![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.04.2003
![]() |
NForce2 + Win_XP + Nagrywarki !!!
Witam
Posiadam płyte ABIT NF7-S V2.0 na układzie NForce2 i jako że mój problem dot. nagrywarek Wymienie dwie które sprawdzałem LiteON 48/24/38 i Teac-W512EB. System oper. Windows XP ENG. Po wymianie płyty i zainstalowaniu na nowo systemu zaczeły sie problemy z nagrywaniem. Dotyczy to generalnie wszystkich programów a zwłaszcza Nero, Alcohol120% CloneCD. Mianowicie po przykładowym zrobieniu obrazu z CD audio *.mds z CDROM (nie nagrywarki) probowałem nagrać w/w obraz na płyte. Niestety problem pojawił sie nieoczekiwanie ... Najpierw probowałe na Alcohol120%, podczas ładowania obrazu wyskoczył błąd "[write PREGAP area ERROR] - 0000150-00000000 Ładowanie obrazu przerwane". Na Nero "SCSI/IDE Command Aborted". oraz taki bład "Fixation error" (czasami) Nie wiem co jest grane, instalacje systemu przeprowadziłem sprawnie bez najmniejszych problemów, zainstalowałem SP1 ENG i nForce2 Driver. drivery do Audigy. CD-ROM czyta płyty bezproblemowo. Mam zainstalowane ASPI, probowałem zmnieniac ustawienie w Alcohol'u na ASPI i domyślne bez rezultatu. W tej chwili mam Teac-W512EB ponieważ LiteON "padł". Wypiołem CD i uruchomiłem system z samą CDRW i generalnie nie zaobserwowałem problemów ale jak tylko podłącze jakiś dodatkowy napęd to dzieją sie dziwne rzeczy. Nie wiem co jest ...... moze zasilacz 300W Enlight ?. Nie wiem czego sie czepic ..... Bardzo prosze o pomoc. z góry dziekuje. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
>my private watch dog ;)<
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
Problemem mogą być sterowniki ide od nvidi.
Mój kumpel miał podobny problem. Spróbuj zainstalować windowsowskie. Czy czasem nagrywarka nie przestawia się w tryb PIO, tez to zaobserwowaliśmy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
Problemem twoim są raczej stery do kontrolerów IDE zrobione przez nVidie. Spróbuj poszukać najnowsze wersje albo poszperaj w necie za innymi.
________________________ Powered By: Intel Pentium III 633E Mhz, 128 Ram, k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana), k dźw AC 97 (zintegr), pł gł procomp i810, CD-Rom 50x, LG GCE8400B, Maxtor 40 GB i Windows 98 se |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.04.2003
![]() |
OK, rozumiem, ale skad wziasc te "windowsowskie" a co do Nvidii to nie wiem jakie skoro zainstalowalem najnowsze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
>my private watch dog ;)<
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
MPP napisał
OK, rozumiem, ale skad wziasc te "windowsowskie" a co do Nvidii to nie wiem jakie skoro zainstalowalem najnowsze. Nie wiem jak to się robi w XP, wywal w profilu IDE i Windows przy restarcie wykryje nowy sprzęt, wtedy się chyba pyta jaki sterownik zainstalować. Albo w profilu w zakładce dotyczacej IDE jest pewnie opcja umorzliwająca aktualizację sterownika. Sterownik Windows IDE jest standardowo "obecny" w systemie. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|