![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
GCE-8481B a firmware na cdrinfo.pl
czesc
dziwna sprawa sciagam sobie biosy z cdrinfo plik readme jest totalnie zkaszaniony nic nie da sie odczytac nie mowiac juz o tym ze nie moge zrobic update'a biosu do 1.05 z 1.00 bo pisze mi : CD-ROM drive model doesn't match!! czy on mi nie wykrywa nagrywary ? ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
nie zmieniaj biosu jak nie chcesz miec wiekszych problemów. Jak działa Ci wszystko OK to po co?
Zobacz ile jest postów z problemami z tym modelem związanych z biosem ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
ehhhhhhh wcale nie !!! nie rozumiem tych ktorzy tak odradzaja zmiany biosu chyba wkoncu po cos sie wypuszcza nowe biosy (przewaznie obluga nowych plytek a to sie przydaje czasami jakies funkcje nowe ) zrobilem tego update'a udalo mi sie , musialem przepiac na master i dac zworke na master, wszystko dziala OK!!! mam teraz 1.05 . Na teacu ktorego mam w opisie tez robilem update'a i nie wiem co w tym jest takie strasznego . Jezeli robi sie wszystko tak jak powinno to nic nie moze (nie powinno np prąd wylacza
![]() ![]() ![]() a tym ktorym nie wychodzi i sie sypią nagrywary to pewnie robia mase rzeczy podczas update'u ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Re: GCE-8481B a firmware na cdrinfo.pl
Cytat:
W załączniku masz prawidłową instrukcję aktualizacji.... ![]()
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 28.04.2003 o godz. 16:20 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.03.2003
![]() |
Po Prostu rozpakuj ten plik np. WinRarem i uruchom plik JE6LG105.exe.
Ja tak zrobiłem a mam nagryware ma drugim jako master a dvd jako slave i wszystko poszło ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
spoko spoko mam nadzieje ze przeczytaliscie ze juz to zrobilem praktycznie zaraz po dodadniu posta ale dzieki na instrukcje szkoda ze nie moge jej poprawnie zessac z zalacznika
![]()
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Instrukcje upgrade'u dla biosów ściąganych ze stron LG w Korei są po koreańsku - dlatego trochę trudno to przeczytać
![]() Jeśli zaś chodzi o samą procedurę upgrade'u - to niestety, wiele osób doświadczało mniej poważnych problemów, a wielu osobom ona się nie udała w ogóle, i zostały z martwą nagrywarką ![]() napęd pusty, bez płyty, skonfigurowany zworką jako master i podłączony jako samotny (bez slave) napęd do drugiego (secondary) kanału kontrolera IDE na płycie. Ze względu na częste niepowodzenia proponuję ściśle stosować się do tych zaleceń - a jeśli mimo to coś się nie powiedzie, będziemy przynajmniej wiedzieli, że nie ma co zawracać sobie głowy zaleceniami LG, a błąd tkwi gdzie indziej. Ostatnio zmieniany przez puch : 28.04.2003 o godz. 23:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Puch!!!!! zgadzam sie
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
To, że program LG od razu po uruchomieniu bierze się do pracy, nikogo o nic nie pytając ani o niczym nie informując, czy tego chcemy, czy nie, też bardzo mi się nie podoba, bo nie ma możliwości sprawdzenia z góry, czy napęd prawidłowo rozpoznał nagrywarkę, itd. - i nie można z operacji zrezygnować, bo jeśli spróbuje się ją przerwać na siłę, to już na pewno skutki będą opłakane.
Ale sprawdziłem, że z takiego gotowego updater'a LG można (np. Windows Commanderem - poleceniem Rozpakuj) wyekstrahować BIOS w postaci pliku szesnastkowego (*.hex), i potem wgrać go mtkwinflashem, a jak ktoś bardzo chce, to zapewne i mtkflashem spod DOS-u (tego nie próbowałem, ale dlaczego miałoby się to nie udać?). W każdym razie tak sobie myślę, że następnym razem, zamiast ryzykować z updater'em LG, który nigdy nie wiadomo kiedy i dlaczego się "wykrzaczy", spróbuję od razu wyekstrahować z niego BIOS i wgrać go mtkwinflash'em. W każdym razie, nadal nie mam pojęcia, dlaczego to się czasem nie udaje i ludziom padają przy tym nagrywarki. Skłonny jestem podejrzewać, że nie wszyscy niestety zadali sobie trud przeczytania instrukcji i ścisłego zastosowania się do jej zaleceń. Bardzo możliwe, że program LG jest bardzo czuły na to, czy do taśmy jest podłączone jeszcze jakieś urządzenie. Możliwe, że w wielu przypadkach nie ma to znaczenia, a błąd ujawnia się tylko w jakiejś bardzo konkretnej kombinacji napędów. Niestety, ciągle jest za mało danych. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|