Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.05.2001, 03:00   #1
QLITA
Gość

MP7200A i czyszczenie CD-RW

Prosze o pomoc bo juz sam nie wiem co mam robic nagrywarka wydaje sie byc w poozadku wypala jak diabli ale ma problem z czyszczeniem CD-RW.
Mianowicie po pierwszym nagraniu plyty kiedy ja czyszcze - roznych firm i rozne rodzaje - wystepoje blad unable to recover TOC.
Plyta wtedy caly czas chodzi czy w wypalarce czy w zwyklym cd - jak by naped sie zawiesil - ponowne proby czyszczenia juz sa na nic bo nie znajduje plyty albo konczy w przed wczesnie.
Jak te cholery wypalac i kasowac zeby ich ne psoc.
Z gory dziekuje za poswiecenie czasu na odpowiedz.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.05.2001, 11:34   #2
gAzZzZoR
Kinetic

Data rejestracji: 09.04.2001
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Prawdopodobnie cos jest z laserkiem (prawdopodobnie)

Laser przy kasowaniu cd-rw musi sie bardzo mocno rozgrzać, a jesli nie umi osiagnac odpowiedniej mocy to...

A jak jest na innych programach ?

Może płyta cd-rw jest zła (może to cd-r :-)

A kiedyś Ci działało ?

Pozdro. Gazor
gAzZzZoR jest offline  
Stary 26.05.2001, 20:00   #3
QLITA
Gość

dzieki za zainteresowanie gazor
szczeze mowiac to kozystam tylko z nero 5518 i clone cd 30017
i w nero wlasnie wyskakuje blad o nie moznaosci odzyskania TOC a clone juz mniej szczegolowo ;( opisuje ten blad
mp7200a to stosunkowo nowy sprzet mozliwe ze producent polozyl nacisk na wypalanie nie na czyszczenie bo cd-r pale na jakiej kce szybkosci i bez problemow a co do cd-rw to kopie nawet ricoha co juz wydawac by sie moglo ze nie powinna.
dzieki za odpowiedz mo ze poprostu poczekam na nowy firmware moze to cos da.

Stary 26.05.2001, 22:35   #4
gAzZzZoR
Kinetic

Data rejestracji: 09.04.2001
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Probowales cd-rw innej firmy ?
gAzZzZoR jest offline  
Stary 27.05.2001, 02:40   #5
QLITA
Gość

ba pytanie te drogie i te tanie - ale rymy
ale jesli to kwestia mocy lasera to pozostaje mi czyszczenie 1x ;(

Stary 27.05.2001, 10:04   #6
Callisto TM
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.11.2000
Callisto TM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z informacji jakie do mnie docieraja wynika ze chyba wszystkie Ricochy maja problem z powtórnym nagraniem plyt CD-RW czyli takze z ich wyczyszczeniem, jest to spowodowane zbyt mala moca lasera tych nagrywarek (chlopaki z Ricoha maja chyba zly program w biosie do kalibracji mocy lasera, który za bardzo oszczedza laser) jedyny sposób na to to zmniejszenie predkosci, ale nie wszystkie programy maja taka mozliwosc (nowe Nero ma, w Clone nie sprawdzalem, ale chyba tez ma mozliwosc zmiany), mysle tez ze skoro wypalarka nie spelnia wszystkich swoich funkcji, to mozna ja reklamowac :-)
Pozdro.
Stary 27.05.2001, 10:48   #7
QLITA
Gość

hehe to chyba zostane przy czyszczeniu na malej predkosci bo nie kce mi si jej wiezc do niemczech na reklamacje
a moze polski serwis ricoha przyjac taki sprzet np glowny serwis w wawrszawie ?

Stary 28.05.2001, 09:25   #8
obar
Forumator

Data rejestracji: 07.12.2000
obar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
potwierdzam z niktórymi mają problemy ale przeważnie z dziwnymi mam taką jedną BESTMEDIA 80 min RW nagrał spoko czyszczę jednak inną ale powtórnie znów nagrywam na Ricohu...
a co do serwisu to owszem mogą ...ale nie muszą ...zdiagnozują jak dadzą radę to i powiedzą co trzeba szarpną kaśe i dalej będzie to samo

sądze że może to nie wina nagrywarki tylko biosu ... po prostu nie radzi sobie jeszcze z czyszczeniem tak nowy sprzęt ... i oprogramowanie również bo na jdenym się da a na innym nie w moim przypdaku....
jest jeszcze taki programik specjalnie do czyszczenia trudnoczyszczących płytek ale nie wiem czy Ci pomoże gdyż mnie niestety nie pomógł
nazwy nie pamiętam )))) skleroza
jesli będziesz chciał to poszukam

pozdro 6
Stary 28.05.2001, 09:39   #9
martinez
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 17.04.2001
martinez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Callisto - muszę się nie zgodzić z tobą w kwestii "kiepskiego powtórnego nagrywania płyt CD-RW we WSZYSTKICH nagrywarkach Ricoha"....
Nie można uogólniać - testowałem napęd Ricoh 7083A jak i 7125 i nie znalazłem ŻADNEGO problemu związanego z kasowaniem i powtórnym nagrywaniem płyt CD-RW. Fakt, że były to płytki Verbatim, ale znalazły się także LiteOn'y.

Złe nagrywanie i kasowanie płytek CD-RW może być spowodowane różnymi przyczynami - np. kiepskiej jakości
nośnikia.
A tutaj już nie ma co przesadzać - cena płytki CD-RW Dysan Multi-Speed wynosi ok. 6-7 zł.
To chyba nie jest aż tak dużo ?
Lepiej chyba dopłacić 2-3 zł, i nie stersować się przy wypalaniu....

pozdrawiam wszystkich "dusigroszy"
martinez\nGG #755669
martinez jest offline  
Stary 28.05.2001, 21:45   #10
chester
P.I.M.P.

Data rejestracji: 14.05.2002
chester zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a ja używam cd-rw platinium i verbatim i na modelu 9120 nie mam żadnych z ich kasowaniem. nie zgadzam się z tym że nagrywarki ricoha mają jakiś tam słaby laser.
chester jest offline  
Stary 01.06.2001, 01:48   #11
QLITA
Gość

witam i przepraszam za brak odpowiedzi ale zmienialem platforme
ostatnio zmienilem bios na 1.10 i jest lepiej czysci plyty niestety tylko przy 1x ;( tak wiec musze sie zgodzic z Callisto co do mocy lasera faktycznie jest nie wystarczajace ale z drogiej strony moze to lepiej kto z nas lubi miec piekarnik w kompie a pozatym moze laser ktory nie prodokoje sie za mocno dlozej pociagnie

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: