![]() |
A więc... DMA włączone, Aspi zainstalowane... starowników od EIDE nie mogłem znaleść... bios nagrywarki update'owany... RW i dysk połączone oddzielnie... drugi CD-ROM odłączony... i... prędkość w granicach 18x-20x z różnymi odchyłami od 14x do 24x przy nagrywaniu 40x... więc znowu mamy lekką poprawę... ale to jeszcze nie jest 'TO'... cóż jeszcze mogę zrobić?
|
hmm ciezka sprawa...a sprawdziles tasmy i RAM wez od kolegi pozycz na czas sprawdzenia a najlepiej jeszcze jakbys winde przeinstalowal ewentualnie na inny dysk, bo jak moowiles ze masz z nim problemy to moze on cos powoduje.. ja stawiam na tasmy i RAM.. a powiedz mi jaki windows masz ?? jak win98 to zainstaluj XP
|
Cytat:
Cytat:
Sprawdz chipset plyty i wgraj odpowiednie sterowniki. |
hehe ale bez sterow tez powinno chodzic:)
|
Czy chodzi o 'IDE HDD Low Level Format Utility'? Bo takie coś mam na płytce dołączonej do płyty głównej i nie wiem czy to to.
Jeszcze nie próbowałem wyciągać RAM'u i z taśmami oprócz oddzielenia HDD od RW też jeszcze nic nie robiłem. |
Cytat:
|
Cytat:
Raczej nie rob tego teraz :) sproboj z ta tasma i Ramem |
Kombinowanie z RAM'em - żeden problem, niestety nie za bardzo się znam na tych taśmach... dla mnie to wszystko to są 'śledzie' ;)
Proszę o jakąś poradę... w tym akurat jestem zielony ;) |
moze inaczej - jaki dokladnie masz model i producenta plyty glownej? po tym powinno sie ustalic jakich sterownikow do IDE potrzebujesz
co do predkosci - bez DMA raczej x20 nie przekroczysz a to nie bedzie poprawnie dzialalo bez ww sterow - sory winetou |
u mnie nie ma ASPI i wszystko chodzi ze palce lizac .
wrecz odwrotnie bardzo czesto te sterowniki robia wiecej zlego niz dobrego |
Płyta główna Abit VH6-II, na pewno taka bo dziś fleszowałem do niej biosa i jest ok.
|
To jak sie nie myle to jest tam Chipset Via Apollo... sciagnij do niego stery ze strony producenta www.abit.com.tw (moze byc na polskiej) albo na stronie VIA... A dokladniej to masz tu linka http://www.abit-poland.com/prod_mb_show.php?id=18 i sa tam stery VIa 4in1 po lewej stronie w ramce
|
Cytat:
Chodzi o to zebys tez wziol od kumpla i podlaczyl na innych tasmach.. Tasma to to co laczy HDD lub CDRW z płytą główną |
Cytat:
-przy nagrywaniu 32x prędkośći w okolicach 22x-25x -przy nagrywaniu 40x prędkości w granicach 15x, nie więcej... Teraz próba 'RAM'owa'... |
Przy wyjęciu jednej z kości na 40x prędkości 19-22x i przy 20% błąd przy nagrywaniu ('nie można wykonać polecenia 'zakończ ścieżkę'' czy jakoś tak)...
Edited: Z tym błędem przy 20% to mógł być incydent, za 2 razem było dobrze, a prędkości takie same. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:46. |