę dodać to że jak wsadziłem inny napęd CD firmy LG chodzi bez zarzutu i czyta płyty kórych AOpen nie chciał. Płyty nie są porysowane i wszystko z nimi o.k. Nasuwa mi się więc że jest to problem z samą nagrywarką tylko jakiego typu. Nie lubi określonych wykonawców czy co?
Jak ktoś ma jakieś pomysły to słucham bo moje się wyczerpały... Z góry thx
lero jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.11.2003, 09:53   #2
Nol
TDI
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.09.2001
Nol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może płyty są po prostu zabezpieczone? Ja np. skopiowałem jakąś płytkę zabezpieczoną Cactusem i koleżanka nie mogła jej odtworzyć w CD-ROMie Musiałem zripować muzę i dopiero potem nagrać, żeby jej napęd był w stanie ją czytać.

Może jeszcze spróbuj laser przeczyścić.
Stary 13.11.2003, 21:37   #3
Legam
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.07.2003
Legam zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na 100% brudny lub uszkodzony laser. Jeżeli czyszczenie nie pomoże to pozostał już tylko śmietnik. Zapomnij o płytach czyszczących, tylko ręczne czyszczenie może coś pomóc.
Rozkręć obudowę i delikatnie przeczyść wacikiem nasączonym w wodzie destylowanej soczewkę lasera. Potem wystarczy wytrzeć ją jakimś materiałem nie zostawiającym włukien np. irchą i po kłopocie.
Stary 13.11.2003, 23:32   #4
ApproachingEvil
Wyjadacz ;)

Avatar użytkownika ApproachingEvil

Data rejestracji: 09.08.2003
ApproachingEvil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Legam
...delikatnie przeczyść wacikiem nasączonym w wodzie destylowanej soczewkę lasera...
ja tam polecam stanowczo spiryt do tej zabawy
:chytry:
Stary 14.11.2003, 00:06   #5
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez ApproachingEvil
ja tam polecam stanowczo spiryt do tej zabawy
:chytry:
Jeśli soczewka lasera jest plastikowa...to ja nie polecam...8)
Stary 14.11.2003, 11:39   #6
ApproachingEvil
Wyjadacz ;)

Avatar użytkownika ApproachingEvil

Data rejestracji: 09.08.2003
ApproachingEvil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
Jeśli soczewka lasera jest plastikowa...to ja nie polecam...8)
wszystkie aopeny jakie spotkalem mialy szklanki a nie plastiki.. chyba ze te nowe sie baaaardzo zmienily
Stary 16.11.2003, 14:01   #7
lero
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.11.2003
lero w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zgodnie z zaleceniami przeczyściłem laser, ale to nie pomogło.
Spotkałem się natomiast z opinią że coś może być nasrane w biosie nagrywarki i że warto by wgrac go od nowa. Co o tym sądzicie?
lero jest offline  
Stary 13.11.2003, 22:31   #8
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
czesto smierc spawary zaczyna sie od problemow z audio... posluchaj Legama
nimal jest offline  
Stary 16.11.2003, 15:19   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Napisz jaki to model Aopena. Pytam się, bo patrząc od strony testów, to mogę stwierdzić, że napędy cd-rw tej firmy mają problemy z odczytem ścieżek audio, tzn. mają słaby mechanizm do odczytywnia. Ale mimo tego napęd powinien sprawnie odczytać nośnik. A czy sprawdzałeś napęd w innym komputerze?
SEBAW jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: