![]() |
no na 800 MB CD nagrasz ten plik. Co do płyt pow. 700 MB ja nie jestem do nich przekonany i nie nagrywam wcale tych płyt (może nagrałem z dwie, ale jak mi muliły w napędzie to podziękowałem).
Nagraj, po to są te płyty, ale ja nie jestem przekonany do tych płyt, standard to 700 MB. Powodzenia, pozdrawiam! |
Cytat:
Bo strasznie chciałbym nagrać ten plik i nie mam jak. Pozdrawiam |
Cytat:
i 728 to na prawde duzo. Moze za bardzo dojechales do granic możliwości. Tak bywa czasem i do końca nie można ufać danym z programu. Pozdrawiam. |
Ja próbowałem nagrać na Ezperanzie 700MB plik wielkości 728.Wszystko ustawione było tak, jak być powinno.Podczas testu w Nero Speed wyszło, że mogę nagrać do 730MB.Jednak gdy było już 100% i bufor spadał, nagle paski bufora zatrzymałły się, czas szedł dalej, ale nic się nie zmieniało.Dałem "anuluj" i płytka nie działa.
A teoretycznie wszystko było OK. Wie ktoś może, o co chodzi? Pozdrawiam |
spróbuj nowszym nero 6.3.0.3 i na innych płytkach.
|
nero 6.3.0.0 - podczas nagrywania z overburningiem plytki 700mb [np. nagrywam 705mb] pod koniec, gdy dochodzi do lead-out nero cały czas zatrzymuje i rozkreca plytke. tak przez okolo 2 minuty, po czym otrzymuje blad "burning failed" [czy jakos tak]. na plytce oczywiscie wszystko jest i dziala dobrze. gdy chce nagrac druga [nawet bez overburningu] to na poczatku otrzymuje "power calibration error". na to pomaga tylko restart. czy ktos wie, dlaczego tak sie dzieje?
|
i zaraz po tym komunikacie powinno powinno byc okno z wyborem - anuluj/wybierz overburning - wtedy wiesz co kliknac ;)
to ze tylko 703 - to normalne, jak wiesz po lekturze tego topicu ten konunikat to tez normalne jesli nie ma wyboru, o ktorym pisalem to: albo spawara nie obsluguje overburnu (ta obsluguje) albo cos zle ustawiles (ta wersja nero nie ma bledow zwiazanego z overburn) |
W Zaden cudowny sposób nie moge uzyć overburningu, wszystkie opcje ustawione ok, raptem 703,2 MB, komunikat że na płytce nie ma dostatecznie duzo miejsca, Nero 6.0.0.19 LG GCE8320B
|
Nagrywanie
Jesteście wspaniali i podziwiam waszą wiedze i wielkie dzięki za pomoc. Na tym forum mogę liczyć na pomoc i fachowość co o innych stronach w tym temacie spotkałem się z lekceważeniem i kpinami, bo dopiero się uczę tej zabawy.Jeszcze raz dziękuje.
|
Ilość załączników: 1
To i ja dorzuce swoje grosze.
Nero 5.5.10.54 i nagrywara Sony DRU-500A i cały czas dupa z Overburning. NIe moge nadal nadpalić. Ani nagrać na 870. Jak wszystko jest oka to co teraz?? Dzięki nimal za podpowiedzi :) |
Super
- płyta jest ok. a nagrywarki testowałem dwie TEAC 52X i LiteOn 52X i kicha coś zapewne z moim systemem (XP) i dlatego pytam co to może być Pozdrawiam |
zeby byl aktywny musi byc wlozona czysta plyta i musi byc wybrana wlasciawa wypalara
|
test przepalania
Witam
U mnie test przepalania w nero cd-dvd speed jest nieaktywny (to znaczy przycisk "początek"). Nie mogę sprawdzic na ilemożna płytkę przepalić Pozdrowiania |
mozliwe, jesli jego przeinstalowanie nie pomoze to zostan przy 5.5, tylko zrob update do najnowszej wersji, starsza, podobnie funkcjomnalna, pozbawiona tylko wodotryskow zrzerajacych pamiec
a tak wogule to jakie komunikaty? |
Znowu problem... Nero6 nie chce mi sie uruchomic... Pojawiaja sie dziwne bledy... Moze mam za slaby sprzet??? (Pentium166, RivaTNT, 32MB SDRAM)???
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
czy to demo czy nie to nie ma znaczenia - aktualizuje i luz, mozesz oczywiscie zmieniac na 6.3.0.2 jak radzi adixo ;) |
Cytat:
|
A ja mam pytanko i prosilbym o szybka odpowiedz... Mam nowego Lite-Ona, wszystko chodzilo cacy do czasu jak chcialem wypalic filmik za pomoca overburningu na plytce 800MB. Wszystko zaznaczylem tak jak jak piszecie, a pojawia mi sie ze kompilacja jest za duza...
Ps. Czy moze to byc spowodowane tym ze mam Nero5.5.10.50 ale wersje demo?????????? |
Witam, chciałem tylko powiedzieć że wypaliłem 724MB moją nagrywarką - PHILIPS CDRW 1610A w NERO!!!!
ps. a kiedyś ktoś mi mówił, że na pudełku od tej nagrywarki pisze TYLKO DO 700MB, ale udało mi się i nagrywarka jeszcze działa :) |
Nie sądzę żeby 8X było za szybko, specjalnie zmniejszyłem prędkość przy overburningu na wszelki wypadek.
|
Może za szybko nagrywasz?
|
Nagrałem sobie płytkę MMORE 700mb z wykorzystaniem overburningu i dupa. W teście overburningu wyszło mi 84:31.65, wpisałem tyle w nero, zacząłem nagrywać film 720mb i wszystko pięknie, nagrywanie zakończone sukcesem. Dane na płycie widać, ale Teac nie może ich odczytać i tak próbuje w nieskończoność. Może mi ktoś poradzić w czym tkwi problem ? Czy test pokazał błędnie maksymalne parametry, a może z nagrywarką coś nie tak ?
|
A JA MAM taki problem ze watpie aby ktos z was mogl mi pomuc i niewiem co robic, ale mysle ze znajdzie sie ktos kto mi pomoze!! A wiec tak:
wkladam nowo zakupiona plytke 870mb aby wyplaic mpg o rozmiarze 814mb,nastepnie odpalam nero 6.15 i jedziemy z overburingiem i plytka sie wypala co prawda naped dziwnie warczal na poczatku ale potem szlo normalnie, nero zakonczyl wypalanie z powodzeniem i po zamknieciu nero sprawdzilem czy plik sie dobrze nagral, i co najlepsze nagral sie bardzo dobrze a wiec zabralem sie za wypalanie drugiego pliku i co najlepsze nero wypala druga 870-tke i tu nagle wyskakuje komunikat ze niemoze zamknac sesji! a w ustawieniach bylo all oki zeby zamknol cd bez multisesji itd.. pomyslalem *** moze zrypana plytka bo to sie zdaza dobra przyszedl do mnie koles po 15 minutahc i poprosil abym mu przepalil 4 filmy po 700mb czy li standart cd 700mb, co najlepsze wypalarka i nero nie chciala mi zamknoc sesji na 3 cd!! a bylo to zwykle wypalanie pliku data(avi) na cd co robilem to zawsze bez problemu i co ciekawsze bufor nagrywarki warjowal za kazdym razem jak wypalalem te 3 cd! bufor hdd nawet nie drgnol a bufor nagrywarki wariowal niewiem co jest grane!!zamiast wypalac mi cd 24x ok 3minut wypala mi ok 6 minut bo bufor nagrywarki warjuje!!niewiem co robic boje sie ze ****ala mi sie nagrywarka mam gwarancje ale niewiem czy to nie moja wina ze ja ja ****alem:(,chcialem przepalic nastepna plytke i poszlo ale bufor nagrywarki mi warjuje i komp mi sie tak wiesza ze podczas wypalania nic nie moge zrobic!!prubowalem przeinstalowac biosa w nagrywarce [MSI DragonWriter (CR40-A, MS-8340A)] z biosu 100d na 8340A_V110D ale niemoge poniewaz mam sformatowany dysk w nfst a nie w fat32 wiec nici z dyskietka a niebede formatowac hdd 120giga barakudy tylko po to aby przeinstalowac biosa!! Xp posiada wiersz polecen w ktorym odpalilem updeata a on mi napisal ze nie wykryl mojego napedu wiec niewiem co robic??!!Xp nie posiada dosy CO ROBIC POMOCY!! |
Ja juz swoj problem rozwiazalem :-) Otoz po przeinstalowaniu systemu (oczywiscie nie z tego powodu !!!), wgralem nero 5.5.10.42 i wszystko hula!!! Wniosek wiec z tego nasuwa sie taki ze ktoras z wyzszych wersji nie tylko jest spieprzona ale i pozostawia po odinstalowaniu slad w postaci takiego jak mialem problemu.
pozdrawiam |
Plik/Opcje/Emulacja/Ignoruj typ nosnika (ATIP) - odznacz :)
|
a gdzie to się ustawia???
|
Moze masz Alcohola z zaznaczona opcja ukrywania ATIP nosnika?
|
jak można przetestować pojemność nośnika mam polską wersje nero a jak robie według instrukcji to mi się start nie pokazuje :(
|
Miałem ten sam problem co kolega fanik jednak po zainstalowaniu forceASPI (tak jak poradził Viktorek w swoim poście dzięki!!!) problem ustąpił i bez problemu nagrywam z overburningeim
|
Zmien Nero na 5.5.10.42, 5.5.10.50 ma bledy ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
jezeli uzywasz kreatora albo nero express to overburning nie jest mozliwy
|
Czy mozecie mi podpowiedziec, dlaczego mimo iz postapilem zgodnie z opisem na mojej nagrywarce ktora co dopiero kupilem (LiteOn LTR-52327S) nie moge kozystac z overburningu?? Wogole nie pokazuje mi sie to pytanie czy korzystac tylko wyskakuje komunikat ze ta plyta jest za mala (pojemnosciowo) i zeby wlozyc wieksza i tyle...Do tej pory miale TEAC ale byl wolny bo zaledwie 4x i tam nic nie musialem ustawiac tylko zamknac sesje i nagrywalo mi na plytce 700 MB np film ktory mial 735 MB. O co zatem chodzi? Co jest nie tak, przeciez w koncu chyba kupilem lepsza nagrywarke. Aha! Mam wersje NERO5.5.10.50 a wczesniej mialem jakas starsza tylko ze tamta nie wykrywala nowej nagrywarki. Z gory dziekuje za odpowiedz.
|
probowałem nagrać na płytach esperanca 800 mb i przy nagraniu pojawia mi sie komunikat ta kompilacja jest za duża aby nagrać na ten nośnik
jakby niebrał pod uwagę overburningu a co do wersji nero musze sprawdzić |
Cytat:
|
Co to za płytka?
Jak to nie możesz nagrać? Wogóle nic nie nagrywa? Nagrywa z błędami? Jaki komunikat podaje Nero przy próbie nagrania tego nośnika? Jaka to wersja Nero? Zainstaluj forceASPI, może to pomoże. |
Hmm... a Nero w jakiej wersji? z 6.0.0.15 ponoc sa problemy...
|
tak zastosowałem się do wszysykich wskazuwek zamieszczonych w poście gorzali
|
A stosowałeś się ŚCIŚLE do wskazówek zawartych w tym FAQ? (overburning w Nero właczony, nagrywasz w DAO, zrobiłeś test na overburning)
|
mam nagrywarkę Lite On 24x i combo48X i problem jest na jednej jak i drudiej choć w opisie waszym i dystrybutora te modele osługują 800 jak i 870
|
Cytat:
|
prubowałem wszystkiego i nic nie moge nagrać na płytę 800 mb i koniec pomocy
|
Tutaj też jest fajnie opisany overburning:
http://cd.hitnews.pl/?view=oversize |
Piekne Dzieki grzeniu
:jupi: ...juz jest ok alcohol "blokowal" |
Cytat:
Co do testu na owerburning w nerocdspeed, to zapewne jak odhaczysz opcje ukrywania ATIP w alcoholu albo clonie to przycisk start stanie sie aktywny. :) |
Nosnik to verbatim x48 palnik Teac CD-W552E i zawsze mi konczy z komunikatem ze zakonczono niepowodzeniem a jest ok :)
A testu nie moge wykonac (cd wsadzone do nagrywarki):cisza: bo zakladka start nieaktywna :( wersja nero najnowsza full :) |
Cytat:
* - test nie skończy się nagraniem a tylko symulacją |
Mam pytanko u mnie podczas "nadpalania" nero cd 700 mega-710 przy nadpaleniu -przy konczeniu nagrywania wyskakuje komunikat ze "nagrywanie skonczylo sie niepowodzeniem" a wszystko jest ok !
Cd nie wykazuje problemow mozna skopiowac zawartosc :) czy to jest normalne czy jednak cos jest nie tak do konca ? |
A ja mam pytanie czy podczas overburningu laser dopala te kilka megabajtów na niewykorzystanej "zapasowej" powierzchni plyty ? Czy odbywa sie to metoda gęstszego zapisu sciezek ? Bo zauwazylem ze przy nagraniu 700MB danych na plyte 800MB zostaje na niej sporo wolnego miejsca widocznego golym okiem, a przeciez powierzchnia czy srednica nagrywalnego obszaru plyty jest na oko taka sama.
|
Bardzo fajny artykul!
Brawo, bravisimo (chyba tak sie pisze ;) Gorzala! |
Cytat:
|
widze ze na razie nie ma odpowiedzi na moj post-jesli ktos moze cos doradzic to -pliz- napiszcie cos,bo jestem w kropce.
|
mam taki problem z nadpalaniem plyty-pomozcie:od niedawna nie moge nadpalic plyty mimo ze wczesniej robilem to wiele razy.mam nagrywarke liteon 40*12*48-nic w opcjach nie zmienialem,mam ustawioną opcje :zezwalaj na oerburning -dl. cd 99,potem pojedyncza sesja,zapis na nosnik ,zamknij cd i wreszcie tryb dao.Potem plyta sie nagrywa pisze ze jest ok ale nie moge odtworzyc filmu (zawsze odtwarzalem z nagrywarki bo cdrom mi nie czytal nadpalanej plyty.Teraz wogole nie widac ze plyta jest wypalona(pokazuje jako czystą plyte-ale niemozliwą do nagrania)Cojeszcze moge zrobic?jak to poprawic?zrobilem test na overborning ale nic tam mi nie pokazalo ciekawego.
|
Chciałbym jeszcze dodać ,że jak ktoś nie musi , to niech wyłączy opcję JULIET przez którą utracimy około 2MB ;) pojemności płyty ...tyle zajmuję tablica opisująca zawartość dysku w standardzie JULIET.
.................:) |
Re: Nero CD speed
Cytat:
|
Nero CD speed
U mnie gdy daje Overburning test nie moge kliknąc start. Co jest. Płytka jest w środku.
|
Krynio
pozwolę sobie zauważyć, że biosy do LiteOn nie były kulawe i nie miały żadnego wpływu na wykonywanie zapisu overburning biosy te nie pozwalały na wykonanie TESTU płtyki na overburnig, a to zasadnicza różnica |
Overburning
Dziękuję autorowi za post-a na w/w temat, za jego pomocą wreszcie udało mi się bez problemu uaktywnić Overburning w Nero 551035 korzystając z LiteOn 52246S. Wcześniej miałem Teac CD-W516E i Overburning max do 800 MB wykonywałem bez problemu mimo iż wypalałem z aktywna opcją ***8222;Utwórz dysk z wieloma sesjami***8221; oraz w metodzie zapisu również nic nie zmieniałem. Oczywiście pozostałe zmiany (uaktywnienie Overburning-u) były wprowadzone. I tak też żyjąc w świadomości że kiedyś tak robiłem i powinno działać raczej sądziłem że to tylko i wyłącznie wina biosu LiteOn (który jak wiadomo do wersji 6S0D był kulawy) lecz po zmianie na najnowszy... cóż bez zmian. Ale teraz jest dobrze :)
|
No to jeszcze trzeba dodac zeby wywalic smieciarskiego kreatora bo cos ostanio znowu sie pytaja o overburning... :blee:
|
Re: Re: ha lajf is bjutiful szególnie jak wypali się 720 mb na płytce 703 mb
Cytat:
Pozdro;) |
Re: ha lajf is bjutiful szególnie jak wypali się 720 mb na płytce 703 mb
Cytat:
|
Re: ha lajf is bjutiful szególnie jak wypali się 720 mb na płytce 703 mb
Cytat:
|
ha lajf is bjutiful szególnie jak wypali się 720 mb na płytce 703 mb
wielkie dzięki nie ma to jak korzystać z rad fachowców, udało się dzięki elementarzowi gorzałki cool gość jeszcze raz thx i faktycznie "Nie żałuje się działania, żałuje się niezdecydowania..."
|
dzieki gorzalka za faq. Wszystko to wiedzialem ale przyda sie dla innych kumpli!
|pozdrawiam| |
big thx !!!
pomogło :) pozdr. Roman |
Roman, sprawdź czy przypadkiem na wczesniejszej zakładce nie masz zaznaczonej multisesji.
Miłego dnia |
jesli uzywasz multisesji to nie masz mozliwosci ustawienia innego trybu niz TAO - z tego co pamietam to zaczetej juz plyty (multisesyjnie) nie da sie juz nagrac inaczej niz TAO...
jesil sie myle prosze o poprawke |
Ilość załączników: 1
hmmm... a co jeśli nie mogę włączyć tryby dao w zakładce zapis ??
lookaj screen dodam, że mam magrywarke LG-GCE 8480B z biosem 1.06 i nero 5.5.10.28 jak miałem starszy bios i starszą wersję nero też nie mogłem tego przestawić overburning działa tylko podczas nagrywania z obrazy płyty (tam nie ma wybory trybu) pozdr. Roman |
Cytat:
bgn przyznasz jednak ze reklama reklama linki linkami a trolle i tak sie znajda i beda tu mieszac eh ps tak sie bawi tak sie bawi polibuda - juwenalia :jupi: |
Bardzo fajna sprawa, dzięki w imieniu nowicjuszy na tym forum.
Chyba dokładnie o takie posty nam chodzi. 8) |
no cóż - podobno kilkanaście razy proch wymyślono, a radio tylko dwa razy ( marconi i popow)
Myślę Majonez , ze tą twoją pracę powinno bardziej eksponować na forum - bo odnoszę wrażenie , ze cześć bywalców forum strony głónej cdrinfo wcale nie ogląda. Jakiś baner na górze - kolega specjalista od maketingu podpowiada mi - z napisem "chcesz obejrzeć wnętrze Majonezki - kliknij". Każda metoda edukacji jest dobra |
CrazyLucas nareszcie ???
hmm jakby to powiedziec to juz od dawna jest w faqu (plus artykul) o plytach 800 i wiekszych tez jest (plus artykul) misz_masz obsluga kilku nagrywarek - jest juz artykul (moze i brak cdrwina i winoncd ale nie jest tylko nero) PS Gorzalka dobra robota moze bede dostawal mniej maili o overburning ale zdajesz sobie sprawe ze jezeli ktos nie zaglada na glowna strone nie czyta artykulow czy faqa to musialbys przeniesc od razu tutaj caly faq wszystkie artykuly etc zeby zadowolic innych |
Dziekuje bardzo uzytkownikowi za poswiecony czas i prace
topic naturalnie przyklejam i mam nadzieje ze to nie koniec takich prac dzieki |
Cytat:
|
nareszcie!!
jeszcze zeby dodac tu info o plytach 800MB i niech admini kleja posta |
Cytat:
Poza tym aktualnie o tych programach ma takie pojecie, ze...ho ho :D |
Cytat:
|
Komentarze związane z dyskusją Overburning w Nero oraz nagrywanie płyt 800/870MB No ładnie, ładnie Gorzała Artykuł jest OK. Jeszcze by się przydał artykuł o używaniu wielu nagrywarek I to nie tylko w Nero ale też w WInOnCD i CdrWin. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:09. |