![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.03.2004
![]() |
![]()
Podczas mojej nieobecności młodszy brat dopadł mojego kompa i po powrocie mam sytuacje następującą.
Programy wypalają mi płytki bez żadnych problemów - natomiast nie da się ich potem otworzyć. Nagrywarka jak i napęd DVD podczas ich czytania potrafią nawet zawiesić kompa, jeśli już uda się wczytać to zawartość jest przedstawiana jako track_01.cda. Programy odzyskujace dane powiadamiają o uszkodzonych sektorach, IsoBuster wyswietla komunikat, ze nie może odczytać obszaru Primary Volume Descriptor (PVD) ![]() ![]() Na dzisiejszy dzień mam wgrane nowe ASPI, nowy Bios w nagrywarce, przeinstalowane przogramy do wypalania (Clone, NTI CDMaker 2000 Pro, Feurio, Nero 5.5), setupcor systemu, wyczyszczony dysk z kilku trojanków jakie znalazłem - co jeszcze można sprawdzić by zlokalizować przyczyne? ![]() Ostatnio zmieniany przez PiteRroN : 21.03.2004 o godz. 14:49 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.10.2002
![]() |
Nic takiego mi się nie zdarzyło, ale..
Skąd wiesz że strona była zawirusowana, czym skanowałeś system, czy przeskanowałeś też płytkę nagraną przez brata, masz tylko jeden napęd, tylko wypalone płytki wieszają sprzęt, czy te wypalone chodzą na innym kompie? Jeśli wszystko zrobiłeś cacy to stawiam na spawarkę. Zacząłbym np. od podpięcia jej u kumpla lub podpięcia u siebie sprzętu kumpla.
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Wszedłem na ta strone zobaczyć co on tam mógł sciagnąć i odrazu wyrzuciło mi komunikat nortona ze do folderu tymczasowego próbuje się wypakowac wirus. Płyta się praktycznie nie skanuje bo albo jej nie widzi napęd albo skanowany jest tylko plik "track 01.cda" wielkosci 44 kb kiedy na płycie jest ponad 600MB. Wszystkie stare wypalone płytki oraz tłoczone fabrycznie odczytywane sa poprawnie, tylko te, które wypalam od jakiegoś tygodnia nie działaja, bywa tak ze zaraz po wypaleniu widac wszystkie katalogi i można przeglądac Cd a nastepnego dnia już wyrzuca komunikat o błędzie odczytu i nie widzi zawartości lub przedstawia zawartość,tak jak pisałem wcześniej jako track 01.cda. Nagrywarka przyjmuje te płytki ale jak wrzuce je do napędu DVD-ROM to zazwyczaj siada wszystko a napęd około 5 minut obraca płytką próbujac ją odczytać.
Ostatnio zmieniany przez PiteRroN : 20.03.2004 o godz. 16:45 |
![]() |
![]() |
#4 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
jesli to ci nie sprawi wiekszego problemu to proponuje postawic na nowo system
![]()
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Sprawdziłem tego trojana i nie miał żadnych opcji destrukcyjnych - zwykły Redlof A, na wszelki wypadek jeszcze przeczyściłem dysk pqremoverem - chyba to jednak starość napedu daje się we znaki ale pewności nie mam. Operacje typu stawianie na nowo systemu czy formaty pozostawie jako ostateczne rozwiązanie, narazie powalcze z tym jeszcze i sprawdze jak się zachowa inna wypalarka wstawiona do kompa
![]() Zastanawiające jest tylko czemu po wypaleniu płyty audio na kompie słychać tylko jakieś trzaski i wiesza się winamp a po wrzuceniu płytki do wieży wszystko gra poprawnie.
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez PiteRroN : 20.03.2004 o godz. 22:56 |
![]() |
![]() |
#6 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Format c:
I nie będzie błędów.
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Jeszcze nigdy się nie poddałem i nie zrobiłem formatowania - nawet jak zniknęła mi jedna z partycji i teraz też tego nie zrobie. Zapodam info o napędach, w każdym w chwili robienia testu była ostatnio wypalana płytka. Problem zawęził się do znalezienia przyczyny wyświetlania komunikatu nastepującej treści przez programy do odzyskiwania danych z uszkodzonych płytek :
Error reading Primary Volume Descriptor (PVD) >>>>INFO TUTAJ<<<< Moze ktoś coś wypatrzy dziwnego
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez PiteRroN : 21.03.2004 o godz. 14:44 |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Pojawiają się kolejne osoby z podobnymi objawami - ktoś wie co jest grane ?
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Jeszcze jedno... podczas odczytu płyt mryga mi dioda zapisu, ostatnio nie widziałem by dioda odczytu zaświeciła choć na ułamek sekundy. Moze jest przyczyna tego stanu rzeczy, czy możliwe jest by nagrywarka zamiast odczytywać płyty zamazywała je ? Dodatkowo po procesie wypalenia mimo ze wszystkie dane już zostały przeniesione na płyte (łącznie z TOC) dioda zapisu jest zapalona przez około 20 sec. nie mryga tylko się swieci i dopiero po tym czasie wyskakuje komunikat o poprawnym wypaleniu płyty.
#10 |
CDRinfo VIP
![]() |
cuda na kiju normalnie
![]() ja nadal bede sie upierac zeby na nowo system postawic, ale moze zanim do tego dojdzie to moze sprawdz ta nagrywarke na innym kompie, bedzie ok no to czekaja cie male parzadki z systemem ![]() na kazdy sytem przychodzi kiedys pora ![]()
#11 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Tak jak pisał Y@nkee zanieś nagrywarkę do kolesia i sprawdź, czy u niego będzie OK. Będziesz wiedział, czy to wada sprzętu czy systemu.
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Nie musze jej nosić do kumpla
![]() ![]() ![]() Edit... Na starym kompie to samo, dodatkowo jeszcze napęd DVD ma problemy z odczytem, wywaliłem jeszcze raz ASPI (opcja kill z forceaspii) wgrałem nowe, poprawa jest mała ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez PiteRroN : 24.03.2004 o godz. 00:43 |
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Przeładuj f/w. Jeśli nie pomoże. Do kosza z nią. Przykro mi.
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
CDRinfo VIP
![]() |
a.... w ogole co to za spawara, bo chyba nie pisales albo ja przegapilem
![]() no i moze faktycznie trzeba wladowac nowy biosik (jesli taki jest) albo spawara juz swoje odsluzyla ![]()
#15 |
Nowy na forum
![]() |
Piasałem - LG 8080B ma jakieś 3,5 roku wiec i tak przydasię zmiana - to musi byc coś w ustawieniach skoro tyko początki płyt i zarówno na nagrywarce jak i napedzie DVD są z błędami zapisywane i odczytywane. Do kosza szkoda wywalać bo odczyt ma bardzo dobry i jeszcze może pośmigać jako zwykły CD-ROM.
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez PiteRroN : 24.03.2004 o godz. 23:37 |
![]() |
![]() |
|
|