Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.10.2002, 23:05   #1
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Key2audio

Mam parę uwag odnośnie tego zabezpieczenia. Testowałem najnowszą płytę Celine Dion na dwóch różnych kompach z różnymi nagrywarkami i napędami DVD. Na kompie z Win 98, LG GCE 8160B I LG DRD 8160 bez zainstalowanego Windows Media Player płyta była rozpoznawana i odczytywana bez problemu. Korzystałem z programu Clone CD i Clony XXL. Wprawdzie Clony XXL rozpoznawał płytę, jako audio, ale po zaznaczeniu opcji niezbędnych dla Key2audio do skopiowania wykonałem kopię oryginału i działała bez zarzutu. Płyta była też rozpoznawanai odczytywana przez napęd DVD wbrew temu, co napisali w Megateście tych napędów.
Kolejna maszyna na której robiłem testy miała Win ME i Win XP prz, czym użyłem też Clone CD.
Napędy to CD-RW LiteOn Ltr 40125W i DVD LG DRD 8160. W tym wypadku na Win ME nagrywarka widziała płytę, ale musiałem ją wsuwać do napędu kilka razy. DVD nie odczytywało płyty. Na tym systemie Media Player był w starej wersji, nie aktualizowanej od chwili zainstalowania systemu z oryginalnej płyty. Na XP oba napędy nic nie widziały, ale nagrywara na tym systemie często szwankuje i nie widzi zawartości płyt i dopiero po użyciu Nero zaczyna je czytać. Myślę więc, że problem leżał w tym wypadku po stronie systemu, a nie sprzętu. Na Win Xp był zinstalowany najnowszwy Win Media Player. Co ciekaw LG GCE 8160B podczas odczytu nie pokazywał żadnych błędnych sektorów, a LiteOn i owszem. Myślę, że to czy dany napęd widzi, czy też nie płytę z Key2audio zależy od systemu operacyjnego i wersji zainstalowanego Win Media Player
madmax2 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.10.2002, 09:59   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wnioskuję z tego, że to zależy od zainstalowanej wersji WMP. Ale co w takim razie z Macintosh'ami?
Stary 13.10.2002, 12:17   #3
Wrześni@k
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.10.2002
Wrześni@k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
key2audio

NIe ma zabepieczenia którego nie dałoby by się przegrać ! ( to tak ogólnie):cool:
Wrześni@k jest offline  
Stary 14.10.2002, 01:44   #4
MichalPro
Bywalec

Data rejestracji: 24.09.2002
MichalPro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Coś jest nie tak- moja skromna opinia. Clone XXL bardzo dobrze rozpoznaje format key2audio i sorka, ale jeśli wskazał na AudioCD to nie jest to płyta key2audio. Niezależnie od wersji zainstalowanego WMP (nie ma to ŻADNEGO znaczenia). Płyta key2audio widziana jest w napędzie, ale tylko pierwsze dwie ścieżki. Jeśli masz problemy na różnych OS-ach, to znaczy że sprawdź napędy. A z moich domyśliwań- to jest piracka wersja Celiny. Piraci mają skanowane okładki i dlatego tez na niezabezpieczonej płycie może być napis "will not play on PC/Mac". Albo też zrezygnowali z key2audio na oryginałach- było dużo reklamacji, że stacjonarne DVD nie czytają.
Przejrzyj zasady działania key2audio na stronie cdrinfo.
(Testowałem key2audio dla własnych płyt- nieźle zabezpiecza.
pozdrawiam
MichalPro jest offline  
Stary 14.10.2002, 11:53   #5
Wrześni@k
Stały bywalec ;)

zgadzam się z przedmówcą.
Wrześni@k jest offline  
Stary 15.10.2002, 10:52   #6
madmax2

Cytat:
MichalPro napisa***322;(a)
Coś jest nie tak- moja skromna opinia. Clone XXL bardzo dobrze rozpoznaje format key2audio i sorka, ale jeśli wskazał na AudioCD to nie jest to płyta key2audio. Niezależnie od wersji zainstalowanego WMP (nie ma to ŻADNEGO znaczenia). Płyta key2audio widziana jest w napędzie, ale tylko pierwsze dwie ścieżki. Jeśli masz problemy na różnych OS-ach, to znaczy że sprawdź napędy. A z moich domyśliwań- to jest piracka wersja Celiny. Piraci mają skanowane okładki i dlatego tez na niezabezpieczonej płycie może być napis "will not play on PC/Mac". Albo też zrezygnowali z key2audio na oryginałach- było dużo reklamacji, że stacjonarne DVD nie czytają.
Przejrzyj zasady działania key2audio na stronie cdrinfo.
(Testowałem key2audio dla własnych płyt- nieźle zabezpiecza.
pozdrawiam

Na bank to była oryginalna płytka Celine Dion.

Pozdrawiam.
madmax2 jest offline  
Stary 15.10.2002, 15:38   #7
Wrześni@k
Stały bywalec ;)

MOże była oryginalna inaczej 8)
Wrześni@k jest offline  
Stary 22.10.2002, 22:02   #8
madmax2

Key2audio

Nie była. Potem sprawdzałem jeszcze płytkę Celiny na dwóch innych kompach. Jeden z Win 98 i CD-rom Samsunga - czytał płytę bez problemu. Drugi ze starym CD-rom Atapi 3.90 i Win Me. W tym wypadku raz rozpoznawał zabezpieczenie,jako Key2audio, a innym razem po kilkukrotnym wsunięciu i wysunięciu plytki, jako zwykłą płytę Audio. Clony XXL nie jest więc taki niezawodny.
Pozdrawiam.
madmax2 jest offline  
Stary 24.10.2002, 00:14   #9
MichalPro
Bywalec

Widzisz, Clony widzi zabezpieczenia po tym co mu napęd podaje, jak z szajsowego napędu lecą błędy, to nie dziw się, że wywala ci raz tak raz inaczej. Uwierz mi, że gdyby była to płyta key2audio, to na żadnym nie miałbyś komunikatu CDAudio. Zresztą najlepiej sam sprawdź po prostu w eksploratorze Windows- jeśli widzisz w nim więcej niż 2 ścieżki na płycie- zapomnij, to zwykła audio. Jak dotąd nie spotkałem napędu, który czyta key2uadio w kompie bez dopalaczy softowych- ewentualnie kopiuje, owszem, ale kilkanaście godzin jedną płytę. I nie upieraj się przy swojej wersji, tylko: skorzystaj z SafeLocka w dziale download- masz wtedy pewność, że nagrałeś w key2audio i dopiero rób testy. Niekoniecznie nawet wszystkie oryginalne płyty MUSZĄ mieć key2audio.A co do piratów- widziałem już takie layouty na płycie, że sam nie wiedziałem czy pirat czy oryginał.
A to, że nie umiesz obsługiwać Clony- to masz sam w swoim poście, jak mówisz o konfiguracji przy rozpoznawaniu- nie ruszaj nic w ustawieniach gdy rozpoznajesz, jak cokolwiek sobie powciskasz, możesz mieć efekt, że każda płyta włożona do napędu będzie np. rozpoznawana jako egzotyczne zabezpieczenie z finalną kościstą czaszką.
Powodzenia w testach z RZECZYWISTĄ płytą key2audio.
PS. Myślisz że Sony wywaliło tyle siana w błoto aby zabezpieczenie stroiło sobie samo fochy w zależności od napędu
Pozdrawiam,
Michał
MichalPro jest offline  
Stary 24.10.2002, 17:44   #10
madmax2

Cytat:
MichalPro napisa***322;(a)
Widzisz, Clony widzi zabezpieczenia po tym co mu napęd podaje, jak z szajsowego napędu lecą błędy, to nie dziw się, że wywala ci raz tak raz inaczej. Uwierz mi, że gdyby była to płyta key2audio, to na żadnym nie miałbyś komunikatu CDAudio. Zresztą najlepiej sam sprawdź po prostu w eksploratorze Windows- jeśli widzisz w nim więcej niż 2 ścieżki na płycie- zapomnij, to zwykła audio. Jak dotąd nie spotkałem napędu, który czyta key2uadio w kompie bez dopalaczy softowych- ewentualnie kopiuje, owszem, ale kilkanaście godzin jedną płytę. I nie upieraj się przy swojej wersji, tylko: skorzystaj z SafeLocka w dziale download- masz wtedy pewność, że nagrałeś w key2audio i dopiero rób testy. Niekoniecznie nawet wszystkie oryginalne płyty MUSZĄ mieć key2audio.A co do piratów- widziałem już takie layouty na płycie, że sam nie wiedziałem czy pirat czy oryginał.
A to, że nie umiesz obsługiwać Clony- to masz sam w swoim poście, jak mówisz o konfiguracji przy rozpoznawaniu- nie ruszaj nic w ustawieniach gdy rozpoznajesz, jak cokolwiek sobie powciskasz, możesz mieć efekt, że każda płyta włożona do napędu będzie np. rozpoznawana jako egzotyczne zabezpieczenie z finalną kościstą czaszką.
Powodzenia w testach z RZECZYWISTĄ płytą key2audio.
PS. Myślisz że Sony wywaliło tyle siana w błoto aby zabezpieczenie stroiło sobie samo fochy w zależności od napędu
Pozdrawiam,
Michał

Oj nerwy. Dobra, ale mnie nie przekonałeś. Pozostanę przy swoim zdaniu.

:-D :-D
madmax2 jest offline  
Stary 24.10.2002, 18:36   #11
SpideR
Bywalec

Data rejestracji: 13.05.2002
SpideR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mialem orginalna plyte Star Wars Ep.2 wydana przez SONY z KEY2Audio i moj LiteOn 32125w wykrywal plyte po 2-3 minutach ale nie bylo mozliwe jej odtwarzanie w standardowym CDPLAYERze (pokazywal jakies kosmiczne czasy). Wszyskie programy do nagrywania poradzily sobie z tym zabezpieczeniem bez problemu (nero, clonecd, ...). Zaznaczam ze nie stosowalem sztuczki z markerem.

pozdrawiam
SpideR
SpideR jest offline  
Stary 24.10.2002, 21:32   #12
madmax2

Cytat:
SpideR napisa***322;(a)
Mialem orginalna plyte Star Wars Ep.2 wydana przez SONY z KEY2Audio i moj LiteOn 32125w wykrywal plyte po 2-3 minutach ale nie bylo mozliwe jej odtwarzanie w standardowym CDPLAYERze (pokazywal jakies kosmiczne czasy). Wszyskie programy do nagrywania poradzily sobie z tym zabezpieczeniem bez problemu (nero, clonecd, ...). Zaznaczam ze nie stosowalem sztuczki z markerem.

pozdrawiam
SpideR
I, co na to kolega MichalPro?
madmax2 jest offline  
Stary 24.10.2002, 23:08   #13
MichalPro
Bywalec

Nie czytasz dokładnie postów. Windows Media Player i CDPlayer nie odtworzą key2audio. Napęd zawsze widzi tę płytę. Aczkolwiek 2-3 pierwsze ścieżki i reszte błędów. Kopiowanie się udaje, aczkolwiek troszkę roboty jest, zależy od napędu.
Jeszcze raz- komp nie jest w stanie odtworzyć prawidłowo key2audio- skopiować może.
Czytaj uważniej, bo post linijkę wyżej NIE POTWIERDZA wcale Twojej teorii.
WNP i key2udio a WNP a płyta audio to jak picie w Szczawnicy i szczanie w piwnicy (był taki kawał)- nie to samo, ale jednak podobnie brzmi.
Pozdrawiam.
MichalPro jest offline  
Stary 25.10.2002, 20:14   #14
madmax2

Jak mi nie wierzysz to obejrzyj sobie screena zrobionego Eac-em. Tak na marginesie potrafię odróżnić płytę oryginalną od pirackiej.To jest płyta zabezpieczona Key2audio. Wiele razy WMP, a nie WNP, jak napisałeś nie mógł jej odtworzyć i musiałem probować wiele razy. Np. na nagrywarce Teac 24x sprzęt dostawał świra i nie można był wogóle tej płyty czytać. A w ogóle to, co piszesz nijak nie pasuje do tego, co piszą o tym zabezpieczeniuna stronach CDRifo. I po, co te nerwy i pisanie wielkimi literami, przecież to tylko dyskusja i wymiana zdań. Każdy ma swoje racje.
Jeżeli chcesz mogę Ci nadesłać więcej sreenów i opisać dokładniej na jakim sprzęcie i jak testowalem tą płytę. Dziś nie mam czasu i zajęłoby to zbyt wiele miejsca.
Pozdrawiam.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Key2audio-eac.jpg  
madmax2 jest offline  
Stary 25.10.2002, 21:14   #15
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
koleaga michalpro sie chyba napuszyl bo mowi rzeczy z ktorymi nijak sie nie moge zgodzic - key to audio jest zabezpieczeniem polegajacym TYLKO na umieszczeniu poza obszarem muzyji dodatkowej sciezki 'tak jakby' w formacie cd-extra - jest jednak zonk - te dane to jeden wielki syf - komputer ZAWSZE zaczyna czytac dane od konca - i trafia na te trefne pliki - jednak o ile trefne odrzuca od razu i jedzie dalej (czyli czyta juz norlamnie audio) - to te dane s zrobione w tai sposob ze naped 'ma nadzieje' je odczytac i miedli plyte bezustannie

zainstalowanyu WMP czy nie - nie ma znaczenia - to kwestia tego jak sobie NAPED poradzi z ta plyta - czy da sie oszukac czy nie - to daltego dziala manewr 'na pisak' - naped widzi na 100% ze dane sa zle - uszkodzila je ta kreska - i olewa te sesje...
koniec wywodu

moj tdk12x kladzie na k2a cieply zur - czyta i kopiuje - nie widze przeszkod - i zadnych 'dopalaczy softowych' nie stosuje

nie wiem jaki sprzet dla aciebie jest syfny - ale po poziome adrenaliny dochodze do wniosku ze kazdy 'NIE TWOJ' - malo rzeczowy argument

program koliego moze najwyzej udawac k2a - wedlug mnie jest to zupelnie inne zabezpieczenie - sadze ze SONY nie zdradziloby sposobu uzytego na k2a autorowi konkurencyjnego programu - wiec safelock i plyty wykonane w ten sposob raczej nie powinny byc brane pod uwage

ah - moj TDK zrzuca k2a z normalna predkoscia - 10-12x (windac), 5.5x (eac - secure mode) - weic kiklunastogodzinne maratony przed nagrywarka raczej nie u mnie

to czy wma czy kady inny program MS nie odtworzy k2a moze byc prawda - jednak - po co to komu? wianmp darmowy, DSP pluginy ma - lepsze to niz wma...

i na koniec - tak, uwazam ze SONY wywalilo kupe kasy w bloto...
spektakularna wpadka z PISAKIEM to nie tylko zmarnowane pieniadze na zabezpieczenie w 100% pewne (dlatego tez z lekkim przymrozniem oka czytam teksty Koliego) ktore okazalo sie po prostu niedotestowanym bublem - wiem ze teraz sony sie stra i wprowadza coraz to nowe wersje - ale fakt kompromitacji zaistnial - poza tym traca klientow - stacjonarne czytniki DVD NIE czytaja k2a [przynajmniej moj pioneer tego nie czyta - plyta Celiny]

Ostatnio zmieniany przez -Sid-The-Rat=> : 25.10.2002 o godz. 21:17
-Sid-The-Rat=> jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: