![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.04.2003
![]() |
![]()
Dostałem od kumpla cd LG CDR-8520B ale nie widzi go bios tzn. widzi tyle że są tam kwadraciki zamiast nazwy. Robiłem już aktualizację biosu ale nic nie pomogło efekt ten sam.
Czy jest jakiś ratunek ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
mo możesz mieć posutą tasmę od cd, też tak miałem i lg 8080B było wykruwane jako lg 80xx';ax';;x czy coś takiego
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Ewntualnie winna może być taśma 80żyłowa(jęsli taką posiadasz)!
One czasem nie lubią CD-ROM zwaszcza gdy podłączone są z innym urządzeniem. |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Z tego, co słyszałem, to taśmy 80-żyłowe może nie tyle nie lubią CD-ROMów, co czasami wymagają, by urządzenie Master było podłączone do końcowej, czarnej wtyczki, a Slave - do środkowej, szarej. Tak zresztą urządzenia zostaną rozpoznane automatycznie, jeśli zworki ustawi się w pozycji CS (Cable Select). Podobno czasem są kłopoty, jeśli do szarej wtyczki podłączy się urządzenie ustawione zworkami jako Master, a do czarnej, końcowej - urządzenie ustawione jako Slave - wtedy zworki mówią kontrolerowi IDE co innego, a pozycja na kablu - co innego, i powstaje konflikt. Przyznaję, że się z tym problemem osobiście nie spotkałem (ale na wszelki wypadek stosuję się do tej zasady) - zresztą ustawienie CS również działa bez pudła!
Kiedyś też zdarzyły mi się "krzaczki" przy rozpoznawaniu napędów - winna była, o ile dobrze pamiętam, po prostu niedokładnie wciśnięta któraś wtyczka taśmy IDE. (A może był to niedokładnie kontaktujący kabel zasilania? Nie pamiętam!) W każdym razie, sprawdź wszystkie wtyczki, połączenia, itd. Ostatnio zmieniany przez puch : 14.04.2003 o godz. 02:15 |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.02.2003
![]() |
Puch ma racje, to trafna diagnoza. Miałem ten sam objaw. Przeszedłem na taśmę 40 żył i jest OK.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.04.2003
![]() |
Dawno tu nie zaglądałem bo mam dużo zajęć ale dzięki wszystkim za podpowiedzi może któraś zadziała, narazie !!!
|
![]() |
![]() |
|
|