![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
nie chodzi co to znaczy tylko jak się to liczy / nie sądzisz że oni testują przez ten podany czas jakiś napęd?
![]() dla ułątwienia powiem że liczone jest na takiej samej zasadzie jak dla żarówki ![]() pozdro ps alr yo jakie jest mtbf jest mało ważne ważne jest jak to interprertować/ a z tym to też bywa róznie ![]() ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gdzie? Ano np w slowniku na stronie...oto cytat stamtad:
MTBF (Mean Time Beetwen Failure) Średni czas bezawaryjnej pracy. Wskazuje, jak długo urządzenie powinno działać bez zarzutu. Dotyczy oczywiście przyjętego powszechnie okresu żywotności. Należy jednak pamiętać, że ma znaczenie tylko dla całej klasy urządzeń. Więc MTBF wynoszący 10 000 godzin oznacza, że spośród 5000 wybranych urządzeń działających przez 100 godzin pięć ulegnie awarii. W ten sposób nie można określić jak długo będzie pracował pojedynczy egzemplarz. Dla ngrywarek MTBF wynosi od 60 000 do 100 000 godzin z zastrzeżeniem, że napęd działa w trybie zapisu lub odczytu przez 25 procent tego czasu. Nagrywarka, której MTBF wynosi 70 000 godzin, powinna teoretycznie wypalić lub odczytać łącznie 14 000 płyt, lecz w praktyce chyba żaden napęd nie osiągnie takiego wyniku. Warto tu wspomnieć, dla porównania, że MTBF twardych dysków dochodzi nawet do 500 000 godzin. |
![]() |
![]() |
#18 |
pietrek
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Mimo wszystko nawet w marketingu powinno być trochę uczciwości. Jeśli się nie znam powinienem w dokumentacji znaleźć jakąkolwiek informację. Coś jednal producenci chcą ukryć. Czytałem ponadto że trwałość zależy od stylu używania (pocenie) - dziwny termin czy to oznacza aby robić częste przerwy w nagrywaniu?
#19 | |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
Cytat:
Co do pocenia się nagry, to nie wiem za bardzo, ale wypalałem kiedyś... a chyba 10 kompaktów 700 jeden za drugim (nie wiem czy to wiele? Forumowicze! Oceńcie ;-). Nie zauważyłem większej zmiany co do jej pracy. Powiem tylko, że kiedyś rippowałem do wav'ów 8 płyt z muzą (tak samo jedna za drugą) i przy szóstej, to już nie mógł wydolić (Hitach DVDROM GD 5000). Oczywiście następnego dnia wszystko wróciło do NORMY! ...A może z nagrą jest podobnie? Hmmmm... Ciekawe... Trzymaj się!
![]() |
#20 |
pietrek
![]() |
Ja bym wolał wypalać z prędkością 2x ale żeby nagrywarka żyła i działała trochę dłużej. Przyczajam się do zakupu bo zaczyna miesca na dysku brakować. Ale chciałbym aby nagrywarka starczyła na długo ... Czasu mam sporo ale pieniędzy na nową to już mniej
![]()
#21 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
2x to ja nagrywałem dobrych parę lat temu. Ciut za wolno jak na te czasy. A żywotności nie da się przewidzieć. To kwestia szczęścia jaki dostaniesz model w sklepie, na to nie ma reguły.
|
![]() |
![]() |
#22 |
pietrek
![]() |
To wszystko jest trochę bardziej skomplikowane niż myślałem. czytam i czytam a wątpliwości przybywa zamiast ubywać. dziękuję za liczne odpowiedzi-podpowiedzi !!
#23 | |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
Cytat:
Nie zniechęcaj się. Znając życie każdy (no... prawie każdy) miał swoje zwątpienia. Prawda jest taka, że 80% funkcji danego programu zwykły śmiertelnik (np. taki jak ja ;-) nie wykorzystuje. A przecież sam mawiasz, że "wszystko jest trudne nim stanie się łatwe" i prawdę mówisz. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#24 |
pietrek
![]() |
Ta - to wszystko wydaje się skomplikowane. Zwłaszcza z uwagi na fakt , że jeszcze nie mam nawet nagrywarki. Ale zawsze lepiej zrobić "strategiczny zwiad" i coś niecoś wiedzieć aby jakiejś chały w sklepie nie wcisneli
![]()
|
|