![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.12.2003
![]() |
Kasowanie/Zapis CDRW
Od kilku dni mam pewien problem z Lite-On em 48246S. Mianowicie - wypalałem głównie płyty CDR, w ilości około 20 miesięcznie, Nero, Clone - system WinXP+Sp1. Nie było żadnych problemów, czasem jakiś CDRW się trafił. Ostatnio wpadł do mnie szwagier, nazgrywał jakiś pierdółek z sieci i chciał zgrać to wszystko sobie na CDRW a tu ... kicha. Najpierw na DYSANIE, potem na CDRW LITE-ON'a która dostarczana jest z BOXo0wymi nagrywarkami pojawia się tn sam błąd. Płyty nie da się wykasować (próbowałem ze 100 różnych ustawień), a tym bardziej potem nagrać - wymięka na jakichś 2-3%.
Moje pytanie : Czy to wina lasera ? Zabrudzony ? Jakieś rady ? Płyty czyszczące sprawdzają się ? Tylko nie mówcie pliz SERWIS bo w moim przypadku wolałbym żeby to była ostateczność ... |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
user
Data rejestracji: 03.07.2003
![]() |
Laser jest raczej w porządku, RW są nagrywane mniejszą mocą niż R więc w takim przypadku powinien być odwrotny problem.
Sprawdz płyty na innym sprzęcie, RW nie są wieczne. Ja bym stawiał na błąd ASPI, ściągnij nowszą wersję: http://cdrinfo.pl/software/stronaid.php?id=1191035445
pozdrawiam usurus Powered by Lite-on LTR-52246S Ostatnio zmieniany przez usurus : 22.12.2003 o godz. 12:12 |
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.12.2003
![]() |
Nie pomogło. Nie wiem sam co może być przyczyną. Zainstalowałem najnowsze ASPI, sytuacja powtarza się. Dziś dodatkowo zauważyłem że tego CDRW DYSANA nie moge również ODCZYTAĆ!
Używany był raptem jakies 15-20 razy. Mam wrażenie że to kwestia płyty, tylko czemu w pracy 2 godziny wczesniej skasowałem go i nagrałem bez żadnych problemów (LO - 52246S).
|
|
|
|
|
#4 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
plyty cdrw sa obliczone na okolo 1000 cykli zapisu - widocznie to byl ten magiczny 999
oczywiscie w przyblizeniu
|
|
|
![]() |
|
|