![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.04.2005
![]() |
![]()
Cześć !
Mam takie proste pytanko : Czy płytka Audio nagrana z pliku mp3 w formacie 256kbps będzie różnić się jakością dźwięku od nagranej z pliku mp3 w formacie 192kbps ? Wybierz odpowiedź : 1.Tak,dźwięk będzie lepszej jakości. 2.Dźwięk będzie lepszej jakości,ale różnica nie do wychwycenia na przeciętnym CD. 3.Nie będzie różnicy - daj sobie spokój. Z góry dzięki ! (i sorry jeśli taki temat już poleciał...) |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.04.2005
![]() |
Ha ! Czyli jednak ! Tak podejrzewałem.Co do sprzętu to dość zwykły a i ucho skatowane wieloletnią walkmanofilią hah...Dzięki za to info !
|
![]() |
![]() |
#4 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
![]()
eh, ze przytrafil sie taki temat to rowniez zapytam, choc chyba znam odpowiedz
![]() Zalozmy ze ktos zrippuje z oryginalnej audio cd jakis utworek do formatu mp3 (bitrate 256) nastepnie nagra ten utoworek jako audio cd i znowu zrippuje do tego samego formatu (z tej wypalonej cd) i z takim samym bitrate, nastepnie powtorzy ta operacje np. 50razy no i teraz nasowa sie pytanie czy po ostatnim zrippowaniu jakosc utworu bedzie taka sama jak po pierwszym zrippowaniu z oryginalnego cd czy jakosc bedzie gorsza? Wydaje mi sie ze jednak jakosc bedzie gorsza (i to chyba o wiele) poniewaz podczas konwersji na mp3 zostaja usoniete z utworu nieskie tony? (moze wysokie? ![]() Ale sobie znalazlem problem, heh ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.09.2004
![]() |
A to wszystko zależy od tego co będzie źródłem dla tych mp3-ek ,bo np:192kB/s zgrane z oryginałnej płyty audio cd będzie miało na pewno lepszą jakość niż 256kB/s zgrane z radia czy też z płyty wątpliwego pochodzenia!!
#7 | |
Lite-ON 1693S
Data rejestracji: 26.09.2003
![]() |
Cytat:
![]() Tak w ogole to musze powiedziec ze nie rozumiem tego calego "low quality" mp3...jakies 2-3 lata temu ludzie brali, co im dawali, w wiekszosci byly to wlasnie mp3 kodowane w 128kbps CBR. Teraz malo kto bedzie tego sluchal, bo przeciez "nie mozna sie tym katowac". Przyczyna jest oczywiscie znana - szybsze lacza, wieksze wymagania. Doszlo do tego, ze wszyscy wymagaja "co najmniej 192kbps, najlepiej (czasami wylacznie) VBR". Ja tam nie slysze zadnej roznicy. Co nie zmienia faktu ze to co powiedziales jest prawda ;D
"Want a vision of the future, Winston? Imagine a boot stamping on a human face." (George Orwell, "1984") "And these children that you spit on, as they try to change their world" (David Bowie, "Changes") "Vinyls rock the world of music. And don't try to argue." (?) Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl Ostatnio zmieniany przez Xavery : 24.08.2005 o godz. 01:24 |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wszyscy chca miec jak najlepsza jakosc - to sie rozumie
ale wiekszosc z nas nie jest w stanie odroznic divy operowej o pracujacej koparki (z drobnymi wyjatkami) jak nagram dwie plyty z mp3 jedna 192 a druga 256 czy nawet 320 to stawiam flaszke ze niezaleznie od uzywanego sprzetu 99% ludzi nie bedzie z chocby 90% pewnoscia rozronic plyt flaszke mam zamiar spozyc sam bo wynik testu znam zostawilem sobie te 10% na bledy statystyczne bo inne nie groza ![]() dla tych ktorzy chca odpisac: ja uslysze! - przetestujcie sami ![]() Sid kiedys polecal test do wykonania foobarem... kazdy sie wykladal kto probowal sprawdzic swoja wrazliwosc na roznice dzwiekow kodowanych w rozny sposob i jeszcze jedno - z czytso teoretycznego punku widzenia oczywiscie jakos sie pogorszy ![]() po 50 razach kopiowania plyty i jej ripowania to juz moze byc cos zlychac ale po 2-3 krotnym raczej nie ![]() ale sobie pogdybalem ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
@radoslav111
Sam sprobuj ![]()
#10 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Po co zaraz nagrywać płyty, dla testów można dokonać konwersji wav. => mp3. => wav. itd
|
![]() |
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Jednak w każdej innej sytuacji, czy to odtwarzając na komputerze, czy na wieży, róznicy, pomimo tego, że mam dobry i czuły słuch, po prostu nie słychać. Mając do wyboru bitrate biorę 192, ale chyba bardziej dla "spokoju ducha" niż jakiegokolwiek racjonalnego powodu ![]()
![]() |
#12 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
może to moje subiektywne odczucie ale dla metalu mp3 się nie nadaje (no 320 jeszcze ujdzie) audio i tylko
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Na mocno przesterowanych gitarach od razu słychać zniekształcenia spowodowane kompresją - głównie utratą wysokich częstotliwości, a graty perkusyjne typu hihat-y czy talerze to już klęska poniżej 192 kb/s - filtrują jak cholera. Jednak przy 256-320 kb/s i dobrym kodeku jakość jest akceptowalna. Ja osobiście również jestem fanem formatów bezstratnych lub zupełnym brakiem kompresji w przypadku płyt audio. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#15 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
|
|