Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.06.2001, 14:50   #1
Lew1
Gość

Z jaką predkościa przgrywać audio?

Ludzie mówią..., że najlepiej przegrywać płyty audio z prędkościa x2, ewent. x4, bo jak szybciej, to płyta traci na jakości i nie jest czytana przez niektóre odtwarzacze. Czy ktoś to praktykował i może podzielić sie wnioskami?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.06.2001, 15:40   #2
cdwriter21
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 07.05.2001
cdwriter21 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Lew1 (09-06-2001 14:50):
Ludzie mówią..., że najlepiej przegrywać płyty audio z prędkościa x2, ewent. x4, bo jak szybciej, to płyta traci na jakości i nie jest czytana przez niektóre odtwarzacze. Czy ktoś to praktykował i może podzielić sie wnioskami?

Jakbyś przeczytał uważnie całe forum to byś znalazł z 10 odp., ale powtórzę to jeszcze raz: należy nagrywać płyty audio z maksymalną predkością jaką ma nagrywarka. Ja mam Teac 12x i pale 12x i jakoś na każdym sprzecie chodzi bez najmniejszego problemu !!! no chyba że masz LG lub coś podobnego to zalecam palić predkościo 1x
Stary 09.06.2001, 18:55   #3
Lew1
Gość

Cytat:
cdwriter21 (09-06-2001 15:40):
Cytat:

Jakbyś przeczytał uważnie całe forum to byś znalazł z 10 odp., ale powtórzę to jeszcze raz: należy nagrywać płyty audio z maksymalną predkością jaką ma nagrywarka. Ja mam Teac 12x i pale 12x i jakoś na każdym sprzecie chodzi bez najmniejszego problemu !!! no chyba że masz LG lub coś podobnego to zalecam palić predkościo 1x
Mam Teac W54E Więc jak?

Stary 09.06.2001, 20:23   #4
Neo
Wasz Pan i wladca

Data rejestracji: 30.03.2002
Neo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Stary to Ty niewiesz z jaka max predkościa nagrywa twoja nagrywarka Ja mam Ricoha 7125A x12 i pale tez na maxa czyli x12 }>
Neo jest offline  
Stary 09.06.2001, 20:27   #5
Mickey
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 28.05.2001
Mickey zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ale ja bym jednak spróbował z prędkością x0,5 lub x0,75
Mickey jest offline  
Stary 09.06.2001, 22:16   #6
gAzZzZoR
Kinetic

Data rejestracji: 09.04.2001
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Najlepiej przegrywac płyty audio z predkoscia 30-40 km/h - przy wiekszych predkosciach mozliwy jest wypadek

A tak na serio, jesli chodzi o nagrywanie na ba twardy to w zasadzie predkosc nie jest wazna (aczkolwiek im mniejsza predkosc tym wieksza jest korekcja bledow)

A jesli chodzi o nagrywanie to w zasadzie tez nie jest wazne, ale wtedy wymagany jest dobry sprzey audio.

Juz wielokrotnie mowiono na forum, ze im szybciej "wypalasz" tym rowek pozostawiony przez laser na plycie jest poprostu mniejszy (duzo zalezy od nagrywarki). A im mniejszy rowek tym trudniej jest go zwyklemu odtwarzaczowi odczytac.

Tak wiec roznicy nie odczujesz na dobrej nagrywarce, ale czytniki stacjonarne maja gorszy jakosciowo laser ktory moze miec problemy.

Jednakze najwieksze znaczenie ma tu nagrywarka a nie predkosc - im lepiej ustawiony laser tym lepiej nagrywa plyty przy duzej predkosci.

Mniejsze, ale chyba rowniez znaczenie ma nosnik. Tak jak niektore nagrywarki maja problemy z niektorymi plytami tak czytniki moga (ale nie musza) moga miec problemy z niektorymi nosnikami, tak samo przy odczycie (moze byc na przyklad taki krazek mniej czyteklny dla danego lasera itd)

Pozdro. Gazor
gAzZzZoR jest offline  
Stary 15.06.2001, 12:12   #7
bzyk
ele mele dutki

Data rejestracji: 08.01.2002
bzyk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Prędkość to pic. Ale uważajcie na kolorki. Bratu przegrywam tylko na niebieskie, bo złotych i zielonych nie widzi jego stacjonarny JVC. Kumplowi znów tylko na złote, bo jego SONY fanaberyjnie odczytuje inne płyty. Sobie nagrywam na czymkolwiek, bo moja FONICA czyta nawet *** (czyt. wszystko).

Pozdrowionka, bzyk.
bzyk jest offline  
Stary 16.06.2001, 00:47   #8
wojtas
Gość

Cytat:
bzyk (15-06-2001 12:12):
Prędkość to pic. Ale uważajcie na kolorki. Bratu przegrywam tylko na niebieskie, bo złotych i zielonych nie widzi jego stacjonarny JVC. Kumplowi znów tylko na złote, bo jego SONY fanaberyjnie odczytuje inne płyty. Sobie nagrywam na czymkolwiek, bo moja FONICA czyta nawet *** (czyt. wszystko).

Pozdrowionka, bzyk.
Ogolna zasada:
Predkosc nagrywania nie moze byc wieksza od predkosci odczytu, inaczej beda mogly wystapic problemy na sprzecie, ktory czyta wolniej.

Stary 16.06.2001, 05:14   #9
gALL
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.03.2001
gALL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
wojtas (16-06-2001 00:47):
Cytat:
bzyk (15-06-2001 12:12):

Pozdrowionka, bzyk.
Ogolna zasada:
Predkosc nagrywania nie moze byc wieksza od predkosci odczytu, inaczej beda mogly wystapic problemy na sprzecie, ktory czyta wolniej.
wojtas czy nie klociles sie ze mna ostatnio(pare tygodni temu) o to samo, po co znow zaczynasz?
gALL jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: