![]() |
DMA mam wylaczone bo mój dysk ma z nim jakieś problemy, w tle żadnych programów (tylko Internat, Exploler, Systray i Stimon).
Co do czyszczenia - płytą czyszczącą? |
Cytat:
Cytat:
|
Co może być źle z taśmą IDE?
A co do format c: robiłem chyba z pięć razy - to odpada, to na 99% nic związanego z systemem, jego złym konfigiem... w czymś to musi siedzieć..., ale gdzie? |
Wlaczyles DMA dla nagrywarki?
|
Właśnie to zrobiłem i... jest minimalna poprawa, naprawde mała - na początku prędności 18x-20x a potem (po 30 sekundach) znowu spada, tym razem do 10-11x, bez DMA było 9-10x, więc poprawa bardzo mała.
|
Jaki masz system i jak podlaczona nagrywarke?
|
System Win98SE, a podłączenie... hmm... naprowadź mnie trochę - co mam sprawdzić by móc określić podłączenie?
|
czyli DMA nie bylo wlaczone co tlumaczy utrzymywanie sie niskiej predkosci na calej dlugosci plyty. Jezeli zaczyna Ci wysoko (ok.20x) a potem zwalnia to najprawdopodobniej znaczy ze nagrywarka wykryla ze plyta nie jest przystosowana do wybranej predkosci - sprobuj na innych.
|
Ok, sproboje, ale dlaczego np. płyta PLATINUM 700MB, 48x ma nie działać na 40x ?
|
Jezeli to rzeczywiscie PLATUNUM to odpowiedz jest jasna ;p
Jezeli to Platinum to moze miales niefart (kiepska partia), lub Twoja nagrywarka ich nie lubi. |
Spróbowałem na 24x i... zaczęło się nagrywać z 24x... potem spadło na chwilę do 14x by powrócić do 18-20x i na tych 18-20x się trzymało po to by przy 35% nastąpił Write Error (nero napisał 'niewłaściwy stan zapisu' i 'wykonanie polecenia Zakończ Ścieżkę nie jest możliwe!'
ps. PLATINUM płytka ;) pss. męczę się z tym od pół roku i próbowałem ponad 15 rodzajów płyt różnych marek EDITED: A teraz spróbowałem DYSANA 700MB 48x na prędkości 32x i... do 25% śmigało na prędkości ponad 20x by nagle spaść do 10-11x... to mnie zdecydowanie nie zadawala. EDITED 2: Czytałem, że w tym LiteOn'ie jest ten SmartBurn który zwalnia prędkość, dostosowując ją do jakości nośnika... może to to zmniejsza prędkość? Może to wpłynąć na jakość nagrań ? |
Smartburna lepiej nie wylaczaj. Najlepiej chyba zaktualizowac BIOS.
"pss. męczę się z tym od pół roku i próbowałem ponad 15 rodzajów płyt różnych marek" - no ale DMA wlaczyles dopiero przed chwila :) |
DMA włączyłem niedawno, bo niedawno formatowałem dysk, a dopiero dziś postanowiłem na poważnie ten problem (ponownie) rozwiązać.
|
Wlacz DMA zainstaluj Aspi i stery od EIDE... zrob update biosu plyty :) i nagrywarki polacz oddzielnie RW i dysk powinno pomoc... jezeli masz DVD albo CDROM to zrob probe i odlacz go w ogole... jak bedzie dobrze to sukces jak nie to sprawdz tasmy eide i pamieci RAM od pamieci rozne cuda sie dzieja... powodzenia :)
|
Ok, postaram się to wszystko wykonać i myśle, że jutro będę mógł poinformować o ewentualnych rezultatach :)
Dzięki za tzw. 'fatygę' :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:46. |