![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
![]()
Ostatnio gdy nagrywam płytki cd-r na moim LGx16 to zaraz po ich nagraniu testuje je testem powierzchni w Nero CD Speed. Podczas testu zawsze po 50% płyty zaczynają się bad sectory. CD jest oczywiście zdolny do odczytu (musi dobrze działać korekcja). Sprawdźcie swoje płty w tym teście i napiszcie jakie wyniki. Testowałem to na Verbatim 700 MB x40, dVision 700MB black, xidex. Przy tych ostatnich zrobiłem test: jedną płytkę nagrałem z 8x a drugą 16x. Przy tej z 16x są badsectory, a przy tej z 8x nie ma! Warto zauważyć że mam wyłączone DMA na nagrywarce (głupi XP sam wyłączył) i przy prędkości 16x czas nagrywania się wydłużą o 2,5min. Czy jest to możliwe że błędy powstałe przy ngrywaniu to wina działająceho Burn-Proofa, który zapisuje swoje dane na płycie?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.01.2003
![]() |
nie jest to wina Burn-Proof,tylko tego że nagrywarka nagrywajac z max. predkoscia (u ciebie 16x) rozpędza sie skokowo-poczatkowe sektory płyty sa nagrywane z mniejsza szybkoscia niz dalsze.
Przy wiekszych szybkosciach nagrywanie jest mniej dokładne. Przetestuj na neroCDspeed nagrywanie |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Zauważyłem, że nagrywając płyty Verbatim DL 700MB 40x (białe z góry) to z prędkością 12X i 16X są uszkodzone sektory, a przy nagraniu z 8X wszystko jest ok. Czy może to oznaczać koniec mojej nagrywarki? Wypaliłem dopiero ok. 150CD |
|
![]() |
![]() |
#4 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
Data rejestracji: 02.12.2002
![]() |
Re: Jakość dzisiejszych płyt CD
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Sprawdziłem ASPI, nagrywałem pod win xp i w'98 i jest to samo. Teraz jest nawet gorzej bo te verbatimy to już nawet przy 8x mają damaged sectors (od 4-7%). Kupiłem też 2 cd DATEX 40X 700MB. Pierwszą nagrałem z 12X i było 100% good!!! Drugą nagrałem z 16x i 2% damaged i 0,22% unreadable!- płyta nie do skpiowania na twardy.
Może jest to zabrudzony laser? |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
..qrde, ja pale tylko na Werbach Pastelach i nie mam badow...
|
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.03.2002
![]() |
Platinum x48 z napisem "sehr gut"
Witam
Ostatnio kupiłem Platinum x48 w dziesięciopaku (slim) z napisem na tej paczce >Chip test "sehr gut"<. Są one w Proline we wrocku po 1,3 za szt. Po wypaleniu bardzo rzadko są jakieś żółte kwadraciki w teście surface z Nero CDSpeed. Nagrywałem Ricoh'em x24 (max). Polecam. Narazie
|
|