Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.02.2003, 18:06   #1
GreenAngel
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.05.2002
GreenAngel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Jakość dzisiejszych płyt CD

Ostatnio gdy nagrywam płytki cd-r na moim LGx16 to zaraz po ich nagraniu testuje je testem powierzchni w Nero CD Speed. Podczas testu zawsze po 50% płyty zaczynają się bad sectory. CD jest oczywiście zdolny do odczytu (musi dobrze działać korekcja). Sprawdźcie swoje płty w tym teście i napiszcie jakie wyniki. Testowałem to na Verbatim 700 MB x40, dVision 700MB black, xidex. Przy tych ostatnich zrobiłem test: jedną płytkę nagrałem z 8x a drugą 16x. Przy tej z 16x są badsectory, a przy tej z 8x nie ma! Warto zauważyć że mam wyłączone DMA na nagrywarce (głupi XP sam wyłączył) i przy prędkości 16x czas nagrywania się wydłużą o 2,5min. Czy jest to możliwe że błędy powstałe przy ngrywaniu to wina działająceho Burn-Proofa, który zapisuje swoje dane na płycie?
GreenAngel jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.02.2003, 19:17   #2
RAVENSHEART
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.01.2003
RAVENSHEART zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie jest to wina Burn-Proof,tylko tego że nagrywarka nagrywajac z max. predkoscia (u ciebie 16x) rozpędza sie skokowo-poczatkowe sektory płyty sa nagrywane z mniejsza szybkoscia niz dalsze.
Przy wiekszych szybkosciach nagrywanie jest mniej dokładne.

Przetestuj na neroCDspeed nagrywanie

Ravensheart
RAVENSHEART jest offline  
Stary 11.02.2003, 19:14   #3
GreenAngel
Nowy na forum

Cytat:
RAVENSHEART napisa***322;(a)
nie jest to wina Burn-Proof,tylko tego że nagrywarka nagrywajac z max. predkoscia (u ciebie 16x) rozpędza sie skokowo-poczatkowe sektory płyty sa nagrywane z mniejsza szybkoscia niz dalsze.
Przy wiekszych szybkosciach nagrywanie jest mniej dokładne.

Przetestuj na neroCDspeed nagrywanie
Moja nagrywarka nagrywa ze stałą prędkością 16X.
Zauważyłem, że nagrywając płyty Verbatim DL 700MB 40x (białe z góry) to z prędkością 12X i 16X są uszkodzone sektory, a przy nagraniu z 8X wszystko jest ok. Czy może to oznaczać koniec mojej nagrywarki? Wypaliłem dopiero ok. 150CD
GreenAngel jest offline  
Stary 11.02.2003, 19:48   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
GreenAngel napisa***322;(a)
Moja nagrywarka nagrywa ze stałą prędkością 16X.
Zauważyłem, że nagrywając płyty Verbatim DL 700MB 40x (białe z góry) to z prędkością 12X i 16X są uszkodzone sektory, a przy nagraniu z 8X wszystko jest ok. Czy może to oznaczać koniec mojej nagrywarki? Wypaliłem dopiero ok. 150CD
Bylo niedawno tu pisane ze te verby (DL 40x) to badziewie w odroznieniu od reszty verbatimow, sprobuj na innych a te wypalaj wolniej.
Stary 11.02.2003, 23:29   #5
mille
Bywalec

Data rejestracji: 02.12.2002
mille w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Jakość dzisiejszych płyt CD

Cytat:
GreenAngel napisa***322;(a)
Ostatnio gdy nagrywam płytki cd-r na moim LGx16 to zaraz po ich nagraniu testuje je testem powierzchni w Nero CD Speed. Podczas testu zawsze po 50% płyty zaczynają się bad sectory. CD jest oczywiście zdolny do odczytu (musi dobrze działać korekcja). Sprawdźcie swoje płty w tym teście i napiszcie jakie wyniki. Testowałem to na Verbatim 700 MB x40, dVision 700MB black, xidex. Przy tych ostatnich zrobiłem test: jedną płytkę nagrałem z 8x a drugą 16x. Przy tej z 16x są badsectory, a przy tej z 8x nie ma! Warto zauważyć że mam wyłączone DMA na nagrywarce (głupi XP sam wyłączył) i przy prędkości 16x czas nagrywania się wydłużą o 2,5min. Czy jest to możliwe że błędy powstałe przy ngrywaniu to wina działająceho Burn-Proofa, który zapisuje swoje dane na płycie?
sprawdz ASPI..
mille jest offline  
Stary 13.02.2003, 19:25   #6
GreenAngel
Nowy na forum

Sprawdziłem ASPI, nagrywałem pod win xp i w'98 i jest to samo. Teraz jest nawet gorzej bo te verbatimy to już nawet przy 8x mają damaged sectors (od 4-7%). Kupiłem też 2 cd DATEX 40X 700MB. Pierwszą nagrałem z 12X i było 100% good!!! Drugą nagrałem z 16x i 2% damaged i 0,22% unreadable!- płyta nie do skpiowania na twardy.

Może jest to zabrudzony laser?
GreenAngel jest offline  
Stary 13.02.2003, 19:42   #7
-=KoWaLiK=-
Gość

..qrde, ja pale tylko na Werbach Pastelach i nie mam badow...

Stary 14.02.2003, 10:50   #8
Proximity
Bywalec

Data rejestracji: 17.03.2002
Proximity w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Platinum x48 z napisem "sehr gut"

Witam
Ostatnio kupiłem Platinum x48 w dziesięciopaku (slim) z napisem na tej paczce >Chip test "sehr gut"<. Są one w Proline we wrocku po 1,3 za szt. Po wypaleniu bardzo rzadko są jakieś żółte kwadraciki w teście surface z Nero CDSpeed. Nagrywałem Ricoh'em x24 (max). Polecam.
Narazie

Twoje uprawnienia: