Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jakość nagrania 192kbps vs.256kbps. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jakosc-nagrania-192kbps-vs-256kbps-55801/)

Arepo 27.08.2005 18:25

Cytat:

Napisany przez smykus_likas
Hmmmm, jednak mysle, ze nawet takie porownanie nie daje "metalowi" zadnych szans. Jednak,tak z ciekawosci, jesli pozwolisz, chcialbym sie dowiedziec, ktore, Twoim zdaniem, plyty metalowe sa dobrze nagrane.
pozdrawiam

Chciałeś to masz ;).

Podzieliłem sprawę na płyty, które cenię przede wszystkim za produkcję, oraz te, które może nie są tak dopracowane brzmieniowo, ale nagranie przyniosło dużo większy plon w postaci niepowtarzalnego klimatu.

Dla kontrastu wypisałem również zespoły przedstawiające według mnie największą wartość artystyczną, czyli posiadają najciekawsze kompozycje lub teksty. Nie podaję konkretnych albumów, bo cenię je za całość dokonań. Jak widać niektórych z nich nie ma w ogóle w dwóch pierwszych kategoriach, ale nie przeszkadza to w uznaniu ich za doskonałe.

Listę zawęziłem do 10 pozycji, kolejność wymienionych zespołów dowolna, poza pierwszym miejscem na liście ***8222;Wartość artystyczna***8221;.

Naturalnie tak jak ustaliliśmy są tu tylko zespoły metalowe i sporadycznie coś słabszego ;).

Za Produkcję :

Testament - First Strike Still Deadly
Carcass - Heartwork
Laaz Rockit - Nothing's Sacred
Pantera - Reinventing The Steel
Venom - Resurrection
Overkill - większość albumów np.: Necroshine
Iced Earth - Horror Show
Exodus - Tempo Of The Damned
Evergry - The Inner Circle
Eidolon - Coma Nation

Za klimat :

Black Sabath - Black Sabath
King Diamond - The Eye i Conspiracy (egzekfo :) )
Budgie - In For The Kill
Slayer - Show No Mercy
Symphony X - The Divine Wing of Tradegy
Danzig - Danzig
Opeth - Moningrise
Death - Symbolic
Morgan Lefay - Past Present Future (składanka)
Iron Maiden - The Number of The Beast

Wartość artystyczna :

Kult (Polska)
Morgana Lefay
Megadeth
Cacophony
Evergrey
Opeth
Tad Morose
Annihilator
Judas Priest

Wybór może trochę chaotyczny - bo na szybko, ale takie były moje pierwsze myśli, a te ponoć są najlepsze :taktak:

pozdrawiam

smykus_likas 27.08.2005 19:53

Wielkie dzieki:)

O wartosci artystycznej nie bede sie wypowiadal, o klimacie tez nie (zreszta "numero uno" to darkthrone i "transilvanian hunger":)). Natomiast co do produkcji... Skoro zamykamy sie w rocku i metalu (a nie w samym metalu) to jak porownac Testament (przyklad pierwszy na liscie) np do Dire Straits (chocby plyta "love over gold")? Tego sie NIE DA porownac, bo jezeli chodzi o jakosc produkcji Testament nie ma tu zadnych szans. Natomiast jesli ograniczymy sie do samego metalu... no coz, wtedy dorzucilbym np "czarna" Metallice:)

Arepo 27.08.2005 21:28

Cytat:

Napisany przez smykus_likas
Skoro zamykamy sie w rocku i metalu (a nie w samym metalu) to jak porownac Testament (przyklad pierwszy na liscie) np do Dire Straits (chocby plyta "love over gold")? Tego sie NIE DA porownac, bo jezeli chodzi o jakosc produkcji Testament nie ma tu zadnych szans. Natomiast jesli ograniczymy sie do samego metalu... no coz, wtedy dorzucilbym np "czarna" Metallice:)

Cóż, temat nie jest łatwy i porównanie płyt zespołów Dire Straits i Testament jest trudne. Płyt rockowych i metalowych jest tyle, iż musielibyśmy sprecyzować bardzo szczegółowo kryteria, kiedy coś jest dobrze lub źle nagrane, nie ma to chyba większego sensu. Zawsze najlepszym wyznacznikiem jakości jest własny słuch i swoja prywatna ocena. Omijamy wtedy wszelkie granice gatunkowe i możemy mówić, że świetnie nagrana płyta to zarówno ta Dire Straits, Testamentu czy czegokolwiek innego.

Co do ***8222;czarnego***8221; albumu to może jestem przewrażliwiony, ale zawsze jak go słucham strasznie denerwuje mnie zbyt wysoki werbel i okrutnie syczący (do tego za głośny) hihat.

piotrek123 27.08.2005 22:22

Cytat:

Napisany przez M@X.666
A wiec jestem gluchy... To chyba niedobrze w tak mlodym wieku :-). Inna sprawa ze ma glosniki za 30 zl, wiec kosmosu i tak nie bedzie. Discman z sluchawkami dousznymi tez wiele mi nie zaoferuje, czyz nie?

Nie martw się :glaszcze: ;)
Ważne że, jak to sie mówi "gra muzyka" :)
Też nie mam jakiegoś super sprzętu, muzyki słucham na na tannoyach m1 jakimś starym wzmaku i z odtwarzacza dvd ||. Jakeś różnice słychać szczególnie przy perkusji i przy bardziej delikatnych dźwiękach.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:05.