![]() |
Cytat:
Podzieliłem sprawę na płyty, które cenię przede wszystkim za produkcję, oraz te, które może nie są tak dopracowane brzmieniowo, ale nagranie przyniosło dużo większy plon w postaci niepowtarzalnego klimatu. Dla kontrastu wypisałem również zespoły przedstawiające według mnie największą wartość artystyczną, czyli posiadają najciekawsze kompozycje lub teksty. Nie podaję konkretnych albumów, bo cenię je za całość dokonań. Jak widać niektórych z nich nie ma w ogóle w dwóch pierwszych kategoriach, ale nie przeszkadza to w uznaniu ich za doskonałe. Listę zawęziłem do 10 pozycji, kolejność wymienionych zespołów dowolna, poza pierwszym miejscem na liście ***8222;Wartość artystyczna***8221;. Naturalnie tak jak ustaliliśmy są tu tylko zespoły metalowe i sporadycznie coś słabszego ;). Za Produkcję : Testament - First Strike Still Deadly Carcass - Heartwork Laaz Rockit - Nothing's Sacred Pantera - Reinventing The Steel Venom - Resurrection Overkill - większość albumów np.: Necroshine Iced Earth - Horror Show Exodus - Tempo Of The Damned Evergry - The Inner Circle Eidolon - Coma Nation Za klimat : Black Sabath - Black Sabath King Diamond - The Eye i Conspiracy (egzekfo :) ) Budgie - In For The Kill Slayer - Show No Mercy Symphony X - The Divine Wing of Tradegy Danzig - Danzig Opeth - Moningrise Death - Symbolic Morgan Lefay - Past Present Future (składanka) Iron Maiden - The Number of The Beast Wartość artystyczna : Kult (Polska) Morgana Lefay Megadeth Cacophony Evergrey Opeth Tad Morose Annihilator Judas Priest Wybór może trochę chaotyczny - bo na szybko, ale takie były moje pierwsze myśli, a te ponoć są najlepsze :taktak: pozdrawiam |
Wielkie dzieki:)
O wartosci artystycznej nie bede sie wypowiadal, o klimacie tez nie (zreszta "numero uno" to darkthrone i "transilvanian hunger":)). Natomiast co do produkcji... Skoro zamykamy sie w rocku i metalu (a nie w samym metalu) to jak porownac Testament (przyklad pierwszy na liscie) np do Dire Straits (chocby plyta "love over gold")? Tego sie NIE DA porownac, bo jezeli chodzi o jakosc produkcji Testament nie ma tu zadnych szans. Natomiast jesli ograniczymy sie do samego metalu... no coz, wtedy dorzucilbym np "czarna" Metallice:) |
Cytat:
Co do ***8222;czarnego***8221; albumu to może jestem przewrażliwiony, ale zawsze jak go słucham strasznie denerwuje mnie zbyt wysoki werbel i okrutnie syczący (do tego za głośny) hihat. |
Cytat:
Ważne że, jak to sie mówi "gra muzyka" :) Też nie mam jakiegoś super sprzętu, muzyki słucham na na tannoyach m1 jakimś starym wzmaku i z odtwarzacza dvd ||. Jakeś różnice słychać szczególnie przy perkusji i przy bardziej delikatnych dźwiękach. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:05. |