![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
Czy Napędy Lg To Kupa Złomu ?
Ostatnio sporo ludzi narzeka na na napędy optyczne firmy LG Electronic. Mnie również nie omijają problemy związane z tymi właśnie urządzeniami.
Ale do rzeczy... Pamiętam swego czasu napędy LG 32x chwalone w wielu magazynach. Napędemcieszyłem się niecałe dwa lata. Teraz leży gdzieś na strychu. Pomyślałem, że to zwykły niefart losowy i kupiłem LG 52x. Minęło trochę czasu i załatwiłem se nowego kompa z CD-RW LG 12x/8x/32 (nieco ponad rok temu). 4 miesiące później dokupiłem CD-ROM LG 52x. I teraz w domu mam 3 napędy LG, z czego ten dokupiony po niespełna 2 miesiącach odwiedził serwis... dali nowego napęda. Ale mało tego ! Ten LG 52x w starym PC zaczyna się sypać ! Czuję, że już niedługo będzie wymiana napędu (cholera jasna... jak oni sobie to wyliczają, że zazwyczaj tuż po gwarancji wszystko się sypie ![]() OK, teraz żeby wszystko się zgadzało, nagrywara też robi fochy. Przpomnę raz jeszcze, że jest to LG CD-RW CED-8120B (12x/8x/32x). Chodzi o to, że praktycznie za każdym razem, gdy chcę wypalić płytkę w locie wyskakuje błąd opuźnienia bufora. Ta wypalarka ma 8 MB cache, a CD-ROM wydaje się być w porządku. Może opiszę ten problem ta: PROBLEM Z OPÓŹNIENIEM BUFORA: - Nagrywarka LG CED-8120B (na PIO4 rzecz jasna, ale w Windows DMA) Nie posiada Burn Proffm, zaktualizowany FirmWare do wersji 2.00 - CD-ROM LG 52x (też na PIO4, a Windows zaznaczone DMA) - Taśmy: CDRW jako Master, a CD-ROM jako Slave - na jednej taśmie) - PC: Athlon XP 2000+ (1,65 GHz), ECS K7S5A (SiS 735) z najnowszymi sterownikami, 256 MB DDR, grafika GF4 Ti4200 by Prolink, dysk IBM 40 GB ATA100 5400rpm - SOFTWARE: Windows Millenium i WinOnCD 3.8 Power Edition - Nośniki: zazwyczaj EMTEC, LG, Platinum, Samsung i inne popularne. Może to dziwnie zabrzmi, ale na ECS VIA KT133 wszystko było OK (po zmianie płyty te dziwne rzeczy zaczęły się dziać - oby to był zwykły przypadek ^__^) BARDZO PROSZĘ O JAKĄKOLWIEK POMOC W TEJ SPRAWIE, BO JAK NA RAZIE PONAD 15 CD JEST W KOSZU !!! Z GÓRY DZIĘKUJĘ !!! ps. W sumie mam zamiar zakupić nową wypalarkę, ale chyba już nie LG. Jaką polecacie: ma być szybka i bezbłędnie wypalać CDki. Na razie myślę o LiteOn 48x, ale czekam również na LiteOn 52x. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Wgraj sobie do systemu forceASPI, ja miałem taką nagrywarkę prawie dwa lata, u kumpla chodzi bezproblemowo (u mnie zresztą też tak było)
Zetoxa :-) nadal ją ma i na nic nie chce zamienić. Czy aby na pewno masz włączone DMA? A może w trakcie nagrywania odpalasz jeszcze kilka innych programów. Ja gdy nagrywałem na LGx12 nie miałem sytuacji, żeby bufor spadł poniżej 90%, nawet jak coś włączyłem. Polecam również program cacheman - uwolni pamięć. Może jeszcze później na coś wpadnę. Przydałoby się więcej informacji nt. Twojego sprzępu i sposobu podłączenia urządzeń wewnątrz. Miłego dnia |
![]() |
![]() |
#3 |
Wolny strzelec
Data rejestracji: 17.10.2002
![]() |
![]()
Jak miałem jeszcze nagrywarkę Lg 8080b (8x4x32) i była tak podpięta (cdrw master i cd-r jako slave na jednej taśmie) to zawsze mi schrzaniła płytkę chociaż bym nie wiem co zrobił. I uprzejmy człowieczek powiedział mi, że NAGRYWARKA POWINNA BYĆ NA INNEJ TAŚMIE NIŻ CD-ROM!!! Jak zamieniłem znaczy dysk systemowy na primary master i cd-rom na primary slave, a nagrywarka sama (biedna
![]() Jak byś miał nagrywarkę z systemem ochrony zapisu to bez przerwy byś miał bufor odzczytu 0%...
Hardware: Athlon 1700+ (1467@1750), Asus A7V266-C, 256 MB DDR, DVD+-RW LiteOn 451s, CD-RW LiteOn 40125s, CD Asus 52x, HDD Samsung 40GB Software: WinXp pro (bez SP1 narazie), CCe 2.50, Avisynth 207, MaestroSBT, Spruce DVD Maestro, Nanub, Subtitleworkshop@subtitletoolen itd... itp... |
![]() |
![]() |
#4 | |
Gość
|
Re: Czy Napędy Lg To Kupa Złomu ?
Cytat:
Idz do sklepu i ja wymien bo ci zle nagrywa bo ci plyty pali. POWTARZAM JAK NAGRYWAC INE POTRAFISZ TO CI JUZ NIC NIE POMOZE. |
|
![]() |
#5 |
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
To zależy jak do problemu podchodzić, ponieważ mam dwa napędy LG
spawarkę GCE8160b x16x10x40 oraz cdrom x52.Na nagrywarkę nie narzekam chodzi jak burza i jak narazie nie mam zamiaru się jej pozbywać ale co do CDromów to bywa różnie mój pierwszy LG x48 chodził 2 lata a potem nagle dym i już po nim potem miałem Acera ( to dopiero był szmelc)teaz ten nowy (5 miesięcy)już stuka dlatedo się go pozbędę. Reasumując to moje odczucia są takie - nagrywarki TAK .cdromy NIE. Tymczasem. |
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
ojjj to nie najlepsze rozwiazanie bo CDrom na jednej tasmie z dyskiem twardym spowolni go znacznie :-(
#7 |
Wolny strzelec
Data rejestracji: 17.10.2002
![]() |
I tu sie musze zgodzić
Cd-romy lg NIE nadają się do kopiowania w locie.
Też miałem lg 48x i szybko się z nią rozstałem Teraz trenuje na susie 52x - nieco droższy ale za to za.....sty ![]()
Hardware: Athlon 1700+ (1467@1750), Asus A7V266-C, 256 MB DDR, DVD+-RW LiteOn 451s, CD-RW LiteOn 40125s, CD Asus 52x, HDD Samsung 40GB Software: WinXp pro (bez SP1 narazie), CCe 2.50, Avisynth 207, MaestroSBT, Spruce DVD Maestro, Nanub, Subtitleworkshop@subtitletoolen itd... itp... |
![]() |
![]() |
#8 |
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
W danej chwili nie mam zadnego napedu LG, ale jak mialem to nigdy nie moglem narzekac na napedy tej firmy.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
sam niemialem nigdy LG napedów
![]() ale sąsiad ma Teac 40x i Lg 40x (chyba) i jest bardziej zadowolony z LG ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.06.2002
![]() |
sam używam oddawna napędów LG.
Jakieś 3 lata temu kupiłem LG CD\RW 4x4x24 i bardzo dobrze się spisywał przez 2 lata, sprzedałem go koledze i ostatnio słyszałem, że jeszcze działa. Potem był LG GCE-8160B (16x8x32), używam go do dzisiaj i jestem z niego bardzo zadowolony ponieważ jeszcze mnie nie zawiódł. W miedzy czasie jak tylko się ukazały kupiłem do drugiego kompa LG CD-RW 40x12x40 z buforem 8MB (w odróżnieniu od LG z buforem 2MB) i ona również działa szybko i skutecznie. Zaznaczam, że niemiałem jakichkolwiek kłopotów z zainstalowaniem w/w urządzeń pod winzgrozą XP jak też win98SE.
#11 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
'wiecej' czyta...
ciekawe ma lektury... pewnie jakeis SD SC'new' czy inne... TEAC w tych sprawach jest analfabeta... ![]() a LG32x (nagrywarka) to sprzet ktory nagral juz ponad 1000 plyt i jeszcze dziala bez problemow
![]() |
#12 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Heh - jako fan Liteona powiem, ze napedy LG... sa niezle. Owszem wole Liteona chociazby ze wzgledu na to nieszczesne PIO4 ale na pewno nie mozna powiedziec ze LG to zlom. To sprzet dobry, powiedzmy przyzwoity. Powiem tak - jakby nie bylo liteona to bym wzial LG (bo TDK, PLEX, TEAC sa stanowczo za drogie i ich zakup zwyczajnie sie nie kalkuluje zupelnie przy dwuletnich gwarancjach na sprzet). Hmmm no jeszcze bym sie zastanowil na yamaha 8)
#13 |
Gość
|
Wedlug mnnie teraz na rynku sie licza tylko 2 firmy jest to Liteon oraz LG bo sa tanie i przegraja kazda plytke (pomijajac tages, starforce...) w przeciwienstwie do niektorych drogich nagrywarek.
|
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Złom to za dużo powiedziane! Te LG to tylko kupa taniego azjatyckiego plastiku!
Mam bardzo złe doświadczenia z napedami tej firmy(wybuchające płytki, nierozpozawanie płytek włożonych do napędu itd..)! A taraz cały czas musze sie męczyć z LGx52 |
![]() |
![]() |
#15 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam DVD LG 16x i chciałbym go jak najszybciej zmienić. Ten napęd nie nadaję się do kopiowania muzy (prędkość odczytu ścieżek - 12x)
|
![]() |
![]() |
|
|