![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 19.03.2002
![]() |
No właśnie.
Użyłem opcji "overburning" w Nero bo na płytę 74 minutową chciałem zmieścić 78 minut muzyki pochodzącej z przekonwertowania MP-trójek (płyta Audio CD). I zauważyłem po tym, że z nagrywarką (LG 32x, GCE-8320B) coś nie tak. Występują jakieś błędy przy nagrywaniu w Nero płyt Audio. Zepsułem już 4 płyty. Czyżby mogła uszkodzić się nagrywarka po tym "overburningu"? Proszę fachowców o porady. |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.02.2002
![]() |
Producenci nagrywarek przestrzegają o szkodliwości stosowaniu overburningu
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.07.2002
![]() |
No właśnie
Nie ma sensu stosować tej metody, ryzykując tym samym żywot nagrywarki, żeby upchać na płytę kilkanaście mega więcej. Niektóre nagrywarki mogą się nawet wyłożyć na amen. Naprawdę odradzam.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 06.03.2002
![]() |
nagminnie stosuje overburning i jak do tej pory nie stwierdzilem jakichs negatywnych skutkow dla nagrywarek z ktorych korzystam (Plextor i ASUS), oczywiscie przed nagraniem takiej plyty sprawdzam ja overburning testem aby nie przesadzic z iloscia danych
|
|
|
|
|
#7 |
|
Gość
|
Ryzyko jest niewielkie, ale zawsze istnieje. Nie można przesadzać z ilością danych. Zawsze warto zrobić test na over`, a przepis jak na 650mb nagrać 800 trzymać jako ciekawostkę.(choć jest to możliwe!)Istnieją przecież płyty 800, 900 a ostatnio czytałem gdzieś new`sa o płytach o pojemności ~1000mb(to nie żart!)
|
|
|
#8 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
Moim skromnym zdaniem wszystko zależy od nagrywarki. Ja mam PlexWritera x24, często stosuje nadpalanie i nagrywara śmiga jak nowa. Natomiast jest możliwe rozkalibrowanie pozycjonera lasera szczególnie gdy się przegina z ilością danych (np 800 na 650):-D
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
78 min na 74, to jeszcze chyba nic strasznego! Gorzej (jeżeli już coś...) 84 min na 80 ;-) Nie prawda?
Chociaż..... Ja wale 85:30 na rzekomom osiemdziesiątkę :-D
|
|
#10 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 01.07.2002
![]() |
Błędy przy nagrywaniu występują tylko przy nagrywaniu płyt AUDIO czy przy innych tez ?? Odpisz mi to wazne.
|
|
#11 | |
|
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
Cytat:
Wydaje mi się, że przy audio, tak samo jak przy danych występują błędy, ale dane mają korekcję, a audio jej nie posiada, więc dane prędzej odczyta CDROM, a z audio mógłby mieć problemy. Ale prawdą jest, że przeczyta taką audio tak czy inaczej
|
|
|
#13 |
|
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Stosuje dość często overburning i nie mam żadnych problemów ze sprzętem. Ale jeśli nawet uszkodzenie powstało w wyniku overburning'u to w serwisie trudno im będzie to udowodnić i najpewniej naprawią ci to na gwarancji. Znam paru ludzi co pracują w serwisach i wiem że na ogół nie chce się im dłubać przy sprzęcie i dociekać powodu uszkodzenia jeśli nie widać tego na pierwszy rzut oka bo łatwiej jest naprawic albo wymienić
Owszem, czasem zdażaja się wyjatki, ale... Mam nadzieję że twoja nagrywarka jest na gwarancji. To chyba najprostsze wyjście.Pozdrawiam |
|
|
|
|
#14 |
|
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
heh, ciekaw jestem ile osob tak na prawde wie czemu nadpalanie moze uszkodzic nagrywarke ? podpowiem tylko - jaka jest temperatura lasera uzywangeo do nagyrwania ?
|
|
#15 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 31.01.2002
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam. Grzmilu. |
|
|
|