![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#16 |
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Odpowiedz numer 4: MPC
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Tych dobrych jest tak dużo, że nie sposób wymienić.
|
|
|
|
#18 | |
|
Guru
Cytat:
Polecam test, który kiedyś wykonałem : MP3 kontra MPC pozdrawiam
|
|
|
|
#19 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
#20 | |
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
. dla uspokojenia wlasnej paranoi mozna stosowac insane co juz w zupelnosci wystarczy. braindead jest troche na wyrost i tak naprawde wolalbym juz w tym wypadku siegnac po bezstratny format.
|
|
|
|
|
|
#21 | ||
|
Guru
Cytat:
Dla mnie źle nagrany album to taki, którego jakość nagrania (zarejestrowania materiału) nie pozwala skoncentrować się na wartości artystycznej produkcji. Człowiek wtedy zamiast słuchać utworów myśli o tym, co zostało spaprane w studio (np.: że wysokie tony zaraz zniszczą mu słuch). Według mnie takich płyt jest jednak niewiele , resztę uznaję za lepiej lub gorzej, ale można powiedzieć ***8222;dobrze nagrane***8221;.Wszyscy wiemy, że liczy się, przede wszystkim wartość artystyczna, jednak bez odpowiedniej produkcji może nie zostać ona odpowiednio wyeksponowana. Ideał według mnie to całość tworząca klimat, który pozostawia swój ślad w pamięci i sprawia, że mimo upływających lat chcemy do niego wracać. Nie uzyskamy tego słysząc z głośników jakby perkusista uderzał w kartony po pampersach , nawet gdyby jego umiejętności były prawdziwie wirtuozerskie.Jednocześnie nie musi to być niewiarygodnie selektywne brzmienie perkusji, głęboka mięsista barwa przesterowanych gitar i oszałamiająca panorama dźwięku, czyli to, co ogólnie uważane jest za wyznacznik studyjnego majstersztyku w takiej muzyce. Dla mnie równie wartościowe albumy pochodzą z lat 70, które nie mają tego wszystkiego. Cytat:
) to na pewno nie jest ona instrumentem pierwszoplanowym i nie można uznawać jej za wyznacznik świetnej produkcji. Dlatego myślę, że powinniśmy poprzestać na szeroko pojętym rocku i metalu.pozdrawiam
|
|
|
|
#22 | |
|
Guru
Cytat:
, zresztą przeważnie tak właśnie robiępozdrawiam
|
|
|
|
#23 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
pozdrawiam
|
|
|
#24 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja widocznie jestem gluchy, ale mnie jakosc 128 kbps odpowiada w zupelnosci. Moze to jest tez kwestia moich niewygorowanych gustow muzycznych (jazz, classic, hip-hop). Z ostrzejszych rytmow to preferuje punkrock do samochodu, ale i tam slucham glownei z kasety wiec roznicy nie zauwaze, zwlaszcza ze glosniki sa "seryjne" a wiec - co za tym idzie - nienajlepszej jakosci.
|
|
|
|
|
#25 | |
|
z innej planety
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Cytat:
![]() Dla mnie jazz i klasyka musi mieć co najmniej powyżej 300kbps a najlepiej bezstratnie flac, ape, wavDobrym kodekiem jest też OGG Vorbis( i chyba nawet lepszym od mp3)
|
|
|
|
#26 | |
|
Lite-ON 1693S
Data rejestracji: 26.09.2003
![]() |
Cytat:
Sciezka zostala zripowana z oryginalnego CD programem Exact Audio Copy, wersja 0.95b2 do formatu WAV (log tutaj) a nastepnie zakodowana do formatu MP3 bitrate 128kbps przez program LAME w wersji 3.96.1 (do linii komend dodane -b 128). Plik otrzymany z tych działań dostępny jest tutaj. Następnie zostało przeprowadzonych 50 cykli enkodujących (tutaj poznałem moc plików BAT ). Za cykl uważa się zdekodowanie pliku MP3 do WAV (przez zastosowanie komendy lame --decode), a nastepnie zakodowanie tak otrzymanego pliku WAV ponownie do formatu MP3 (przez komende lame -b 128).Plik otrzymany z tych działań dostępny jest tutaj. O wrażeniach dźwiękowych nie będę mówił, bo trzeba ściągnąć, żeby się przekonać, ale zdziwiło mnie to, że plik MP3 otrzymany po 50 cyklach był większy (o 0,02MB - no ale zawsze) od wejściowego! Pozdrawiam ![]() -X
"Want a vision of the future, Winston? Imagine a boot stamping on a human face." (George Orwell, "1984") "And these children that you spit on, as they try to change their world" (David Bowie, "Changes") "Vinyls rock the world of music. And don't try to argue." (?) Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Ja nie slysze roznicy
Dlaczego myslales, ze plik bedzie mniejszy, niz oryginalny?
|
|
#28 |
|
Lite-ON 1693S
Data rejestracji: 26.09.2003
![]() |
Skoro byly wycinane te wszystkie tony, to myslalem, ze tak jakos to wyjdzie, ze bedzie mniejszy
"Want a vision of the future, Winston? Imagine a boot stamping on a human face." (George Orwell, "1984") "And these children that you spit on, as they try to change their world" (David Bowie, "Changes") "Vinyls rock the world of music. And don't try to argue." (?) Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl |
|
|
|
|
#29 | |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
"Lapiesz" sobie nowa muzyczke i nie zastanawiasz sie, dlaczego plyta za ktora dales 100 jest tak beznadziejnie nagrana.
|
![]() |
|
|