![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.05.2006
![]() |
Witam!
Już jakiś czas temu (półtora roku?) dotknął mnie ten problem, jednak "naprawiło się samo" i przez ten czas wszystko było w porządku. Teraz problem powrócił. Objawia się to tak, że nagrywarka odczytuje płyty *tylko* w trybie PIO, włączanym z poziomu Menedżera Urządzeń w Windows XP (SP2). Kiedy napęd przełączony jest w tryb DMA, system z trudem rozpoznaje płytę w napędzie, a skopiowanie lub otwarcie czegokolwiek jest niemożliwe. Podczas próby odczytu, dioda napędu miga na krótko co sekundę. W tym stanie może wisieć przez pół dnia, czasem Windows po chwili wyrzuca komunikat "System nie może czytać określonego urządzenia". Próba skopiowania Total Commanderem kończy się komunikatem "Niewłaściwe polecenie MS-DOS" W komputerze posiadam (na tym samym kanale IDE, jako SLAVE) napęd DVD, również firmy LG, model DRD8120B. Problem dotyczy również tego napędu! Oba zachowują się identycznie. Po przełączeniu w tryb PIO płyty odczytywane są bezbłędnie, jednak max. transfer wynosi ok. 3MB/s. Co ciekawe, nagranie płytki za pomocą Nero 6 działa w trybie DMA i płyty tworzone są bezbłędnie. Włączenie w Nero opcji "Verify written data" powoduje jednak wyrzucenie setek błędów odczytu. U znajomych płytki czyta perfekcyjnie... Co to może być? Odłączenie jednego z napędów nie pomaga, tak samo zamiana SLAVE/MASTER, czy podłączenie pod pierwszy kontroler IDE razem z HDD. Ostatnio, kiedy miałem ten problem, zniknął on... sam. Teraz jednak utrzymuje się już od ok. dwóch tygodni i mnie krew zalewa ![]() Z góry dzięki za wszelką pomoc. |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
![]() |