Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.02.2003, 20:09   #1
raven66
dziobák [;

Data rejestracji: 08.03.2002
raven66 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Exclamation Esperanza Silver-silver -- Szajs!!!

witam wszystkich,
kupilem sobie ostatnio na krakowskiej gieldzie spina espery silver 50 plytek; na czesci (10 plyt) nagralem filmiki; dzis zaczalem sie z nudow bawic jedna plytka - trzymajac ja w srodku zaczalem obracac na palcu
w pewnym momencie poczulem cos dziwnego; okazalo sie ze od plytki zaczal odchodzic nadruk!!! wystarczylo lekkie przejechanie palcem w poprzek krawedzi plyty i dalej poszlo juz latwo
co prawda do osiagniecia pokazanego stanu musialem juz uzyc nozyczek do paznokci, ale i tak odchodzilo zadziwiajaco latwo
na dowod zalaczam skan wierzchniej i spodniej czesci plyty

dodam, ze czesc ktora nie jest biala, jest PRZEZROCZYSTA
dokladnie tak przezroczysta jak np. podkladki ktore czasami sa jako pierwsza i ostatnia plyta gdy sie kupuje szpindel 100 plyt - taki po prostu przezroczysty plastik
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Esperanza Silver-silver -- Szajs!!!-esperanza_front.jpg  
raven66 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.02.2003, 20:12   #2
raven66
dziobák [;

Arrow a teraz back image

no wlasnie... back image
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Esperanza Silver-silver -- Szajs!!!-esperanza_back.jpg  
raven66 jest offline  
Stary 04.02.2003, 20:16   #3
raven66
dziobák [;

Wink scheise, du bist scheise...

hmmm, cos mi sie wydaje, ze od dzis kilka(nascie/dziesiat) razy sie zastanowie zanim znowu wezme pod uwage mozliwosc zakupu plytki marki esperanza...
a w sumie jak do tej pory nie moglem narzekac, wszystko mi sie fajnie nagrywalo, nadruk trzymal... a moze po prostu nie probowalem go zdrapywac?
no to teraz az sie boje zobaczyc na inne moje nagrane espery, a mam ich chyba cos okolo 200, nie liczac tych, na ktorych wypalilem dla znajomych
ostatnio wlasnie czytalem na forum wypowiedz jednego kolegi, niestety nie pamietam xyfki, ktory sie zalil ze chyba niedlugo sam zacznie produkowac wlasne plyty (POZDRUFFKA!)
no i tak mi sie generalnie nasuwa smutna mysl (ale subiektywna , ze chyba im wiekszy postep techniczny tym wieksze g... odwalaja producenci
pozdrawiam wszystkich
raven66 jest offline  
Stary 04.02.2003, 20:17   #4
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hmmm - nic nowego tu nie widze

bulwersujacy jest jedynie fakt ze farba zeszla sama - bo prawie kazda plyta jest przezroczysta po zdjeciu tej farby - barwnik jest bardzo przejzysty (anwet azo)

az zrobilem test - czarna esperanza nei dala sie tak latwo
Stary 04.02.2003, 20:31   #5
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem jakiej kolega uzyl sily ale przeciez przy odrobinie samozaparcia z kazdej plyty da sie zdrapac warstwe wierzchnia. Tak wiec specjalnie bym sie tym faktem nie przejmowal - dziwne jest to ze poszlo ci tak latwo choc przyznam ze nie bardzo chce mi sie w to wierzyc - wyobraz sobie ze taka ledwo trzymajaca sie warstwa mialaby wytrzymac parenasci tysiecy obrotow.... A jak z reszta plytek z tej serii?
Stary 04.02.2003, 21:11   #6
otoyom
Bywalec

Data rejestracji: 23.01.2003
otoyom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
...

no wlasnie, Esperanza...

Dodam tylko ze z TraxData warstwa wierzchnia schodzi rownie latwo, tak jakby byla laczona z dolnym plastikiem 'na mokro' ()
otoyom jest offline  
Stary 04.02.2003, 21:27   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
otoyom napisa***322;(a)
...

no wlasnie, Esperanza...

Dodam tylko ze z TraxData warstwa wierzchnia schodzi rownie latwo, tak jakby byla laczona z dolnym plastikiem 'na mokro' ()
Bo jak się robi po pijoku, to tak jest. (zartuje) Wydaje mi się, że źle zostały dobrane warstwy. Może nośniki były robiona "na szybko", co spowodowało takie zjawisko. Wynika a tego, że płyty szły na szybkość, a nie na jakość. (to jest moje stwierdzenie)
SEBAW jest offline  
Stary 05.02.2003, 01:39   #8
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
powiem to tak:
nie trafiłem jeszcze szpindla (poza verbami i czarnymi esperami), żeby mi choć z jednej płytki farba nie zeszła... hm... sama.
a w przezroczystości plastiku nie widzę nic niezwykłego. ba, gdybyś mi powiedział, że nie jest przezroczysty, to by mnie dopiero zastanowiło...
mapsajm jest offline  
Stary 05.02.2003, 09:46   #9
raven66
dziobák [;

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
hmmm - nic nowego tu nie widze

bulwersujacy jest jedynie fakt ze farba zeszla sama - bo prawie kazda plyta jest przezroczysta po zdjeciu tej farby - barwnik jest bardzo przejzysty (anwet azo)

az zrobilem test - czarna esperanza nei dala sie tak latwo
witam kolegow Sid'a i mapsajm'a
nie chodzi specjalnie o fakt, ze plyta jest przezroczysta (byc moze zle sformulowalem wypowiedz, ale pisalem ja wczoraj na szybko kiedy mialem 10 minut na zeskanowanie plyty i wpisanie posta przed odjazdem ostatniego busa);
chodzi tylko o to, ze wierzchnia warstwa zeszla praktycznie po DOTKNIECIU brzegu krazka - to jest dla mnie zastanawiajace
no bo jesli pod takim niewielkim wplywem potrafilem sciagnac farbe, to nie chce myslec co mogloby sie stac gdybym wlozyl ta plyte do spawarki i zaczal ja wypalac...
i jeszcze kiedys przeczytalem wlasnie twoja wypowiedz odnosnie esperanz - ze kiedys to byl szajs, odrzuty; chodzi o te plytki z paskami (z tym akurat sie zgadzam - to byl szajs); ale stwierdziles takze ze systematycznie podnosza jakosc wyrobow
... no coz, panowie z Gigastorage chyba nie przejeli sie tym zbytnio, bo jesli ja widze cos takiego, to systematycznie spada mi na leb na szyje zaufanie do plyt dnaej marki
i mowcie co chcecie, ale chocby nie wiem jak dobry byl produkt to po takiej wpadce bardzo trudno jest odzyskac zaufanie nawet do najlepszych

Ostatnio zmieniany przez raven : 05.02.2003 o godz. 09:52
raven66 jest offline  
Stary 05.02.2003, 09:49   #10
raven66
dziobák [;

Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)
Nie wiem jakiej kolega uzyl sily ale przeciez przy odrobinie samozaparcia z kazdej plyty da sie zdrapac warstwe wierzchnia. Tak wiec specjalnie bym sie tym faktem nie przejmowal - dziwne jest to ze poszlo ci tak latwo choc przyznam ze nie bardzo chce mi sie w to wierzyc - wyobraz sobie ze taka ledwo trzymajaca sie warstwa mialaby wytrzymac parenasci tysiecy obrotow.... A jak z reszta plytek z tej serii?
witam Plemnik
nie uzylem jakies druzgocacej :chytry: sily, jak pisalem na poczatku, przejechalem po porstu palcem po krawedzi krazka - i tyle, to wystarczylo; dalej poszlo latwo, po prostu oderwalem w calosci jeden plat az do polowy plyty
a jesli mi nie wierzysz, no to trudno... zreszta nie bardzo wiem po co mialbym to zmyslac? 8)
a reszta plytek z tego spina... no coz, z wielkim przestrachem wzialem do reki kilka nastepnych i wszystko wydaje sie w porzadku, przynajmniej na razie
raven66 jest offline  
Stary 05.02.2003, 10:00   #11
raven66
dziobák [;

Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
powiem to tak:
nie trafiłem jeszcze szpindla (poza verbami i czarnymi esperami), żeby mi choć z jednej płytki farba nie zeszła... hm... sama.
a w przezroczystości plastiku nie widzę nic niezwykłego. ba, gdybyś mi powiedział, że nie jest przezroczysty, to by mnie dopiero zastanowiło...
witam mapsajm

jak juz pisalem, nie chodzi o przezroczystosc...

a co do twojej wypowiedzi, to chyba masz duzego pecha; ja nie twierdze znowu ze wypalam nie-wiadomo-ile, bo nie sa to duze ilosci, ale z reguly raz na miesiac zaopatruje sie w okolo 100 plytek, z reguly byly to do tej pory wlasnie espery silver, espery black, princo (ostatnio zaczalem kupowac) i tak znienawidzone przez wszystkich akossy

ale musze stwierdzic, od czasu kiedy kupuje te plytki w ilosciach hurtowych, czyli od jakichs 14 miesiecy, jeszcze taka sytuacja mi sie nie zdarzyla - stad mowie ze musisz miec pecha

ja swoich plytek (tych tanich) raczej nie traktuje na jakichs specjalnych zasadach, kilkadziesiat razy z reguly mi upadaly, trzymam je w cake-boxach, ktore non stop otwieram i przekladam wszystkie plyty w srodku (jak np. chce wyjac jedna ze srodka), nie zdarzylo mi sie jeszcze zeby z ktoras stalo sie cos takiego

Ostatnio zmieniany przez raven : 05.02.2003 o godz. 10:03
raven66 jest offline  
Stary 05.02.2003, 10:01   #12
-Sid-The-Rat=>

hm...

powtorze sie - (moje obserwacje dotycza osobiscie TYLKO Esper Black) - espery sa teraz swietne w porownaniu z tym co bylo keidys

i przyznaje ze szokujaca jest ta farba - jesli wykluczyc uszkodzenie w transporcie - to widac ze chlopaki sprzedali na nasz rynek najgorsze partie tych plyt...
wypalarce nic by sie nie stalo - to na pocieszenie - musialys ja odkurzaczem przejechac, albo sprezonym powietrzem - ale raczej plyty by ci nie rozerwalo (za mala masa) - choc kto wie...

ostatni taki przypadek mialem (to nie zart) - z verbatimem blue crystal - BARDZO dawno temu - plyta po wyjeciu z pudelka wysuela mi sie z palcow - farba zostala, krazek - nie...

a co do cake-boxow - polecam koperty - 4gr za sztuke - a jaaaka wygoda...
jak jeszcze masz towarzyszke z ladnym charakterem pisma ktora czasem sie nudzi - to juz wiesz do czego zmierzam
Stary 05.02.2003, 10:08   #13
raven66
dziobák [;

witam

jesli TYLKO espery-black to sorry, ale faktem jest ze dziwne by to bylo, jesli z tej samej fabryki do blackow sie przykladaja a do innych nie

no ale, moze faktycznie uszkodzenie w transporcie, cy-cus

chociaz szkoda ze trafilo na mnie

ale i tak twierdze ze nie kupie juz silverow, poki co na razie przekonuje sie do Princo - powoli, powoli... pewnie do jakiejs wpadki ^_^ z nimi

choc na razie wydaje mi sie ze z princo wszystko jest OK, no i chyba warto dac te 4 gr. wiecej za sztuke - a przy okazji subiektywnie wg mnie maja ladniejszy kolor spodu (blekitnawy)

8)
raven66 jest offline  
Stary 05.02.2003, 10:22   #14
raven66
dziobák [;

Cytat:
wypalarce nic by sie nie stalo - to na pocieszenie - musialys ja odkurzaczem przejechac, albo sprezonym powietrzem - ale raczej plyty by ci nie rozerwalo (za mala masa) - choc kto wie...
brat kiedys mi opowiadal, jak kiedys ogladajac u kumpla film skonczyli ogladac, wysuneli plytke z napedu, a ta (plytka) nie wiele myslac wziela i rozsypala sie na kawaleczki - dobrze ze nie w srodku... nie mam niestety informacji nt. jaka to byla plytka

ja znowu kiedys, tym razem osobiscie pogrywalem sobie w Herosow IV (oczywiscie w kopie zapasowa gry bo szkoda mi bylo rysowac oryginalu ) i w pewnym momencie podczas czytania z CD uslyszalem glosne "PYK", po wysunieciu tacki okazalo sie ze plytka rozpadla sie na dwie czesci (w miare rowne )

Cytat:
a co do cake-boxow - polecam koperty - 4gr za sztuke - a jaaaka wygoda...
jak jeszcze masz towarzyszke z ladnym charakterem pisma ktora czasem sie nudzi - to juz wiesz do czego zmierzam
niestety probowalem tego i problem jest ze wzgledami powierzchniowymi - mimo wszystko koperty pogrubiaja
raven66 jest offline  
Stary 05.02.2003, 10:46   #15
-Sid-The-Rat=>

hmm - mnie plyta nie raz trzasnela - i wiem ze to sie zdarza - nawet moge wyroznic 2 typy rozpadniec - 'w kawalki' i 'w drrrrrobny mak'...
sporo mnie kosztowaly te wypadki bo jednym z nich byl Oryginalny Red Alert 2...

co do blackow i nie-blackow - jest mozliwe ze sa to po prostu rozne fabryki - przeciez plyt robi sie tak zastraszajace ilosci ze i fabryk jest kilka...

nie wiem jak to jet - ale ja esper silver silver tez dluuugo do reki nie wezme
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: