![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.01.2002
![]() |
kupić esperanze czy nie kupic
czesc
wraz z przyjaciolmi niedawno nagaismy maly material muzyczny i zastanawiamy sie na jakim nosniku go powielic, aby moc go troche rozpowszechnic (oczywicie nie mamy za duzo kasy - tylko ok 1000 pln) niedawno dostalem mailem cennik esperanzy i powiem szczerze zastanawialem sie nad tym czy warto kupic ktores z tanszych esperanz - tych ponizej 1PLN - w ciagu 2 tygodni mielibysmy ok 1000 plyt - czy warto kupic ktores z tych plytek i ktore ? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja z muza na esperanzie mialem klopoty, wiec nie polecam. Jedynie do danych i na krotka mete. Najlepsza opinie maja czarne, ale tu znowu moga byc klopoty z odczytem w wiezach (nie we wszystkich). Roznice w cenach sa groszowe i chyba do muzy warto za plytki dac troche wiecej i miec spokoj.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Esperanze jakosciowo nie sa najlepsze, nagrywaja sie tez ne najlepiej. Jednak na demowke , bo domyslam sie ze chodzi o cos takiego powinny wystarczyc. Radze tylko nagrywac je nie szybciej niz z predkoscia 4X
#4 |
Gość
|
Zgadzam się z przedmówcą
![]() Można je nagrywać tylko nie za szybko... tylko przy takiej ilości to trochę czasu zejdzie pozdro |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
* 4 to przeciez wieki bedzie trwalo, a mozecie polecic z takich rzezy do 1 - 1,1 PLN, aby moc nagrywac jako demo z predkoscia przynajmniej *8 - co i tak zabiera sporo czasu, jak znacie adresy www firm, ktore sprzedaja tanie plytki to bede wdzieczny, a moze wiecie gdzie w krakau mozna kupic tanie plytki (gielda nie nalezy do moich ulubionych miejsc)
|
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Najlepiej będzie jak kupicie na próbę parę sztuk tych tanich esperanz i ponagrywacie je z różnymi prędkościami z max włącznie a potem małe testy odczytu w różnych napędach i już będzie wszystko wiadomo.
Esperanzy są różnej jakosci z różnych partii produkcyjnych. Ale jak traficie na dobrą to raczej pójdą wszystkie i to może nawet x24 (w końcu tak pisze na esperanzach zielonych). Z innych płyt poleciłbym Princo, kupiłem je na giełdzie po 1,07 zł pakowane po 50 szt. Sam się zdziwiłem że tak dobrze się nagrywają i odczytują a na forum widziałem już kilka pochlebnych opinii na ich temat pozdro |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
Jak trafnie zauważył BARTI :"Esperanzy są różnej jakosci z różnych partii produkcyjnych" dlatego nie rzykowałbym na nagrywanie płyt licząc na dobrą passę, bo koszt rzeczywisty ( tzn. po wliczeniu też płytek skopanych) może przerosnąć wasze najśmielsze obliczenia. Tym bardziej nie próbowałbym nagrywania z prędkością 24X. Uważam, że 16X to max, ale tylko na dobrych płytkach ( poparte praktyką ), a esperanze to nie więcej jak 8X. Choć najlepiej 4X
#8 |
Nowy na forum
![]() |
dzieki za info, wlasnie ja tez nigdy nie ufalem esperanzie (kiedys kupilem ze 3 sztuki z czego 1 siadla przy nagrywaniu, a 1 po miesiacu uzywania nie mozna bylo zczytac) mialem nadzieje, ze cos sie zmienilo, zawsze nagrywalem na dysanach, ale w tym przyadku to odpada bo to cholernie droga zabawa i dlatego prosze was o adresy dobrych hurtownikow w krakau,
z gory wielkie dzieki |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
Pojęcia nie mam dlaczego aż tylu grupowiczów ma lub miało problemy z płytami f-my Esperanza :-/. Sam używam tych płyt (700-ki z zielonym nadrukiem; dawniej - 16x, obecnie - 24x) od przeszło półtora roku i nie miałem z nimi jak dotąd żadnych problemów. Przez ten czas zamówiłem od nich ponad 4500 płyt (dla siebie i kilkunastu znajomych) i jak narazie ani ja, ani oni, nie mieliśmy większych problemów z zapisem danych czy też muzyki. Osobiście nagrałem ponad 300 płyt z danymi i ok. 120 audio... Płytki audio zapisywałem z różnymi prędkościami od 4x do 16x i wszystkie bezproblemowo "działały" w dowolnych odtwarzaczach CD (tak samochodowych jak i stacjonarnych). Płyty audio nagrane z większą prędkością (20x) faktycznie sprawiały problemy, tzn. nie każdy "kompakt" rozpoznawał je po włożeniu, ale w CD-ROM'ach "odczytują" się bezbłędnie. Standardowo przyjąłem prędkość zapisu 12x, i tak wypalam wszystkie płytki z muzyką (jak na razie nikt się nie skarżył, że coś mu źle działa itp.)...
Jeśli zaś chodzi o zapis danych, to też nie miałem jeszcze żadnych problemów (najwyżej z własnej winy, a nie nośnika). Płytki Esperanzy wypalam z maksymalną prędkością obu nagrywarek 12x (Ricoh MP7125A) i 20x (Ricoh MP7200A) oraz 10x dla płytek CD-RW (700MB - również Esperanzy)... Podsumowując, ja i moi znajomi jesteśmy z tych płyt zadowoleni... ![]() PS: Co do płyt Esperanzy z niebieskim barwnikiem niestety nie mam zdania ponieważ nigdy takich nie używałem. Po prostu 700-ki "silver-silver" się sprawdziły i przy nich pozostaliśmy... |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
NIE ;D
|
![]() |
![]() |
#11 |
Niedzielny Palacz
Data rejestracji: 16.10.2001
![]() |
Nie kupowac. Sam mam tego troszke i powiem ze niemile sie naciolem Fioletowe wogole do AudiCd sie nie nadaja maja problemy w cdromach teac nawet coz. Odpusc. Wydaj kilka zeta wiecej na cdr za okolo 2 zl
WARTO. Ostatni raz "oszczedzilem" wiecej nie mam zamiaru |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
caly problem, ze ta zlotowka wiecej to po pomnozeniu przez liczbe plyt jaka chce kupic daje jakies 1000pln wiecej, dlatego chce kupic cos taniego - moze znacie polska stronke www producenta platynium albo jakies inne takie 'tanie" firmy
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Sprawdź na tych stronach:
http://www.cdrmarket.pl/promocje_!!!.htm http://www.kompakty.prv.pl/ http://www.art-soft.pl/
#14 |
Nowy na forum
![]() |
ogladalem te stronki i znalazlem cos co nie jest esperanzom, a jest tak samo tanie, wiec : co myślicie o Melody i Titanum
i jeszcze jedno: ile plyt w kazdej szpuli jest walnietych? i czy zakup w sklepie internetowym, ktorego adresj jest prv nie jest zbyt ryzykowny? |
![]() |
![]() |
#15 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z tymi tanimi plytkami to jest tak: nigdy nie wiadomo ile w szpuli jest walnietych, nie ma tu zadnych regul, wiele zalezy od nagrywarki - bywa, ze u jednych sie sprawdzaja u innych nie (stad tak podzielone zdania na ten temat). Moj ricoh 9060 np wkurzal sie na esperanze, dopiero po kilku probach zalapywal plytke i nagral oki, z innymi jakos nie robil takich numerow. Co do trwalosci, to wychodzi po czasie ale wiekszosc ludzi nagrywa dla siebie na czyms lepszym a w swiat na tego typu badziewiach i slad sie urywa. Mysle, ze najlepiej bedzie jak kupicie szpule na probe i jesli bedzie OK to w tym samym miejscu dokupicie wiecej. Co do melody, to mam 2 cdrw i sa OK, titanum nie znam.
|
![]() |
![]() |
|
|