Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.11.2001, 17:14   #1
elfka
Bywalec

Data rejestracji: 15.04.2002
elfka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DO FACHOWCÓW

Czesc

Zwracam się do was o poradę :-). Przegrałam The Sims za pomocą Easy CD Creator 4 (a konkretnie przy pomocy CD Copier'a). Niby wszystko przegrało się OK. Instalacja z kopi przebiega poprawnie. Jednak zaraz po uruchomieniu gry (przed pojawieniem się loga twórców gry - Maxis) gra wyskakuje do windows'a. Pomyślałam, chociaż nie wiem czy dobrze, że to jakieś zabezpieczenie i dlatego gra nie działa. Ściągnęłam Clony XL oraz Clone CD. po przeskanowaniu The Sims'ów Clony XL oznajmił, że nie wykrył żadnych zabezpieczeń po czym zapytał czy ma przeszukać CD w celu znalezienia 'Read Errors'. Kiedy już przeskanował CD oznajmił następującym komunikatem, że wykrył błędy: "Read errors were found Ab ca. 99% der CD Sector 229611 Read error!, 229612 Read error! etc.......". W sekcji CD-Reader Settings zaznaczył pola 'Fast Error Skip' i 'Intelligent Bad sectors Scaner'. W sekcji 'Copy protection or CD Typ CD characteristic' pojawił się duży, brązowy napis 'Read Errors' a pod nim 3 czaszki. Z tego co słyszałam trzeba uruchomić Clone CD z poziomu Clony XL żeby te ustawienia które przed chwilą podałam, "przeszły" do Clone CD. Tak zrobiłam. Nagrałam płytę. Okazało się, że nagrana płytka działa poprawnie, tzn. gra uruchamia się. Jednak coś mnie podkusiło żeby sprawdzić czy ten Clony XL tak naprawdę coś dał. Uruchomiłam Clone CD i przegrałam płytkę z wyłączonomi 'Fast Error Skip' i 'Intelligent Bad sectors Scaner' i okazało się że tak nagrany CD działa!
Teraz już nie wiem czy wogóle Ten Clony XL coś daje. Poza tym czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z tymi czaszkami i Read Errors Coś mi się obiło o uszy że errors mogą też być pewnego rodzaju zabezpieczeniem. Nawet jeśli byłoby to zabezpieczenie to czemu bez użycia Clony XL płytka też nagrała się dobrze? Ufffff. Trochę polałam wody ale chciałam to w miarę dokładnie opisać. Plisss, skomentujcie to całe przegrywanie, wyjaśnijcie moje wątpliwości i ewentualnie dajcie kilka cennych porad.
Pozdrawiam,
zakręcona
elfka jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.11.2001, 17:44   #2
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
solo to clony jest czasami niemiarodajny , najlepiej użyć jeszcze paru programów / najlepiej typu baza danych np clony cd database / chyba tak się zwie bo już dawno z niego nie korzystałem/ / i jak inne potwierdzą to wiadomo co jest
pozdro
cana jest offline  
Stary 29.11.2001, 18:32   #3
albertartu
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.07.2001
albertartu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiec, po pierwsze ClonyXL sluzy tylko do sprawdzenia czy jest jakies i jakie zabezpieczenie On nie wspoldziala z CloneCD on tylko powoduje ze CloneCD odpala sie z danymi opcjami, rownie dobrze mozesz to zrobic bez CloneXL On nic nie poprawia i nie ingeruje w zaden sposob w nagrywanie plyty
albertartu jest offline  
Stary 29.11.2001, 22:25   #4
elfka
Bywalec

Data rejestracji: 15.04.2002
elfka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
albertartu napisales to samo co ja Wiem ze Clony XL nie wplywa na nagrywanie jako takie. Widocznie nie zrozumiales o co mi chodzi... no coz ale moze to ja niezbyt dobrze wyjasnilam... Mowiac ze nie wiem czy Clony XL cos daje mialam na mysli WYKRYWANIE ZABEZPIECZEN, a nie proces nagrywania plytek No i wogole szkoda ze nie pokusiles sie o wyjasnienie tych roznych oznaczen o ktore pytalam
pozdrowki i czekam na dalsze rady ))
elfka jest offline  
Stary 30.11.2001, 00:28   #5
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
elfka (29-11-2001 17:14):
Czesc

Zwracam się do was o poradę :-). Przegrałam The Sims za pomocą Easy CD Creator 4 (a konkretnie przy pomocy CD Copier'a). Niby wszystko przegrało się OK. Instalacja z kopi przebiega poprawnie. Jednak zaraz po uruchomieniu gry (przed pojawieniem się loga twórców gry - Maxis) gra wyskakuje do windows'a. Pomyślałam, chociaż nie wiem czy dobrze, że to jakieś zabezpieczenie i dlatego gra nie działa. Ściągnęłam Clony XL oraz Clone CD. po przeskanowaniu The Sims'ów Clony XL oznajmił, że nie wykrył żadnych zabezpieczeń po czym zapytał czy ma przeszukać CD w celu znalezienia 'Read Errors'. Kiedy już przeskanował CD oznajmił następującym komunikatem, że wykrył błędy: "Read errors were found Ab ca. 99% der CD Sector 229611 Read error!, 229612 Read error! etc.......". W sekcji CD-Reader Settings zaznaczył pola 'Fast Error Skip' i 'Intelligent Bad sectors Scaner'. W sekcji 'Copy protection or CD Typ CD characteristic' pojawił się duży, brązowy napis 'Read Errors' a pod nim 3 czaszki. Z tego co słyszałam trzeba uruchomić Clone CD z poziomu Clony XL żeby te ustawienia które przed chwilą podałam, "przeszły" do Clone CD. Tak zrobiłam. Nagrałam płytę. Okazało się, że nagrana płytka działa poprawnie, tzn. gra uruchamia się. Jednak coś mnie podkusiło żeby sprawdzić czy ten Clony XL tak naprawdę coś dał. Uruchomiłam Clone CD i przegrałam płytkę z wyłączonomi 'Fast Error Skip' i 'Intelligent Bad sectors Scaner' i okazało się że tak nagrany CD działa!
Teraz już nie wiem czy wogóle Ten Clony XL coś daje. Poza tym czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z tymi czaszkami i Read Errors Coś mi się obiło o uszy że errors mogą też być pewnego rodzaju zabezpieczeniem. Nawet jeśli byłoby to zabezpieczenie to czemu bez użycia Clony XL płytka też nagrała się dobrze? Ufffff. Trochę polałam wody ale chciałam to w miarę dokładnie opisać. Plisss, skomentujcie to całe przegrywanie, wyjaśnijcie moje wątpliwości i ewentualnie dajcie kilka cennych porad.
Pozdrawiam,
zakręcona
Od początku:
1. Fast Error Skip, jak sama nazwa wskazuje służy do szybkiego omijania błędów, podobnie jak IBSS. Ponieważ niektóre czytniki mogą odczytywać płytę bardzo długo ta opcja się przydaje.
2. Read Errors to jest zabezpieczenie.
3. 3 czaszki to oznaczenie jakości zabezpieczenia (wiecej czaszek - trudniej skopiować)
4. ClonyXL chyba jednak coś daje, ale proponuję używać więcej tego typu programów, np. CDFreaks PD, CD Protection Scout, YaPS, etc.

Pozdrawiam
Stary 30.11.2001, 06:57   #6
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Po prostu mialas fuksa, ze blednych sektorow bylo malo i
zostaly szczytane bez specjanych problemow i wydluzania czasu robienia obrazu plyty. Warto Clony uzywac.
A Easy Creatora mozesz spuscic w smieci, to marny program( no nie - to dobry program do prostych i bezproblenowych kopiowan)
bgn jest offline  
Stary 30.11.2001, 20:20   #7
wiedzma pleple
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.03.2002
wiedzma pleple w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Chcialbym ci powiedziec ze skopiowac dane zabezpieczenie clone cd mozna przewaznie wieloma spoosbami,dokladnie zobaczysz to na stronie http://bartex.w.interia.pl ,clone cd/ustawienia clone cd,i jest to sporawdzone podejzewam ze zalezy to od nagrywarki,wiec nie psiocz na clonyxl bo on podaj ci jedna z kilku opcji ,bo juz nie raz na forum udowodnoino ze z roznymi zaznaczonymi opcjami clone rozne zabezpieczenia sie przegrywaja i kopia dziala poprawnie!!
wiedzma pleple jest offline  
Stary 30.11.2001, 23:35   #8
kostek
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 03.05.2001
kostek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
prawda jest taka że ja mam zaznaczone w clonie subkanały i fast error i co by to nie było to się skopiuje więc po co używać np programów do znajdywania zabezpieczeń?
kostek jest offline  
Stary 01.12.2001, 11:14   #9
wiedzma pleple
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.03.2002
wiedzma pleple w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
prawad jest taka ze niektore zabezpieczenia z tak zaznaczonymi opcjami po skopiowaniu plytka moze tylko uruchamiac sie wnagrywarce ktora ja skopiowala a wiec sor!!!!!!
wiedzma pleple jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: