![]() |
Vizzard :) zrozumiałem, przyjąłem do wiadomości.
Ale nie sądzisz, że można by czasami trochę konkretniej, opierając się faktach, a nie jak przekupy z targowiska? Zauważyłeś, że jeszcze nikt w Polsce nie przeprowadził porządnego testu na media? Powód jest prosty, nie mamy sprzętu, więc rzeźbimy byle co i próbujemy wierzyć w jakiś amatorski bełkot. |
Masz rację, a moje zdanie na ten temat jest takie:
Mają sens takie testy nośników jak przyklejony na samej górze, gdzie userzy na różnych konfigach i na różnych egzemplarzach takiego samego modelu nagrywary potrafią uzyskać podobne - dobre wyniki - na różnych egzemplarzach płyty takiej samej marki. Dlaczego? Ano dlatego, iż każda spawarka różni się od drugiej podobnej i nie uzyska się na dwóch egzemplarzach takich samych wyników. To samo z czystymi płytkami - na jednej wyjdzie mniej błędów, na drugiej więcej. Ale jeżeli wyniki te są powtarzalne - świadczy to o większym prawdopopdobieństwie obiektywnego pojęcia jakości nośników danej serii i firmy, bla, bla, bla ..... Natomiast takie testy jak w Chipie nie są zbyt dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Ano dlatego, iż zaraz pojawią się zarzuty o sponsorowanych testach (i całkiem możliwe że tak jest) oraz z prostej przyczyny - niepowtarzalności wyników w różnych warunkach i konfigach - czyli to co napisałem wyżej. Ponadto wydaje mi się, że Chip sam pracuje sobie na miano nierzetelnego testera biorąc pod uwagę chociażby test chłodzenia AC i WC - jak ktoś nie wierzy - to niech przeglądnie forum tweak.pl - gdzie zapoznać się można z fachowymi opiniami na ten temat od ludzi, którzy mają taką wiedzę i praktykę, że sami mogli by pływać w instalacji WC miast wody...;) To moje skromne zdanie na ten temat, dlatego w miarę możliwości trochę przyczyniam się do rozwoju topica: NOSNIKI [eg. Verbatim Pastel Disc] i wszystkich do tego namawiam, bo to dzięki niemu zainwestowałem i sprawiłem sobie niewiele, aczkolwiek sprawdzone Verbatim Pastel |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
W zasadzie LG od CMC wychodzi tak samo |
Proponuję zakończyć tą dyskusję na temat kolorków. Fakt, że Verbatimki są płytkami naprawdę dobrymi (szczególnie podchodzą mi AZO, MetalAZO i SuperAZO - wspaniały w/g mnie materiał) i używałem ich do archiwizacji (czego teraz nie żałuję) lecz w sumie to nigdy nie odważyłem się użyć ich do nagrywania Audio. Powód był w sumie prosty: 1. Coraz ciężej jest dostać AZOka 2. Zazwyczaj płytki były w Slimpacku (a ja muszę mieć grube pudło) 3.Nie lubię mieć w swojej kolekcji płyt audio zbyt wielkiej mieszaniny różnych marek, więc jezeli już zaczęłem nagrywać na TDK to robię to. Choć ostatnio przerzuciłem się na Fuji CD-R 52x. Co do TDków to wypowiedziałem się już wcześniej co sądze o konkretnych modelkach. Co do tych błędów C1 i C2 to na chłopski rozum faktem jest, że co inny sprzęt to inny wynik, no i na Boga ludzie!!! Przecież my nie nagrywamy płyt na jakiś tłoczniach czy profesinalnych nagrywarach za 9000zł (o ile takie w ogóle istnieją :)) Dajmy temu już spokój, bo temat zejdzie zaraz do "wpływu pyłku kurzu na czystej płycie CD-R na jakość zapisanego na niej materiału :)".
-------------- Pozdrawiam i idę w kimo. |
Cytat:
To raczej byla ironia, bo wszyscy wiedza ze plyt "bezblednych" nie ma, wiec czepianie sie czyjegos sformulowania potocznie slusznego jest smieszne, a wrecz zalosne. |
Cytat:
a swoja droga wiecie co sie stalo ze zlotymi plytkami? kiedys maxell takie robil (obustronnie doslownie zlote) i calkiem fajno wygldaly ;) i sie sprawuja do dzis ladnie |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:44. |