Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.02.2003, 21:03   #1
kwiatek
n00b

Data rejestracji: 20.02.2003
kwiatek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
lg ced - 8080b

mam taka nagrywarke jak w temacie a pytanie brzmi: czy ta mierna nagrywarka moze nagrywac jakies nowe plytki cd-rw?? mam przed soba platinum'a cd-rw 4-16x i za zadne skarby nie chce mi na niej nic wypalic....a moze jest jakis sposob
plissss help

poozdrofki
kwiatek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.02.2003, 21:12   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Re: lg ced - 8080b

Cytat:
kwiatek napisa***322;(a)
mam taka nagrywarke jak w temacie a pytanie brzmi: czy ta mierna nagrywarka moze nagrywac jakies nowe plytki cd-rw?? mam przed soba platinum'a cd-rw 4-16x i za zadne skarby nie chce mi na niej nic wypalic....a moze jest jakis sposob
plissss help
Ta nagrywarka nie obsługuje płyt z indeksem High Speed, a przede wszystkim Ultra Speed. Musisz kupić płyty o prędkości 1x-4x, tylko te ci załapie.
SEBAW jest offline  
Stary 20.02.2003, 21:14   #3
Yahol
Gość

Nie ma na to zadnego sposobu. Mozesz palic tylko CDRW 1x2x3x4x i zadne inne.
Te nowe maja po prostu inna konstrukcje nosnika i nie sa przez ta nagrywarke widziane. Hi-Speed tez nie sa do tej nagrywarki.
Wiem, bo mialem taka przez 1,5 roku.

Stary 20.02.2003, 21:15   #4
Tomek777
Alojzy

Data rejestracji: 12.11.2002
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Te płytki są zbyt szybkie dla Twojej nagrywarki. Musisz kupić takie, które nagrywają się wolniej (1-4) i wtedy powino pójść bez problemu. Trochę trudno jest je znaleźć, ale innego wyjścia chyba nie ma (poza oczywiście zmianą napędu).
Tomek777 jest offline  
Stary 20.02.2003, 21:20   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Yahol napisa***322;(a)
Nie ma na to zadnego sposobu. Mozesz palic tylko CDRW 1x2x3x4x...
Raczej z indeksem 3x to nagrywarki, ani płyty nie było. Nawet wątpię, żeby jakaś nagrywarka obsługiwała prędkość 3x. Jeżeli się mylę to przepraszam. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić moją wypowiedź?
SEBAW jest offline  
Stary 20.02.2003, 23:46   #6
Tomek777
Alojzy

Data rejestracji: 12.11.2002
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
Raczej z indeksem 3x to nagrywarki, ani płyty nie było. Nawet wątpię, żeby jakaś nagrywarka obsługiwała prędkość 3x. Jeżeli się mylę to przepraszam. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić moją wypowiedź?
No też takiej nie widziałem i śmiem powątpiewać w jej istnienie .
Tomek777 jest offline  
Stary 21.02.2003, 08:24   #7
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: lg ced - 8080b

Cytat:
kwiatek napisa***322;(a)
mam przed soba platinum'a cd-rw 4-16x
To przez te mylące oznaczenia - ludzie mają nagrywarki, które nagrywają RW 1-4x, i myślą, że jak na płycie pisze 4-16x to jeszcze się "załapali" na wspólny przedział <4x>, a tu klapa...
Czasem sobie tak myślę czy oni nie oznaczają tych płyt tak specjalnie coby mieć wielszą sprzedaż (o tych niuświadomionych).
Bo z drugiej strony to High Speedy przecież nagrywane są zwykle przy prędkości co najmniej 10x ...

Electron
Electron jest offline  
Stary 21.02.2003, 08:42   #8
Yahol
Gość

Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
Pewnie nie ma Glowy nie dam, bo juz TAKIE rzeczy widzialem, ze....
Ale jak napisze 1x2x4x, to miedzy 2x a 4x czegos mi brakuje

Stary 23.02.2003, 00:21   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Re: Re: lg ced - 8080b

Cytat:
Electron napisa***322;(a)
z drugiej strony to High Speedy przecież nagrywane są zwykle przy prędkości co najmniej 10x ...
Płyty z indeksem High Speed mogą zostać nagrane w przedziale od 4x do 12x (4x, 8x, 10x, 12x).
SEBAW jest offline  
Stary 24.02.2003, 12:44   #10
Electron
Stały bywalec ;)

Re: Re: Re: lg ced - 8080b

Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
Płyty z indeksem High Speed mogą zostać nagrane w przedziale od 4x do 12x (4x, 8x, 10x, 12x).
O.K. Ja to "syćko" wiem "panocku" ... Twierdzę jednak, że takie oznaczenie może wprowadzać (i wprowadza)w błąd. Dla przykładu biorę do ręki dwa krążki:
1. Lead Data 80 min CD-RW - pisze tylko: 8x-10x High Speed - no tu ze względu na tą 8-kę nie powinno być problemu z wyborem bo nie znajdziesz raczej nagrywarki non High Speed, która pozwalała by na szybszy zapis CDRW niż 4x;
2. Emtec CD-RW High Speed - pisze: 4x-10x i "Płyta ta jest kompatybilna ze wszystkimi dostępnymi na rynku nagrywarkami CD-RW High Speed (...)" - dla mniej obeznanych w materii może tu powstać wątpliwość (i jak widzimy powstaje), czy jednak nie można jej nagrywać w nagrywarce CDRW 4x, bo nigdzie definitywnie nie jest to wykluczone przez producenta.
No dobrze to tylko takie dociekania akademickie...
Z drugiej strony można powiedzieć - niewiedza kosztuje - jak kupujesz coś czego do końca nie jesteś pewien czy "to jest to" to tylko i wyłącznie twoja wina. 8)

Electron
Electron jest offline  
Stary 24.02.2003, 12:59   #11
Electron
Stały bywalec ;)

Re: Re: Re: lg ced - 8080b

Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
O.K. Ja to "syćko" wiem "panocku" ... Twierdzę jednak, że takie oznaczenie może wprowadzać (i wprowadza)w błąd. Dla przykładu biorę do ręki dwa krążki:
1. Lead Data 80 min CD-RW - pisze tylko: 8x-10x High Speed - no tu ze względu na tą 8-kę nie powinno być problemu z wyborem bo nie znajdziesz raczej nagrywarki non High Speed, która pozwalała by na szybszy zapis CDRW niż 4x;
2. Emtec CD-RW High Speed - pisze: 4x-10x i "Płyta ta jest kompatybilna ze wszystkimi dostępnymi na rynku nagrywarkami CD-RW High Speed (...)" - dla mniej obeznanych w materii może tu powstać wątpliwość (i jak widzimy powstaje), czy jednak nie można jej nagrywać w nagrywarce CDRW 4x, bo nigdzie definitywnie nie jest to wykluczone przez producenta.
No dobrze to tylko takie dociekania akademickie...
Z drugiej strony można powiedzieć - niewiedza kosztuje - jak kupujesz coś czego do końca nie jesteś pewien czy "to jest to" to tylko i wyłącznie twoja wina. 8)

Electron
Electron jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: