![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Forumator
Data rejestracji: 23.05.2003
![]() |
??? kolory płytek ???
Siemka
Zastanawiam się czy kolor płyty (czarna lub nieskie, zielone ) ma wpływ na zużycie lasera w stacjonarnym odtwarzaczu audio (czyt. radiomagnetofonie z CD). Mój odtwarzacz niektórych zielonych płyt nie "załapuje" natomiast bez problemu radzi sobie z niebieskimi i oryginałami (srebrnymi). THX
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.05.2003
![]() |
WITAM
Masz pewnie stary odtwarzacz w którym dioda straciła już swoją sprawność(zużyła się).Możesz podkręcić moc lasera w odtważaczu ale zmniejszysz tym jeszcze żywotność diody.MNiejsza moc lasera wymaga większego współczynnika odbicia. Wypalaj zielone płyty z pprędkością 8x to powinny chodzić.Na zużycie lasera ma więc wpływ moc oddawana praez niego a nie rodzaj płyty. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Podejrzewam ze nie bez powodu na masowa skale produkuje sie tylko wybrane kolory (a nie np zolty ktory mozna kupic ale pojedynczo). IMO chodzi glownie o stopien odbicia wiazki lasera od nosnika. Im lepszy (wyrazniejszy, mocniejszy) jest strumien odbity (tzn im mniej zaabsorbuje powierzchnia np. poprzez odpowiedni kolor) tym czytnik lepiej jest w stanie stwierdzic co jest zapisane na plycie. Czarne plyty sa jakby oddzielnym dzialem bo one w rzeczywistosci lakieru nie maja i sa matowe. Jezeli chodzi o porownanie "czy czarna jest lepsza dla lasera od silver lub innej metalicznej" to wydaje mi sie ze sam laser lepiej powinien pracowac na silverach, ale glowy za to nie dam
![]() Wiem ze sa tu ludzie ktorzy sie interesuja tymi cyjaninami i barwnikami wiec moznaby podyskutowac
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
kolorek plyty (raczej) nie ma wplywu na odczyt cd, srebrne orginaly czyta bez problemu bo sa to plytki tloczone ... to jak/czy bedzie odczytywac plytki zalezy tez od predkosci ich nagrania ...
pamietaj ze lasery odtwarzaczy sa slabsze wiec predkosc musi byc stosunkowo niska , moze ta niebiaska jest nagrana jakos szybciej pzdro
|
|
|
#5 |
|
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
ja uważam tak. Ze kolor plytek nie ma wplywu na zużycie lasera. Dlaczego? Otóż w/g mojej teori uklad korygujący błędy odczytu , Jest ważny. jeżeli masz slabej klasy korekcję błędów. Lub zbyt dobrą. to laser nic nie ma do znaczenia. To tylko soczewka na transporcie. Ważny jest cały uklad odpowiedzialny za obróbkę dźwięku , mechanizm czytaj transport. I nie zużyje się laser bardziej , jak będziesz używać plytek nie tloczonych. Ale pal razy 4 do 12 na ten sprzęt. Moja wieża sony nie ma problemów z odczytem cdków palonych razy 24. Ale to wszystko zależy od mechanizmu odpowiedzialnego za korekcję. Np odtwarzacz cd klasy denon może mieć problem z odczytem niektórych plytek mocno porysowanych. Zaś troszkę tańszy model nie. I na odwrót. wszystko zależy od calej elektroniki, transportu, i warunków w jakich pracuje sprzęt. I klasy użytych materiałów przy produkcji odtwarzacza cd.
|
|
|
#6 | |
|
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: ??? kolory płytek ???
Cytat:
|