Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.05.2005, 23:02   #1
pędziwiatr
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.05.2005
pędziwiatr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy A miało być tak pięknie...

Swego czasu nagrałem znajomemu sporo płyt DVD z danymi.
Były to Princo (białe z góry) i Esperanzy, nagrywane 2X.
Nagrywarka to Liteon LDW 411S.
Płyty miały być odczytywane w jego notebuczku ale różnie z tym bywało, jedne się czytały inne nie (napęd notebuka ich nie widział) ale wielki problem to nie był ponieważ nagrywakę Liteona miał on w przenośnej obudowie USB.
Po paru miesiącach kupiłem sobie nagrywareczkę NEC 3500AG, wszyscy wówczas zachwalali NECa i Pioneera... no i fajnie. Tylko okazuje się teraz, że ja na tym NECu nie mogę odczytać połowy płyt od znajomego :-( objawy są takie, że np. dane od 3/4 objętości są nieczytelne albo w ogóle na płycie nic nie widać ale pod nero cdspeed test powierzchni jest bez zastrzeżeń. Test plików w tym samym programie kończy się np. z 2 błędami (nie wiem czy to oznacza 2 nieczytelne pliki czy coś innego). Fakt faktem, że płyty się bardzo źle odczytują ale w tej nagrywarce Liteon odczytują się bez zająknięcia. Zmieniłem sobie ostatnio bios w NECu na RPC1 ale nic się nie zmieniło w sprawie płyt za to nie mogę teraz wgrać żadnego innego biosu nawet oryginalnego bo zawsze mam albo, że nagrywarka jest niekompatybilna albo (to pod dosem), że jest zła odpowiedź od nagrywarki podczas próby fleszowania.
Zastanawiam się teraz, czy to wina płyt i czy przegrać wszystkie nieczytające się płyty z Liteona na NECa. Czy też może NEC to jednak badziewie i kupić Liteona, i na nim sobie nagrywać. Czy może kupić jeszcze jednego NECa... :-)

p.s.
płyty nagrane na moim NECu (i to Verbatimy) też się nie czytają w napędzie notebuczka znajomego... :-(

za pomocne uwagi bardzo dziękuję

Struś
pędziwiatr jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.05.2005, 23:40   #2
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
A co to za napęd w tym notebooku znajomego? Może przypadkiem jakiś Ricoh?
Jeżeli chodzi o LiteOna i Neca, to jest tak: LiteOn ma świetną korekcję błędów i przyzwoity zapis. NEC ma bardzo dobry zapis i średnią korekcję. Najlepiej więc mieć oba napędy NEC do nagrywania, LiteOn do odczytu W drugą stronę to nie zawsze działa, jak zresztą się przekonałeś.

Poza tym, płytki na których nagrywałeś też do najlepszych nie należą.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline  
Stary 01.06.2005, 11:47   #3
pędziwiatr
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.05.2005
pędziwiatr w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To co mi radzisz kochany Bartezie? ;-)
Kupić sobie Liteona do odczytu płyt od znajomego i olać sprawę?
A jeśli tak to czy 1693S będzie dobrym wyborem?
Czy też może przegrać wszystkie płyty znajomemu na moim NECu na Verbatimy a tamte wyrzucić? (jemu też zależy na odczycie tych płyt za 2 lata - fotograf).
A może jak kupię nowego NECa 3540A płyty zaczną się czytać? ;-)

pozdrawiam i dziękuję
Struś
pędziwiatr jest offline  
Stary 01.06.2005, 15:32   #4
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Jeżeli zależy mu na odczycie tego za jakiś czas, to polecałbym to przegrać na jakieś markowe płytki.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: