![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.07.2003
![]() |
PROBLEM z TOSHIBĄ DVD-ROM SD-R5112
mam problem z ta nagrywarką gdyż nie moge nagrywać z prędkością wiekszą niż 1x mimo iż mam płyty 4x i nagrywarka jest też 4x.Czy będzie konieczne załądowanie nowego biosu?? moze jakieś inne programy cośpomogą do nagrywania (teraz używam ALCOCHOLA)
![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Sprawdź czy masz właczone DMA dla napędów. Wgranie biosu może wprowadzić nowe nośniki do bazy płyt.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
![]() |
nie w tym rzecz chodzi o to że nie jest wykrywany jako 4x tylko jako 2x momi iż jest razy 4. a nagrywa z prędkością 1x mimo iz jest 4x (czyli nawet jak by był 2x to już jest coś nie tak) i tu jest problem że mam tylko minimum prędkosci niewiem o co chodzi
#4 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Wgraj najnowszy bios i sprawdź jeszcze raz.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
![]() |
tttiiiaaaaaaaa ale jak to zrobie to żegnaj z gwarancją a nagrywarka ma 2 tygodnie
#6 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Cytat:
Tu masz najnowszy bios: http://www.kuroutoshikou.com/product...R5112-1M32.exe Przed aktualizacją biosu wyłącz DMA oraz programy w pracujace w tle. Aktualizacja powinna byc prosta. Wystarczy kliknąc na ten plik, a potem program poprowadzi cię dalej. Zakończenie wgrywania jest potwierdzane komunikatem. Potem tylko reset kompa i powinno wszystko działać. Sprawdż jeszcze jaki posiadasz bios, bo ten co ci podałem jest oznaczony jako 1M32. Ja ci napisałem jak to się robi, ale jeżeli coś nie tak wyjdzie, to nie biorę na siebie odpowiedzialności!!! Jeżeli coś ci nie pójdzie dobrze, to można jeszcze naprawić napęd, ale nie zawsze. Życzę powodzenia. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
![]() |
napisz mi jeszcze gdzie zobaczyć jakoą wersje biosu gdzie sie patrzy dokładnie bo sprawdzam na CD clonie i w Nero tym toolkiecie gdzei są różne diagnostyki do płyt i CD/DVD-romów.Bo ja myśalłem o tym bezpieczniejszym sposobie czyli w posł***8364;żeniu sie programatorem , bo mam znajomego który takie rzeczy robi wiec wtedy bezstresowo sie walnie ale trace gwarancje bo trzeba sflashować kośc a aby to zrobić to trzeba ja wyjąć włąśnie i tu jest problem.
#8 | ||
Stary użytkownik
Zlotowicz
Cytat:
Cytat:
To jest zdjecie pokazujace gdzie sie sprawdza bios w napędzie: |
||
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
![]() |
tak ale pisze (jak klikne na programik który dałeś że ) could not fount bios for CD-ROM drive czyli mam inny DVD - R niż ten bios tak czy co jest.Bo zamierzam iść do serwisu jak mam na gwarancji i niech oni mi to zrobią bo juzmnie kur.... strzela
#10 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Jeżeli się boisz to idź do serwisu. Jak oni coś zwalą, to będzi ich wina.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
![]() |
juz nei o to chodzi sam bym to zrobił bo siezdecydowałem ale jak klikam na to co mi dałeś to wyskakuje to co napisałem ,czyli ze to chyba nei ten bios tzreba inny bo chyba ten nie pasi?? jak sądzisz??
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.07.2003
![]() |
Witam
1) Jak na razie nie ma nowszego firmware do tego napędu który Pan ma . 1m32 to nie jest firmware do tej nagrywarki . Toshiba na razie pracuje nad nim . 2 Co do nośników które można zapisać x4 ot ich lista . These media are fully approved for the use in SD-R5112: (DVD-R Media): Taiyo-Yuden TDK Mitsubishi Chemical Hitachi Maxell Fuji-Film PVC (Pioneer) Ritek Panasonic Mitsui Chemical Sony CMC These cover almost all brandnames for DVD-R media, all other media are burned with 1x for safety reasons 3) Jeżeli będzie komentarz , że te nośniki są strasznie drogie to proponuje spojrzeć na dyskusje na temat jakości nośników oto link : http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=25947 Pozdrawiam Tomek |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
#14 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.07.2003
![]() |
Witam
Jeżeli chodzi o prędkość zapisu nośnika DVD-R to nie jest najistotniejszy nadruk na płytce określający prędkość zapisu, lecz parametr płytki który nazywa się write strategy ( strategia zapisu). On tak naprawdę jest ważny i na jego podstawie możemy określić z jaką maksymalną prędkością możemy zapisać daną krążek, aby nie mieć z nim później problemów . Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#15 |
Wyjadacz ;)
![]() |
tak zgadzam sie z tobą ale płyty były rózne w tym jedna dostarczona razem z DVD i to samo wiec coś jest z tą moją nagrywarką.bede musiał zadzwonić na pomoc techniczną
|
|