![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.02.2004
![]() |
EAC nie widzi napędów
Zdecydowałem się wreszcie używać osławiony ripper Exact Audio Copy. Pierwsze zdziwienie, że po uruchomieniu pliku EAC.exe program nie instaluje się lecz otwiera i pozornie gotów jest do pracy. Ale to pozory. Przy próbie konfiguracji firmowym kreatorem EAC-a okazuje się, że nic nie można zrobić, bo program w ogóle nie widzi napędów CD-DVD,a mam je w komputerze dwa - obie nagrywarki: CD i DVD. Poczytałem więc trochę i pierwsze, co znalazłem to zalecenie aby zainstalowac sterownik ASPI, bo WinXP rzekomo go nie ma. Gerzecznie zainstalowałem najnowszą wersję z sieci. I dalej nic. Może ktoś wie, o co chodzi?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
z najnowszą wersją są problemy, poszukaj FixASPI lub zainstaluj ASPI z pakietu ForceASPI.
Jeśli płytę masz na nforce winą mogą być także sterownii IDE SW...http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=aspii
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 07.02.2006 o godz. 19:20 |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.08.2003
![]() |
No więc tak
![]() Miałem to samo, tzn. po zainstalowaniu EAC nie widział napędów (mam dwa napędy). Wszedłem w: EAC>> Opcje EAC`a>>Interfejs. Tam domyślnie zaznaczone jest: Zainstalowany zewnętrzny interfejs ASPI. Zaznaczyłem: Wewnętrzny interfejs Win32 dla Windows NT/2000/XP. Zrestartowałem EAC`a i napędy się pojawiły ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
niech zgadne masz plyte na nforce2?
jesli chcesz uzywac aspi ze sterownikami IDE SW potrzebujesz ASPI od nero lub burnoncd. adaptec (frcaspi) nie dziala poprawnie. |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
faktycznie mam płyte na enforsie
![]() ![]() P.S. A jak odinstalować ASPI od Adapteca ![]() P.S.2 Okazuje się, że nie trzeba zmieniać sterowników ASPI. Wystarczy pobrać pliczek o nazwie fixaspi, który wprowadzi do rejestru wpis usuwający problemy sterowników ASPI Adapteca z EAC`em. ![]() Ostatnio zmieniany przez robak : 04.03.2006 o godz. 22:14 |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.11.2003
![]() |
Mam podobny problem .. u mnie wynika on prawdopodobnie z tego, że EAC nie lubi się z DaemonTools.(?). Jak zainstaluję Daemon Tools, to EAC nie widzi napędów CD i DVD. Jak odinstaluję DT to EAC widzi napędy, ale dopiero po odinstalowaniu EAC i zainstalowaniu na nowo bez DT (?). Czyt ktoś ma jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem? Przez ten konflikt nie korzystam z EAC, bowiem DT muszę mieć zainstalowany na stałe.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Mam deamona i zainstalowane cztery wirtualne napędy. EAC widzi dwa fizyczne napędy i cztery wirtualne.
Proponuję tak: zainstalować ASPI (Adaptec), zainstalowac fixaspi, ustawić w deamonie liczbę napędów na zero, zainstalowac EAC`a, ustawić napędy w Deamonie. |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.04.2005
![]() |
uważajcie również na IDE_SW (nfrce2)+ nero 7...pozory mylą
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum