![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Kupiłem nagrywarkę CD - RW i mam problemy !
Witam !
Kupiłem właśnie nagrywarkę LG - 8526B. Wiem, że to może nie najlepszy wybór, ale to już się stało. Mam niestety kilka problemów. Po pierwsze - w ogóle nie mogę zainstalować programu INCD do nagrywania pakietowego - po restarcie, w momencie uruchamiania się systemu i tego programu, pada mi system. Co prawda, znalazłem plik, który jest chyba za to odpowiedzialny i go tymczasowo usunąłem, ale wtedy, gdy InCD działał w tle, to miałem zużycie procesora na 100% ( tak mi pokazywał StatBar). Kolejny problem, to prędkości zapisu, a w szczególniości ich interpretacja w CD Speed Nero. Dla przykładu zapisałem płytę z prędkością 52 x, a gdy ją testuję w tym programie, to prędkość jest dużo niższa ( około 25). Kolejna sprawa, to interpretacja tych błędów C1 i C2. Nie wiem, czy tu liczy się wartość maksymalna, średnia, czy też suma błędów C1 ? I Jak interpretować błędy C2 ? Wiem, że trochę dużo tych pytań, ale to moja pierwsza nagrywarka i dlatego mam trochę wątpliwości, szczególnie, że mi raczej nie wystarczy to, że płytka się przegra i działa, chcę wiedzieć trochę więcej. Dla informacji podaję, żę komputer mam dość stary, bo PII 350, 192 Ram'u. Jeśli ktoś byłby w stanie udzielić mi jakiś rad, to z góry dziękuję. Pozdrawiam wszystkich ! ro29 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
1. nie panikuj bo czytając Twój temat to widze, że wiedze to ty masz nikłą, a zaraz wyrzucisz nagrywarke za okno.
Poczytaj troche artykułów o nagrywaniu na stronach serwisu jak i forum. 2. LG to dobry wybór. ![]() 3. na InCD sie nie znam, ale coś chyba namotlałeś w plikach systemowych, może po nastepnym formacie C: uda Ci sie zainstalować ten program. 4. Jesteś hardcorowcem, że nagrywasz płyty na max speed i to jeszcze na słabym komputerze, który wolniej przerabia dane i buforuje pliki! Na cholere Ci 52X ![]() ![]() Z jaką szybkością jest robiony odczyt testu płyty to nieważne, nawet im wolniej tym lepiej, pozatym to juz ustala program/nagrywarka 5. Błędów C1 i C2 ma być ja najmniej. C2 praktycznie wogóle.
#3 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
musisz poczytac o INCD bo na forum pisano o konfliktowych wersjach
![]() LG jak najbardziej dobry wybor ![]() co do predkosci to nie przesadzaj ![]() ![]() poki co tyle z mojej strony pozdro ![]()
#4 |
Guru
![]() |
Witam !
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, odnosząc się do nich, to wcale nie mam zamiaru wyrzucać nagrywarki za okno !!!! Co do prędkości nagrywania - to prawda, że nagrywanie z prędkością x52, to przesada, prawdę mówiąc nagrałem chyba tylko dwie płytki na początku, teraz też nagrywam głównie x32. Co do wiedzy, to może nie mam zbyt dużej, ale jak wspomniałem - to moja pierwsza nagrywarka, nie mam też żadnej książki, więc nie ma się chyba czemu dziwić. Co do DMA, to mam już włączone, początkowo nie miałem i wtedy naprawdę nagrywało się długo, ale jeszcze przed napisaniem na Forum, włączyłem i z prędkością zapisu jest już chyba dobrze. W kwestii tych błędów C1 - to liczę na jakieś konkrety - bowiem powiedzienie, że mało, to bardzo ogólnie. Pozdrawiam ro 29 |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na moim starym sprzęcie w win98 występował identyczny problem z incd. Po jego instalacji większość programów sprawdzających użycie procesora (monitor systemu, RamIdle itp.) pokazywało cały czas 100%. Jak się jednak przekonasz mimo, że tak jest procesor wcale nie jest obciążony bardziej niż normalnie w danych warunkach tzn. mimo że widzisz 100% tak naprawdę jest 0-2% jak nic nie robisz.
Niestety nie znalazłem rozwiązania tego problemu (poza odinstalowaniem incd). Sprawdzałem wiele wersji i zawsze to samo. Mi zresztą to w ogóle nie przeszkadzało. Jeśli jednak lubisz obserwować jak pracuje sobie procek ![]() Nie jest to jednak na pewno wina nagrywarki.
![]() |
#6 |
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
ja na Twoim miejscu nie opieralbym sie zbytnio na chipie... chociaz czasem cos Ciekawego skrobna... a co do błedów C1 i C2 nie mam pojecia bo u mnie sie tego testu nie da odpalic... nie wiem czemu
![]() pozdro ![]()
#7 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() ro29 - ja też kiedyś raczkowałem, wspominam pytania na tym forum typu jak nagrać z overburningiem płyty ponad 700 MB i sie tego nie wstydze ![]()
![]() |
#8 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 27.01.2005 o godz. 22:29 |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
Ciapku juz dziala
![]() A jednak odchaczenie ATIP zadzialalo dopiero po restarcie pozdro ![]()
#10 |
Guru
![]() |
Witam ponownie !
Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady i uwagi, zarazem przepraszam, że nie reaguję zbyt szybko, ale z Internetu korzystam poprzez modem, więc wiadomo ..... W kwestii InCD, to sytuacja wygląda podobnie jak u kolegi Arepo, (bardzo dziękuję za jego wypowiedź !!), ale nie do końca. Otóż, żeby u mnie w ogóle system (Win 98SE), po instalacji InCD działał, to muszę przedtem usunąć plik voltrack.vxd, z folderu WINDOWS. Inaczej ***8211; po restarcie systemu mam ***8222;niebieski ekran***8221; (wywołanie właśnie z wspomnianego pliku) i koniec !! Nie wiem, czy ten plik jest niezbędny (opis ***8211; sterownik urządzenia wirtualnego), niby jak go wrzuciłem do kosza, to wszystko działało, ale zbytnio testów to nie robiłem. I tak jak napisał już wspomniany kolega, mimo iż zużycie było wskazywane na 100%, to w rzeczywistości chyba takie nie było. Ale mam jeszcze ciekawostkę ***8211; otóż takie samo zużycie było wskazywane jak wyłączyłem InCD, a nawet jak wykasowałem go z autostartu ***8211; dopiero jak go całkowicie usunąłem, to wszystko wróciło do normy. Oczywiście, mi to zbytnio nie przeszkadza, że wskazuje mi wykorzystanie procesora na 100%, szczególnie, że tak w rzeczywistości nie jest, gorszy jest tu jednak fakt, że musiałem usunąć ten plik systemowy, a to już możliwość ewentualnych problemów. W kwestii innych programów ***8211; to po pierwsze próbowałem zainstalować starsze InCD, ale niestety nie udało się, chyba dlatego, że mam nowsze Nero, czy coś w tym stylu. Próbowałem także z programem Prassi abCD (z serwisu CDRinfo.pl), wersja 1.3 zainstalowała się bez problemu, ale niestety, nie dało się nią nic zapisać na płytę ***8211; może to wina tego, że płyty mam sformatowane w innych programach ***8211; jedną u kolegi na CloneCD, a druga na InCD (nie pamiętam wersji). Choć to było by dziwne, bo przecież UDF ***8211; to jakby standard zapisu. Próbowałem także zainstalować upgrade do tego programu, ale niestety się nie udało ***8211; otrzymywałem informację o błędnie zainstalowanej wersji 1.3 ***8211; niestety powtórne próby jej instalacji nic nie zmieniały, zarówno w kwestii działania wersji 1.3, jak i upgrade. Więc na razie raczej odpuszczę sobie ten zapis pakietowy, chyba że będę miał okazję coś ściagnąć sobie z Internetu na łączu stałym ***8211; szczególnie, że reszta Nero, działa mi na razie ogólnie bez zarzutu. A tak na koniec jedno wyjaśnienie ***8211; bowiem może niektórzy dziwią się, czemu tak się upieram przy tym nagrywaniu pakietowym. Otóż, ***8222;zaraził***8221; mnie tym kolega ze studiów, który prawie wszystkie płyty CDRW, tak nagrywał, i wiem, że jest to naprawdę dobra metoda, do robienia np. kopii bezpieczeństwa niewielkich danych, często zmienianych itd. Dlatego też teraz, po zakupie nagrywarki, chciałem korzystać z tej niezbyt popularnej, acz bardzo wygodnej metody zapisu na CDRW, ale niestety nie udaje się !! Kończę, dziękuję za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi, jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś sugestie, to z góry dziękuję (także w temacie tych błędów C1 i C2 ***8211; jak na razie nic konkretnego nie znalazłem w sieci ***8211; choć mało szukałem !). I jeśli ktoś ma doświadczenia z różnymi płytkami CDR, to byłbym też wdzięczny za jakieś rady ***8211; chodzi mi przede wszystkim o trwałość zapisu i jakość, a mniej np. o overburning (na ten temat to już znalazłem pewne dane). Jak na razie, nagrywałem głównie na Datex***8217;ach, bo akurat miałem kilka w domu, ale wydaje mi się, że nie jest to zbyt dobry wybór. Aczkolwiek, opinie jak wiadomo są różne, jeden z moich kolegów uważał, że prawie każda płyta jest dobra, inni polecają albo Verbatim, albo Platinium, albo jeszcze coś innego, więc jak ktoś ma jakieś większe doświadczenia (a na pewno ma, ja mam nagrywarkę tydzień !!), to z góry dziękuję !!! Pozdrawiam wszystkich serdecznie ( sorry, że się tak rozpisałem !!!!!) ![]() ![]() ro29 |
![]() |
![]() |
#11 |
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
Verbatimy to podstawa dla bardzo waznych danych.... choc nmie terwierdze ze tlko te sa najlepsze.... Z plyt polecam wlasnie verbatimy (pastel i crystal sa w-g mnie najlpesze), co jeszcze dobrego... na pewno Platinum, Dysan (zwlaszcza black) i TDK (choc ten ostatni lepsze robi DVD niz CD)... z tych ttanszych na pewno warto esperanzy chodz to zalezy od serii ( z reszta jak wkazdych plytach)... unikaj HIT, Mediastore, Memorex, MMORE i innych takich pseldofirmowek
pozdro ![]()
#12 |
Guru
![]() |
Witam ponownie !
Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi ( szczególnie ostatnią, bo od mojej przydługiej poprzedniej wypowiedzi, tylko ona się pojawiła !!!!). Ponieważ moje kolejne pytania, związane są bardziej z nośnikami i ich testowaniem, to postanowiłem zamieścić je w innym temacie (związanym właśnie z nośnikami). Oczywiście, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś nowe rady i uwagi w kwestii tych moich problemów z InCD i pozostałych, omówionych w moich poprzednich wypowiedziach, to czekam na rady i z góry za wszystkie bardzo dziękuję !!!!!!!! Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
![]() |
Witam ponownie !
Postanowiłem zamieścić krótką informację, bowiem chyba znalazłem przyczynę jednego z moich problemów. Otóż, najprawdopodobniej źródłem tego, że po instalacji InCD, wieszał mi się system i miałem wywołanie z pliku voltrack.vxd, był najprawdopodobniej zainstalowany program do odczytu właśnie płyt zapisanych pakietowo, a mianowicie Roxio UDF Reader. Jak go usunąłem, to InCD zainstalował się bez problemu. Ale niestety, jak to zazwyczaj u mnie bywa, to nie koniec problemu, bowiem jest tak, że o ile płytę zapisaną pakietowo czyta mi bez problemu z nagrywarki, to jak ją włożę do CD-ROM***8217;u, to albo wiesza mi się system (WIN 98 SE) ***8211; raz tak mi się zdarzyło, albo zawartość płyty otwiera mi się bardzo długo. I jeszcze jedna uwaga ***8211; w kwestii pokazywanego obciążenia systemu, nic się nie zmieniło ***8211; nadal, gdy jest zainstalowany InCD, jest pokazywane 100 % ( w rzeczywistości chyba nie jest ). I to tyle, co się zmieniło, o czym postanowiłem donieść wieczorową porą !!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
![]() |
Witam ponownie !
Widzę niestety, że po moich ostatnich dwóch, własnych wypowiedziach, nikt już nie zabrał głosu w tym temacie, a szkoda, bo bardzo liczyłem, że jeszcze może ktoś podpowie mi coś nowego. W kwestii InCD, to ostatnio przeglądnąłem trochę starych tematów na Forum i okazało się, że wiele osób miało już różnego rodzaju problemy właśnie z tym programem, co trochę mnie pocieszyło, że nie jestem w tej kwestii jedyny. Niestety, nie udało mi się znaleźć nic mądrego w kwestii poszukiwanych opisów błędów C1 i C2, nawet był w jednej wypowiedzi odnośnik do artykułu na ten temat na Forum (czy raczej do opisu programu do testowania, chyba kProbe), ale niestety nie znalazłem tam żadnych konkretów, czyli liczb ***8211; wartości maksymalnej, sumy itd., C1 i C2. Więc jeśli ktoś przeglądający jeszcze ten temat ma jakieś konkretne wiadomości w tym względzie (uwzględniając program Nero CD-DVD Speed), to byłby bardzo wdzięczny za pomoc, także za wskazanie, gdzie np. w sieci można znaleźć konkretne wiadomości w tym temacie. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc !!! Pozdrawiam serdecznie wszystkich ro29 |
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.09.2003
![]() |
Witam!
W kwestii błedów C1 i C2, ja testuję na Litku SOHR 5238S w KProbe, ale ogólne zasady przyjęte przez twórców standardu cd: -Blędy C1 - wartość maksymalna nie może przekroczyć 220 (to chyba dotyczy przede wszystkim standartu audioCD), do tej wartości korekcja napędu jest w stanie poprawnie odtworzyć dane, na b.dobrych płytach (Verby Pastele) uzyskuję 7-9, dobrych (Sony Supremas) 13-16, przeciętnych (TDK)21-27. Jeśli chodzi o wartości średnie : Pastele 0,2 ; Sony 0,8-1,2 ; TDK 2,2-2,8. -Błędy C2 - za te wartości odpowieda wyższy poziom korekcji sprzętowej i choć wiele napędów jest w stanie odtworzyć dane z płyt zawierających blędy C2, przyjmuje się że płyta zawierająca jakiekolwiek błedy C2 jest płytą wadliwą - krócej: płyta poprawnie nagrana nie powinna wogóle zawierać błedów C2. Jeśli chodzi o płytki CD-R, jeśli mam wybór kupuję Verbatimy Pastele DataLife lub CrystalAZO DataLifePlus, nigdy natomiast nie biorę zwykłych Data Life. Jeśli nie ma powyższych całkiem porządnymi płytkami są Sony Supremas. Podobno niezłe płyty są sprzedawane pod marką DDD, ja jeszcze ich nigdzie nie spotkałem. Kiedyś kupowałem także TDK, ale zawiodły mnie kilkakrotnie i pożegnałem się z tą marką. Platinumy to często niezłe płytki, z Esperanzami też można nieźle trafić, jednak zakup tych marek to zawsze loteria. Moim zdaniem warto dopłacić parę groszy (czasem nawet cena jest taka sama) do topowych Pasteli lub Sony i mieć pewność co do bezpieczeństwa danych i jakości płytek audio. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem ![]() Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
|
|