![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
![]()
Cześć
Jakie płyty używać do nagrywania na LG GCE8400B. Wszystkie jakich używam czyli eproformance, mediastore i sigma moge nagrać z prędkością max 32x(powinna 40x) a deklarowana prędkość tych płyt to 48x. Wiem też że ta palarka jest strasznie wybredna na stosowane nośniki. Czyli pytanie brzmi: Jakich firm nośniki używać żeby osiągną max prędkość czyli 40x a nie 32x?? ________________________ Powered By: Intel Pentium III 633E Mhz, 128 Ram, k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana), k dźw AC 97 (zintegr), pł gł procomp i810, CD-Rom 50x, LG GCE8400B, Maxtor 40 GB i Windows 98 se |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Sprawdzone: Fuji 48x i 52x, "Made in Germany". Niestety, trudno je kupić, a kosztują ok. 2,20 za sztukę.
Generalnie daj sobie w ogóle spokój z tanimi płytami mało renomowanych marek, takich jak te, które wymieniłeś - na większości z nich, nawet jak się rozpędzi do 32x, czasem nawet na chwilę do 40x, to zaraz potem wyhamowuje do 24, 20, czasem nawet 16x i taką prędkość utrzymuje do końca. Lepiej od razu ustawić nie więcej niż 20x. Niestety, nawet z tzw. markowymi płytami nie jest dobrze, np. kiepsko trawi TDK d-view, niewiele lepiej TDK Speed-X i Metallic. Co ciekawe, próbowałem też w Nero CD Speed taniutkiego Hawka (prod. Ritek) i rozpędziła się do 40x i utrzymała tę prędkość prawie do końca, ale to była tylko próba prędkości zapisu - nic jeszcze na tych płytach nie nagrywałem naprawdę, więc nie wiem, jak się sprawdzą w rzeczywistości. Jeśli korzystasz z Nero, zainstaluj Nero ASPI - nie instaluje się z Nero domyślnie; trzeba je ściągnąć od Ahead i zaisntalować ręcznie. Zauważyłem, że ta nagrywarka działa trochę lepiej, jak jest zainstalowane.
![]() |
#3 |
RTS Widzew Łódź
Data rejestracji: 07.07.2000
![]() |
a ja powiem tak...
czy na prawde dla Ciebie jest problemem ze twoja nagrywarka wypala "tylko" z predkości x32 a nie 40 ?... przeciez to jest minimalna rownica w czasie nagrania płyty... Ps ja mam nagrywarke x8 i nie płacze... ![]() pozdr.
![]() |
#4 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() A po drugie - dobrze by bylo zeby te plytki daly sie za jakis czas odczytac np w cdromie LG. Mam nagrywarke 24x i wcale nie spieszno mi do szybszej bo i tak szybciej byl nie palil. Na kiepskich plytkach, o ile je uzywam, nie przekraczam 16x i to uwazam za granice przyzwoitosci. Do dzis pamietam moje zdumienie jak kiedys nagralem akossa z predkoscia 24x i efekt byl taki ze plytke dalo sie czytac ale nie dalo sie jej skopiowac, ot sama sie zabezpieczyla hehe i nie bylo tam zadnego nowego securomu ktory by to tlumaczyl. A roznica w czasie rzedu jednej minuty miedzy 24x a 40x nie jest az tak istotna moim zdaniem. Albo wiec oszczedzac na plytkach albo na czasie.8) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 01.09.2002
![]() |
puch:
Kilka lat temu, urzadzenia zewnetrzne (nagrywarki, skanery, itp) wymagaly instalacji "wlasnych" ASPI, wiec Ahead doradzal ich poprawke poprzez instalacje Nero ASPI. Nero Burning Rom i InCD dzialaja dobrze z oryginalnym ASPI z Win98SE. Jesli inne programy wymagaja nowszego ASPI, to najlepiej instalowac ASPI 4.60 poprzez ForceASPI, gdyz ASPI 4.7x wywoluje problemy, np z Nero CD Speed. Tak wiec, w ogolnym przypadku, nie widze powodow aby instalowac Nero ASPI. Watpie aby Nero ASPI dalo poprawe w stosunku do oryginalnego ASPI Win98SE lub ASPI 4.60, ale jesli masz eksperymentalne dane dla jakiejs nagrywarki, to podaj szczegoly. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
![]() |
Moje próby z tą nagrywarką (LG 8400B)wykazały, że jej działanie zmienia się trochę, zależnie od obecności Nero ASPI. Nie mogę stwierdzić, że działa ona zdecydowanie lepiej z Nero ASPI, ale na pewno działa ona nieco inaczej. Próby robiłem Nero CD Speed, i przede wszystkim z Nero ASPI wyniki są bardziej powtarzalne niż bez. Wydaje mi się też, że z Nero ASPI nagrywarka chętniej osiąga nieco wyższe prędkości nagrywania.
Z drugiej strony, Nero ASPI wyraźnie kłóci się z combo LG 4480 i praktycznie uniemożliwia poprawną pracę tego urządzenia.
![]() |
#7 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
ja na esperanzach bialych pale 52x 8)
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
52x? Nagrywarką LG 8400B? To ona się daje aż tak podkręcić? Daj receptę, bo mnie żadną miarą nie chciała przekroczyć swoich nominalnych 40x!
![]() |
#9 | |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
Cytat:
______________________ Powered By: Intel Pentium III 633E Mhz, 128 Ram, k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana), k dźw AC 97 (zintegr), pł gł procomp i810, CD-Rom 50x, LG GCE8400B, Maxtor 40 GB i Windows 98 se |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Forumator
![]() |
Jasne!
![]() ![]() ![]()
![]() |
|