Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Lg 48/16/48 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-48-16-48-a-13014/)

Plemnik 27.11.2002 13:17

Cytat:

yanko napisa***322;(a)

i to sie moge spierac az do konca i wiem ze mam racje

Nie masz ;) Moj liteon jak tylko zalaczylem go to od razu ruszyl w UDMA - czyli problem masz ty ale nie z napedem a z konfiguracja sprzetu.

Cytat:

1. zobacz jak go wykrywa BIOS - Mode 4 (czylo PIO nie UDMA)
w biosie mam tylko do wyboru albo udma albo auto. Na auto wykrywa udma 33
[quote]
2. w Win98 dziala w trubie DMA dipoero jezeli mu to zaznaczysz
[quote]
win98 do tej dyskusji sie nie nadaje bo akurat obsluge urzadzen udma ma zwalona - pozwala zalaczyc ten tryb nawet w urzadzeniach ktore go nie obsluguja - no comments.

Cytat:

3. w WinXP przechodzi max do trybu MulitWordDMA jak przełączysz mu na kontrolerze...
4. na koncu zainstaluj sobie Intel UltraATA Storage i zobacz jakie tryby są obsługiwane - UDMA: not support
dziękuje
Ponownie to Twoj klopot ze sprzetem a nie napedami - u mnie dziala z miejsca na UDMA. Intel Ultra ATA storage nie zainstaluje bo mam plyte z VIA. Natywne narzedzie do Via pokazuje jako dzialajacy tryb UDMA.
Dziekuje - chyba juz udowodnilem ze nie miales racji? Przynajmniej w szerszym kontekscie bo w konkretnie twoim przypadku moze sie nie dac uruchomic UDMA ale to nie wina napedu - skoro u innych dziala. Pozdrawiam.

fiskomp 27.11.2002 13:53

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i nijak nie kumam o co tak naprawdę bijecie pianę. O zasady ? Poczytajcie inne posty to nie takie kwiatki można wyczytać.
Spór o tryb pracy nagrywarki, a po kiego wója się kłucicie, czy nagrywara musi chodzić tak szybko jak twardziel ? Nawet przy najszybszym odczycie 52x, daje to transfer max około 7MB/s, przy założeniu że nasłabsza transmisja oferowana przez PIO-4 to 16.6MB/s powiedzcie mi jakim cudem nagrywarce przyda się na ten przykład np UDMA33 ? I tak nie ma możliwości osiągnięcia takiego transferu. A jak ktoś podpina dodatkowy hadek na ten sam kanał co nagrywarka, to i tak przecież ma wystarczający zapas "mocy przerobowej". Zresztą konfiguracji sprzętu jest tyle ilu chętnych do eksperymentów. Moim zdaniem podpinanie twardziela na ten sam kanał co optyka i tak mija się z celem.
Ale jak mówię to moje zdanie, jak znam życie to ilu forumowiczów tyle zdań na zbieżne tematy. Dlatego spokój i opanowanie powinny być waszymi doradcami moi drodzy, a nie nerwówa, która i tak nikomu korzyści nie przynosi.

Pozdrawiam Wszystkich.

END

Plemnik 27.11.2002 16:05

Bzdury stary gadasz - mam 2 dyski twarde nagrywarke i dvd. Powiedz mi jak to polaczyc w zalozeniu ze nagrywara jest w pio4 tak zeby czegos nie spowalniala??? Jedyne wyjscie to razem z DVD bo z twardym w zadnym przypaku nie zostaje jakis zapas mocy!!! Polacz tak to zobaczysz jak to bedzie dzialalo wiec nie gadaj glupot bo mieszasz osobom niedoswiadczonym w glowach - hdd i cd w pio4 to w efekcie koszmarna wydajnosc i tego faktu nie zmienisz!!! Zdajesz sie zapominac o tym jak pio4 zzrera proca! A i w polaczeniu z DVD nie bedzie to za dobre polaczenie. Tryby ktore podales to teoretyczna maksymalna wydajnosc a nie praktyczna.

NIE IDZIE o przepustowosc tych trybow a o ich koszt w sensie obciazenia proca!!!!

FalconTm 28.11.2002 03:26

Plemnik--->Jak masz jakiegos P233 to normalne ze w trakcie
pracy obu urzadzen (HDD+CDRW) tracisz na wydajnosci.
Sama fizyczna egzystencja na jednej tasmie dwoch urzadzen
w tym wypadku nie powinna powodowac problemow z wydajnoscia.
Skonczyly sie czasy, gdzie oba musialy pracowac w tym samym trybie.
Poza tym podczas kopiowania z HDD na RW i vice versa, twardziel
i tak "czeka" na zakonczenie operacji RW, ze wzgledu na roznice
predkosci.
Nie za bardzo zrozumialem Twoje przeslanie.

ThanatoS 28.11.2002 03:58

Cytat:

FalconTm napisa***322;(a)
Plemnik--->Jak masz jakiegos P233 to normalne ze w trakcie
pracy obu urzadzen (HDD+CDRW) tracisz na wydajnosci.

Znowu następny się pojawia, no cóż mam Athlonka 1 GHz i da się zauważyć że dysk twardy bardzo zwalnia. Niestety ale nie przeskoczysz pewnych zasad.
Cytat:

Sama fizyczna egzystencja na jednej tasmie dwoch urzadzen
w tym wypadku nie powinna powodowac problemow z wydajnoscia.

Będzie powodowało zmniejszenie wydajności
Cytat:

Skonczyly sie czasy, gdzie oba musialy pracowac w tym samym trybie.
Poza tym podczas kopiowania z HDD na RW i vice versa, twardziel
i tak "czeka" na zakonczenie operacji RW, ze wzgledu na roznice
predkosci.
Nie za bardzo zrozumialem Twoje przeslanie.

No cóż weź podłącz dysk chodzący na ATA 100 i napęd na PIO 4, co najwyżej dysk będzie wtedy biegał w trybie PIO4 lub MWDMA 2.

FalconTm 28.11.2002 04:31

"Znowu następny się pojawia, no cóż mam Athlonka 1 GHz i da się zauważyć że dysk twardy bardzo zwalnia. Niestety ale nie przeskoczysz pewnych zasad."

Jaki nastepny? Przeciez to normalne, ze kontroler IDE obciaza
proca w najwiekszym stopniu, porownujac do SCSI np.
Podalem przyklad, gdzie wyraznie to widac, nie mam obiekcji do
tego, co ma kolega Plemnik.

"Będzie powodowało zmniejszenie wydajności"
Czego? Pracy szybszego napedu?

"No cóż weź podłącz dysk chodzący na ATA 100 i napęd na PIO 4, co najwyżej dysk będzie wtedy biegał w trybie PIO4 lub MWDMA 2."

Jak to rozumiesz?Jezeli bios, obojetnie jaki program
diagnostyczny typu: Sandra, Via Ide Tool,Intel ATA Storage
pokazuja wyraznie nominalny tryb pracy napedow znaczy to,
ze przeklamuja i faktycznie np. dysk ATA 100 pracuje w MWDMA 2,
mimo tego ze wykrywa tryb UDMA 5?

Przy okazji powiem, ze mam w ten sposob podlaczony wlasnie
dysk ATA 100 i CDRW MWDMA2 i zaden, powtarzam ZADEN program
diagnostyczny nie wykazuje roznicy w wydajnosci dysku,
nawet przy fizycznie odlaczonej nagrywarce.

Testowalem podobne zestawienia na 4 chipsetach :
Ali,Via,Sis i Intel i objawy spadku wydajnosci byly
zauwazalne wylacznie na chipie Via.Czasami takze
mozna bylo zaobserwowac mniej wydajna prace przy
polaczeniu konkretnych napedow, co bylo spowodowane
brakiem wzajemnej kompatybilnosci,ale byly to znikome
wyjatki.

ThanatoS 28.11.2002 04:39

To że dany dysk wykrywa jako np. ATA 100 to normalne, ale spowalnia system CDRW na MWDMA (czyli np W2K wolniej się ładuje, warunek dysk systemowy połączony pod jeden kabel z nagrywarką)

fiskomp 28.11.2002 09:16

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)
Bzdury stary gadasz [/B]
Plemnik, do mnie to było bo siem pogubiłem.:-D :P :-D

pozdrawiam,

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:08.