![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
LG CRD-8521 B ???
Witam
Dawno już tu nie pisałem, ale do rzeczy. Otóż mój nowy nabytek LG CRD-8521 B (CD-ROM 52x) z biosem V1.01 (jak wskazuje CD Speed99) nie chce osiągnąć magicznej bariery 52x. W opcjach CD Speed99 i Nero Drive Speed można (oczywiście teoretycznie) ustawić żądaną prędkość. Są do wyboru dwie: "maximum" oraz "40x". No i właśnie tu objawia się problem. Nie da się (moim zdaniem) ustawić "max" a domyślnie ustawione jest "40x". Żaden z w/w programów nie jest w stanie wpłynąć na działanie napędu. Bardzo proszę o sugestie. Dodam tylko, że napęd jest podłączony jako master na kanale z wypalarką (ATA100), pracuję pod W2k. P.S. Tak "na ucho" to CeDek nie rozpędza się do max. Wyniki wg. CD Speed99: zaczyna od 17.77 i kończy na ok 40.95. |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Gość
|
Nie znam odp na pytanie ale interresuje mnie inna sprawa - czy ten cd potrafi odczytywac subkanaly (subkody jak kto woli) dla danych i audio . Z tego co wiem CD-R LG 52X MAX 8520B czyta je (robilem image tym cd-kiem) ale wersja 8522B juz nie czyta subkodow audio (takze robilem i CloneCD wyzucal mi info ze ten cd nie obsluguje subkodow audio). W z wiazku z tym moje pytanko:
Jak twoj cd radzi sobie z tym? |
|
|
#3 | |
|
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
A tak przy okazji to czym różnią się CRD 8520B & CRD 8521B & CRD8522B ? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
Napędy LG mają poważne problemy z osiąganiem parametrów nominalnych, więc to chyba normalne że nie czyta 52x
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Ja mam LG 52x MAX (nie pamietam symbolu) ale testy CD SPEED (dolaczone do nero 5,5) pokazaly predkosc max na poziomie 52,10X
|
|
#6 |
|
Gość
|
Na 99% jest to spowodowane tym, ze nie masz wlaczonego DMA.
U mnie było podobnie - wlaczylem DMA i dziala i osiaga nominalna. Pozdro. Gazor |
|
|
#7 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Gazor, jak napisałem wyżej pracuję pod W2k. O ile mi wiadomo DMA jest włączone - ustawione jest "DMA jeśi tylko możliwe" czy jakoś tak dla wszystkich kanałów.
P.S. Mam płytę z chipsetem VIA KT133A i drivery VIA 4.30. Pozdrawiam
|
|
#8 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.01.2001
![]() |
jest mala roznica miedzy dma w win2k i 9x/me. w 9x/me jezeli naped umozliwia (nie mylic z pracuje w trybie dma) to po wlaczeniu tego trybu tak bedzie, a pod win2k jak to jest okrelone "if available" czy jak tam w polskim "jesli mozliwe" co nie oznacza ze tak bedzie.
nie orientuje sie jak to jest z tym lg, ale jezeli pracuje w pio-4 a jest mozliwosc wlaczenia dma to pod win2k niekoniecznie to musi zadzialac. pozdrawiam |
|
|
![]() |
|
|