![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.08.2005
![]() |
EAC, dlaczego nie ustawia ...
Chciałem zrobić sobie kilka płytek w mp3, skorzystałem z EAC ale nie bardzo rozumiem dlaczego gdy nastawiam w opcjach kompresji 128 kbit/s wysoką jakość to w po całym zabiegu jeden utwór ma we właściwościach "szybkość transmisji bitów 531 kb/s i waży 4,50 mb. Natomiast w CDex jeżeli nastawie 128kb/s , bardzo wysoka jakość to we właściwościach jest szybkość transmisji 128 kb/s i waga 2,78 mb - ten sam plik w obydwu przypadkach.
Skąd takie różnice mp3 będę potrzebował do przenośnego playerka i zależy mi głównie na jakości ale na rozmiarze plików także. Jak ktoś będzie mi chciał pomóc to prosiłbym żeby tłumaczył "łopatologicznie" - jestem zielony w tym temacie. Pozdrawiam |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.05.2005
![]() |
Spróbuj odtworzyć pliki mp3 w Winampie i tam sprawdzić ich bitrate. Windows zazwyczaj oszukuje na bitrateach plików mp3 i nie ma co się dziwić tej sytuacji.
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Odtworzyłem oba mp3 w winampie i jetaudio.
Przy pierwszym pliku ( z EAC - 4,50 mb )bitrate skakało od 128,160,192,224 a w drugim ( z CDex - 2,78 mb) trzymało cały czas 128 kb/s. Nie wiem teraz jak lepiej jest kompresować na mp3 bo w sumie w EAC wielkość pliku jest trochę duża. To w Cdex ustawiając na 192 kb/s i bardzo wysokiej jakości plik waży 4,17 mb. |
|
|
|
|
#4 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Kompresuj w CDex, chociaż sam jestem zwolennikiem EAC. Prawdopodobnie masz żle poustawiane parametry kodeka.
|
|
#5 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
A nie masz w EACu ustawione rodzaj kompresji VBR (zmienna kompresja)? To moze tlumaczyc wahania bitrate. Sprawdz
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
"A nie masz w EACu ustawione rodzaj kompresji VBR (zmienna kompresja)? To moze tlumaczyc wahania bitrate. Sprawdz"
Może i mam ale za cholere nie mogę znaleźć tego ustawienia ! Jak byś mógł Smykus_likas mi napisać gdzie jest to ustawienie był bym Ci wdzięczny. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#8 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
@seven
Probowalem znalezc, ale nie widze. Moim zdaniem (ja tak robie) najlepsze wyjscie: zrzucasz do wav EAC przerabiasz na mp3 w CDex (tam nie ma problemu z ustawieniem parametrow kodeka)
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
![]() |
A czy jest różnica czy zrzuce do wav programem EAC czy CDex ?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Mysle, ze EAC zrobi to dokladniej, zreszta jest AccurateRip dzieki ktoremu mozesz sprawdzic czy plytka dobrze zostala "zrzucona"
|
|
#11 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Opis do EAC jest tutaj...http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...20030509160730
|
|
#12 | ||
|
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ustawienie w EAC powinno wyglądać tak jak na załączonym obrazku. Z tego co napisałeś wnioskuję, że masz ustawioną opcję Variable Bitrate 128 kBit/s zamiast po prostu 128 kBit/s. Cytat:
EAC ma najbardziej zaawansowany mechanizm zgrywania ścieżek audio z całego dostępnego softu i proponuję używać właśnie jego. Jeśli on czegoś nie zripuje poprawinie to już nic innego nie da sobie z tym rady.
|
|
![]() |
|
|