![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
MP7200A i czyszczenie CD-RW
Prosze o pomoc bo juz sam nie wiem co mam robic nagrywarka wydaje sie byc w poozadku wypala jak diabli ale ma problem z czyszczeniem CD-RW.
Mianowicie po pierwszym nagraniu plyty kiedy ja czyszcze - roznych firm i rozne rodzaje - wystepoje blad unable to recover TOC. Plyta wtedy caly czas chodzi czy w wypalarce czy w zwyklym cd - jak by naped sie zawiesil - ponowne proby czyszczenia juz sa na nic bo nie znajduje plyty albo konczy w przed wczesnie. Jak te cholery wypalac i kasowac zeby ich ne psoc. Z gory dziekuje za poswiecenie czasu na odpowiedz. |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Prawdopodobnie cos jest z laserkiem (prawdopodobnie)
Laser przy kasowaniu cd-rw musi sie bardzo mocno rozgrzać, a jesli nie umi osiagnac odpowiedniej mocy to... A jak jest na innych programach ? Może płyta cd-rw jest zła (może to cd-r :-) A kiedyś Ci działało ? Pozdro. Gazor |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
dzieki za zainteresowanie gazor
szczeze mowiac to kozystam tylko z nero 5518 i clone cd 30017 i w nero wlasnie wyskakuje blad o nie moznaosci odzyskania TOC a clone juz mniej szczegolowo ;( opisuje ten blad mp7200a to stosunkowo nowy sprzet mozliwe ze producent polozyl nacisk na wypalanie nie na czyszczenie ![]() ![]() dzieki za odpowiedz mo ze poprostu poczekam na nowy firmware moze to cos da. |
![]() |
#4 |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Probowales cd-rw innej firmy ?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
ba pytanie te drogie i te tanie - ale rymy
![]() ale jesli to kwestia mocy lasera to pozostaje mi czyszczenie 1x ;( |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.11.2000
![]() |
Z informacji jakie do mnie docieraja wynika ze chyba wszystkie Ricochy maja problem z powtórnym nagraniem plyt CD-RW czyli takze z ich wyczyszczeniem, jest to spowodowane zbyt mala moca lasera tych nagrywarek (chlopaki z Ricoha maja chyba zly program w biosie do kalibracji mocy lasera, który za bardzo oszczedza laser) jedyny sposób na to to zmniejszenie predkosci, ale nie wszystkie programy maja taka mozliwosc (nowe Nero ma, w Clone nie sprawdzalem, ale chyba tez ma mozliwosc zmiany), mysle tez ze skoro wypalarka nie spelnia wszystkich swoich funkcji, to mozna ja reklamowac :-)
Pozdro.
#7 |
Gość
|
hehe to chyba zostane przy czyszczeniu na malej predkosci bo nie kce mi si jej wiezc do niemczech na reklamacje
![]() a moze polski serwis ricoha przyjac taki sprzet np glowny serwis w wawrszawie ? |
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
potwierdzam z niktórymi mają problemy ale przeważnie z dziwnymi mam taką jedną BESTMEDIA 80 min RW nagrał spoko czyszczę jednak inną ale powtórnie znów nagrywam na Ricohu...
a co do serwisu to owszem mogą ...ale nie muszą ...zdiagnozują jak dadzą radę to i powiedzą co trzeba szarpną kaśe i dalej będzie to samo ![]() sądze że może to nie wina nagrywarki tylko biosu ... po prostu nie radzi sobie jeszcze z czyszczeniem tak nowy sprzęt ... i oprogramowanie również bo na jdenym się da a na innym nie w moim przypdaku.... jest jeszcze taki programik specjalnie do czyszczenia trudnoczyszczących płytek ale nie wiem czy Ci pomoże gdyż mnie niestety nie pomógł ![]() nazwy nie pamiętam ![]() jesli będziesz chciał to poszukam pozdro 6
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 17.04.2001
![]() |
Callisto - muszę się nie zgodzić z tobą w kwestii "kiepskiego powtórnego nagrywania płyt CD-RW we WSZYSTKICH nagrywarkach Ricoha"....
Nie można uogólniać - testowałem napęd Ricoh 7083A jak i 7125 i nie znalazłem ŻADNEGO problemu związanego z kasowaniem i powtórnym nagrywaniem płyt CD-RW. Fakt, że były to płytki Verbatim, ale znalazły się także LiteOn'y. Złe nagrywanie i kasowanie płytek CD-RW może być spowodowane różnymi przyczynami - np. kiepskiej jakości nośnikia. A tutaj już nie ma co przesadzać - cena płytki CD-RW Dysan Multi-Speed wynosi ok. 6-7 zł. To chyba nie jest aż tak dużo ? Lepiej chyba dopłacić 2-3 zł, i nie stersować się przy wypalaniu.... pozdrawiam wszystkich "dusigroszy" ![]()
martinez\nGG #755669 |
![]() |
![]() |
#10 |
P.I.M.P.
Data rejestracji: 14.05.2002
![]() |
a ja używam cd-rw platinium i verbatim i na modelu 9120 nie mam żadnych z ich kasowaniem. nie zgadzam się z tym że nagrywarki ricoha mają jakiś tam słaby laser.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
witam i przepraszam za brak odpowiedzi ale zmienialem platforme
![]() ostatnio zmienilem bios na 1.10 i jest lepiej czysci plyty niestety tylko przy 1x ;( tak wiec musze sie zgodzic z Callisto co do mocy lasera faktycznie jest nie wystarczajace ale z drogiej strony moze to lepiej kto z nas lubi miec piekarnik w kompie ![]() ![]() |
![]() |
|
|