![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.08.2004
![]() |
Komputer "nie widzi" napędu CD-RW
Jest problem, a właściwie dwa
. Kumpel ma jednostkę, która ostatnio zaczęła podejrzanie "pikać". Dzieje się tak przy każdorazowym uruchomieniu komputera, poza tym jednostka "pika" bez przerwy w trakcie pracy na komputerze.Teraz wspomnę o problemie, o którym mowa jest w temacie tego postu. Dysk C: został sformatowany i po formacie okazało się, że komputer "nie widzi" napędu CD-RW (tzn. jest poprawnie wykrywany, bo widać w BIOS'ie, że napęd JEST, ale po włożeniu dowolnej płyty i próbie jej odczytu pojawia się komunikat, że brak jest gotowości napędu). Kumpel ma tylko jeden napęd, którym jest nagrywarka Lite-On (modelu nie pamiętam). Okazało się więc, że nie można teraz nawet zainstalować systemu, ani żadnych sterowników urządzeń peryfryjnych - po prostu bez napędu ani rusz . Sprawdziliśmy wtyczki, ale wszystko wydaje się być w porządku. Podpinaliśmy także napęd z innego komputera, ale tego także nie chciał obsługiwać. W końcu wypięliśmy jego dysk twardy i podczepiliśmy do mojego kompa żeby przynajmniej zainstalować system. Po ponownym podczepieniu dysku z zainstalowanym już systemem postanowiliśmy dalej "badać sytuację" . Po otwarciu Menagera Urządzeń nie było na liście żadnego napędu. Nie wiemy teraz co z tym fantem zrobić. Były podejrzenia, że to może mieć związek z tym tajemniczym "pikaniem", o którym wspomniałem na początku. Ale skąd to "pikanie"? Dalsze podejrzenia doprowadziły nas do stwierdzenia iż może być coś nie tak z płytą główną... ale tego pewni nie jesteśmy.Może więc jakaś mądra głowa podpowie lub poradzi nam coś w tej sprawie? Kumpel na pewno będzie wdzięczny .
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
uszkodzony kontroler ide na plycie glownej - to wywoluje pikanie i to jest przyczyna ze naped optyczny nie dziala
podepniej nagrywarke na jednej tasnie z hdd - moze na tym kontrolerze pojdzie (bo jak rozumie hdd dziala normalnie) |
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Miałem kiedyś podobny przypadek, winna była uszkodzona taśma łącząca CD z płytą główną. Po jej wymianie chodziło OK.
Ale może to również być uszkodzenie płyty głównej, w takim przypadku pomoże tylko jej wymiana, albo zakup oddzielnego kontrolera (o ile się nie mylę koszt trochę ponad 100 zł). |
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
Tylko, że przed sformatowaniem dysku wszystko z napędem było OK. Też podejrzewaliśmy przez chwilę, że to wina taśmy, ale potem pomyśleliśmy, że skoro wcześniej kabel był w porządku, to teraz też musi być w porządku. Spróbujemy podpiąć pod HDD (bo ten działa OK), ale to dopiero jutro, bo kumpla dzisiaj nie ma w domu do późnego wieczora.
Co do pikania, to ja też miałem całkiem niedawno z tym problemy. Też mi jednostka pikała, i okazało się wówczas że jeden z kondensatorów się "zużył". Wystarczy tylko wymienić kondensator (ten uszkodzony i jeszcze kilka innych, bo też są bliskie zgonu) i płyta będzie działać. Myśleliśmy z kumplem, że może u niego też padł jakiś kondzior, ale on ma nowszą płytę niż moja, więc to raczej nie była przyczyna .Dobrze... Zrobimy numer z HDD i dam znać co z tego wyjdzie. Napewno się jeszcze odezwę .
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Obiecałem że się odezwę no i jestem
. Problem jest już rozwiązany. Wystarczyło tylko wymienić nagrywarkę . To ona była przyczyną kłopotów. Dawno, dawno temu była na niej wypalana pewna płyta. Nagle trachhhh... płyta pękła wewnątrz nagrywarki i jej fragment utkwił w środku. Podobno to właśnie ten fragment połamanej płyty uszkodził nagrywarkę rozbiąc jakieś zwarcie na układzie. Zwarcie powodowało tajemnicze "pikanie" jednostki. Zwarcie było także powodem przepalania się taśmy łączącej napęd z płytą główną. Ponadto uszkodziło się gniazdo na płycie głównej, do którego była podłączona nagrywara. Trzeba było więc wymienić gniazdo, taśmę orza nagrywarkę .To co wyżej napisałem to wersja serwisantów, którzy naprawiali sprzęt ;-). Nie wiem ile w tym prawdy, ale w każdym razie sprzęt został naprawiony i teraz działa bez zarzutów. Ostatnio zmieniany przez Łukasz R. : 21.01.2005 o godz. 16:49 |
|
|
![]() |
|
|